返回列表 發新帖

集齊一套HIFI (前名: 音箱及其他)

作者: 比得大帝 發表于 2013-7-10 16:32:15
4812 56
孖吉 發表於 2013-8-6 16:52:51 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-8-6 12:09
看看這個如何?  

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.19.46J1lB&id=12665681567&_u=61jjsl ...

謝謝!收埋先,而家消化緊電源線
回復

比得大帝 發表於 2013-8-7 14:21:22 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-8-6 16:52
謝謝!收埋先,而家消化緊電源線

二出四音響綫接駁法

我給你的音響綫每條獨立綫是一紅一黑, 或一白一黑.

左音箱 (你面對部AMP, 你的左手邊的音箱):
綫接落AMP: AMP後面有寫明L/R的.  入L個組的槽, 黑綫入黑槽, 紅or白綫入另一個槽.  
綫接落音箱: 音箱有4個槽, 2紅2黑, 黑綫入其中一個黑槽, 紅or白綫入另一個槽; 然後用我給你的橋, 黑橋接通兩個黑槽, 另一個同樣.
(咁就接好一個音箱)

右音箱照左音箱同樣做法.

中置也同樣.

SUBWOOFER的綫是1出2的, 你應該沒疑問.

20130708_190857 (Medium).jpg

20130708_190815 (Medium).jpg

回復

孖吉 發表於 2013-8-7 14:31:35 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-8-7 14:21
二出四音響綫接駁法

我給你的音響綫每條獨立綫是一紅一黑, 或一白一黑.

多謝指點,收到!
回復

孖吉 發表於 2013-8-13 15:32:39 |顯示全部樓層
己經接好線,謝謝!
還要多謝你的影碟,呢幾日震到我嘭嘭聲~
回復

比得大帝 發表於 2013-8-13 22:20:50 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-8-13 15:32
己經接好線,謝謝!
還要多謝你的影碟,呢幾日震到我嘭嘭聲~

subwoofer 後面可以調較頻率, 好像是由5-15.  越低即是越低音才會發出聲, 你可以調較達到不同效果.  裝埋後置, 你就可以有親歷其竟的感覺.
回復

孖吉 發表於 2013-8-14 10:41:57 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-8-13 22:20
subwoofer 後面可以調較頻率, 好像是由5-15.  越低即是越低音才會發出聲, 你可以調較達到不同效果.  裝埋 ...

重有 subwoofer amplification 可以較,有排玩
回復

比得大帝 發表於 2013-8-14 14:23:22 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-8-14 10:41
重有 subwoofer amplification 可以較,有排玩

係有排玩咖.  唔係點會有咁多人破產.

我星期六才去敗咗近六個位.   

千金難買心頭好,扺嘅!^^  發表於 2013-8-14 20:04
回復

比得大帝 發表於 2013-8-19 10:01:13 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-8-14 10:41

我對後置喇只仔拆咗落嚟, 有冇興趣拎返到試吓, 唔想鑽牆, 可以接駁好, 放在hifi櫃後, 睇戲時才移出來放在sofa兩邊, 先感受吓5聲道, 睇完可以收返埋.
回復

孖吉 發表於 2013-8-19 23:06:01 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-8-19 10:01
我對後置喇只仔拆咗落嚟, 有冇興趣拎返到試吓, 唔想鑽牆, 可以接駁好, 放在hifi櫃後, 睇戲時才移出來放在 ...

好呀!多謝!哦呢排要 backup 電腦資料,未有時間搵後置,想不到你的喇叭又多了出來。

但我嚟緊星期六(24/8)可能唔得(因為臨近屋企人生日),有機會(31/8)才可以過來,可以放耐啲嗎?
回復

比得大帝 發表於 2013-8-20 10:35:46 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-8-19 23:06
好呀!多謝!哦呢排要 backup 電腦資料,未有時間搵後置,想不到你的喇叭又多了出來。

但我嚟緊星期六(2 ...

NO problem.
回復

比得大帝 發表於 2013-8-20 22:43:45 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-8-19 23:06

但我嚟緊星期六(2 ...

SET好咗套機, 放張相出嚟俾前主人睇吓佢嘅近況吖.
回復

孖吉 發表於 2013-8-20 23:43:04 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-8-20 22:43
SET好咗套機, 放張相出嚟俾前主人睇吓佢嘅近況吖.

未 set 好,不過俾你睇住先:

有幾樣嘢未解決:
1) 收埋前置和 subwoofer 的線 (subwoofer 安了 air cushion 碟,方便平時會推埋一邊,睇碟才推出嚟)
2) amp 好熱,但暫時無地方放 機頂盒(錄影) 和 BRay,暫時搶了 兩部 notebook 的 cooler pad 風扇 加速散熱,遲啲會加層架,俾多啲空間散熱,和加裝電腦散熱風扇。
3) 因為會用 notebook (HDMI) 放 video,會加一個 HDMI to SPDIF 轉換器,分離 5.1 訊號入 amp

你不妨俾些意見,初哥好多嘢都未見識過,進度好慢
回復

比得大帝 發表於 2013-8-21 10:01:21 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-8-20 23:43
未 set 好,不過俾你睇住先:

有幾樣嘢未解決:

這個櫃很不理想, 可以的話換一個多點空間的.  雜物要想辦法讓路.  AMP是要散熱的, 書本要求頂和兩邊要留8吋空間, 實際上最少頂有4吋, 兩旁2吋.  當然越多空間越好.

中置太前, 應和左右喇叭平衡.

十仔(subwoofer)沒有方向性, 講擴散力, 放得越遠越好, 一般放在左右喇叭旁邊, 放到咁前可能音太重了.  而且中置不可以放在十仔上面, 十仔的震盪力很大, 太近聲會亂.

HIFI櫃可參考這裏, 可以送到香港, 一般大堂交收.
http://shop103987206.taobao.com/ ... 1675811569.2.wtNMeb

這是我向他們買的.

HIFI stand.jpg
回復

孖吉 發表於 2013-8-22 09:28:08 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-8-21 10:01
這個櫃很不理想, 可以的話換一個多點空間的.  雜物要想辦法讓路.  AMP是要散熱的, 書本要求頂和兩邊要留8 ...

原來係咁,呢樣真係要諗計,因為屋企真係好多嘢~
回復

比得大帝 發表於 2013-8-22 10:23:27 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-8-22 09:28
原來係咁,呢樣真係要諗計,因為屋企真係好多嘢~

開始明點解玩hifi叫敗家.

第一步, 將屋企雜物敗咗去.
第二步, 將舊傢俬換咗去.
之後換設備, 換喇叭, 換喇叭綫, 換電源綫, 換插座, 換插頭, 又由頭再換.....
換間大屋

換時換, 記住唔好tum住老婆, 否則輪到你老婆要換老公.

=.='  發表於 2013-8-22 10:24
回復

孖吉 發表於 2013-9-3 10:18:12 |顯示全部樓層
多謝 peter 的 SL, SR 而家齊 5.1 喇!不過星期日因為接咗去7.1的後置位,所以成隻碟都冇出過聲

AMP 的 software setup 己經完成,而家等緊週未再試
回復

比得大帝 發表於 2013-9-3 10:51:37 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-9-3 10:18
多謝 peter 的 SL, SR 而家齊 5.1 喇!不過星期日因為接咗去7.1的後置位,所以成隻碟都冇出過聲

AMP 的 ...

有排你玩, 慢慢嚟啦

你有沒有買電源過濾器?  買了就影張相來看看.

我手上的全套已移交, 以後冇得送了.  為了成為一個真正的玩家, 以後的設備要出讓了.

多謝呀!己經夠我玩幾年喇!至於你而家玩的神級利器,真係唔知幾時先夠班玩呀!^O^  發表於 2013-9-3 11:42
回復