集齊一套HIFI (前名: 音箱及其他)

作者: 比得大帝 發表于 2013-7-10 16:32:15
4955 56
孖吉 發表於 2013-7-23 07:53:46 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-7-22 12:13
對喇只如何?

喇叭係要有重量的, 推出來的聲才夠實.

本來電器接線唔係咁難,但原來接喇叭線可以玩死我。我部 karaoke 的接線口太細,所有線都插唔落,原本的線又係喇叭直出,喇叭果邊沒有接口 ...   

而家只有搵條 紅黑線 試住先,等換過部 AMP 之後才可以盡情玩
回復

比得大帝 發表於 2013-7-23 09:57:59 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-7-23 07:53
本來電器接線唔係咁難,但原來接喇叭線可以玩死我。我部 karaoke 的接線口太細,所有線都插唔落,原本的 ...

一般升級都係由個AMP始.  

不過如果你唔急, 可以等我部Marantz, 我而家睇緊換個AMP.  不過冇咁快, 預計一個左右.  又不過哩件嘢有trade-in價, 可能要收錢.  我返香港時俾個model你先參考.
回復

孖吉 發表於 2013-7-23 23:37:35 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-7-23 09:57
一般升級都係由個AMP始.  

不過如果你唔急, 可以等我部Marantz, 我而家睇緊換個AMP.  不過冇咁快, 預計 ...

我唔急。Amp 有心得嗎?
回復

比得大帝 發表於 2013-7-25 09:23:06 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-7-23 23:37

開始接觸音響, 也不知自己的偏好, 一般由一部輸出量支持到音箱的AMP開始, 簡單的說就是不要太雞的AMP便可.  到你開始覺得有不足的地方, 便是耳朵提升了, 可以開始為音響升級了.  當然要量力而為.

TQ ^^  發表於 2013-7-25 09:56
回復

比得大帝 發表於 2013-7-29 11:57:42 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-7-23 23:37

Marantz SR4500.  可以先上網睇睇.

原價約HKD3,500.  I think I can give it to you free.  Of course, you can give me some good things in return.  

有時間去鴨寮街, 買個電源過濾器, 減少雜電波, 而且靚的音響電源線, 一般是用美式插頭, 電源過濾器通常是美式插頭的.

參考圖片
http://search.taobao.com/search? ... earch_radio_all%3A1

回復

孖吉 發表於 2013-7-30 17:39:20 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-7-29 11:57
Marantz SR4500.  可以先上網睇睇.

原價約HKD3,500.  I think I can give it to you free.  Of course,  ...

上網看過機背(唔識聽,唯有睇 ),好勁呀 ... 好毒~   先謝!

Peter 有什麼喜愛?我淨係知你鍾意 AV 同 貓頭鷹

(最近睇過一啲接駁插,知道而家對喇叭線可以點駁了,下星期可以試吓對線 )

回復

比得大帝 發表於 2013-7-30 20:33:21 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-7-30 17:39
上網看過機背(唔識聽,唯有睇 ),好勁呀 ... 好毒~   先謝!

Peter 有什麼喜愛?我淨係知你鍾意 AV 同 ...

可以試哩隻接頭.

http://detail.tmall.com/item.htm ... 8441159cd0f97b022e8
回復

比得大帝 發表於 2013-7-30 20:42:57 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-7-30 17:39

Peter 有什麼喜愛?我淨係知你鍾意 AV 同 ...

咁你有乜嘢to share 吖?

孖吉,你秘密整的剃胡鬚膏 ^^  發表於 2013-8-1 17:48
等我諗吓先,一時間真係好難諗 ... ^__^  發表於 2013-7-30 22:43
回復

比得大帝 發表於 2013-7-31 09:26:28 |顯示全部樓層
Don't talk it serious.
回復

比得大帝 發表於 2013-8-1 21:35:04 |顯示全部樓層
有時間先看一下這對喇叭

Rogers LS33
回復

孖吉 發表於 2013-8-2 13:05:40 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-8-1 21:35
有時間先看一下這對喇叭

Rogers LS33

原來港資都有國際馳名嘅好嘢!
回復

比得大帝 發表於 2013-8-2 16:01:46 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-8-2 13:05
原來港資都有國際馳名嘅好嘢!

乜係港資咩, 我只知係英國牌子.

一般二手價約HKS2,000
回復

孖吉 發表於 2013-8-2 16:38:56 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-8-2 16:01
乜係港資咩, 我只知係英國牌子.

一般二手價約HKS2,000

98年賣咗俾 和記行。

真係幾犀利,連古董喇叭都有價。唔知响邊個場可以聽到。

回復

比得大帝 發表於 2013-8-2 16:48:52 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-8-2 16:38
98年賣咗俾 和記行。

真係幾犀利,連古董喇叭都有價。唔知响邊個場可以聽到。

LS33 係 Rogers 破產前之最後產品, 網上評分很高. 相信很少hifi舖會擺出嚟試聽, 當然可以到我屋企試聽, 不過冇第二個喇叭同場較量.  
回復

孖吉 發表於 2013-8-2 18:09:44 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-8-2 16:48
LS33 係 Rogers 破產前之最後產品, 網上評分很高. 相信很少hifi舖會擺出嚟試聽, 當然可以到我屋企試聽,  ...

我想像到你到週未歸心以箭的心情
回復

比得大帝 發表於 2013-8-5 14:16:02 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-8-2 18:09
我想像到你到週未歸心以箭的心情

列個清單:

Marantz RS4500 (有manual)
Philips 3D blu-ray (買咗一年, 唔記得model, HKD1,499果套) (有manual, 有保養)
Rogers LS33
KEF Q6C
回復

孖吉 發表於 2013-8-5 16:58:00 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-8-5 14:16
列個清單:

Marantz RS4500 (有manual)

我開頭以為 Rogers 贏咗 Bose 取得府上播放權添,原來你要捨棄咁多好嘢
回復

比得大帝 發表於 2013-8-5 17:12:24 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-8-5 16:58
我開頭以為 Rogers 贏咗 Bose 取得府上播放權添,原來你要捨棄咁多好嘢

其實好肉痛, 原來個bluray只用咗一年, 你好趁我未改變主意前攞走哂.

你 plan 住個新 set up 先,我星期五就到!  發表於 2013-8-5 17:19
回復

比得大帝 發表於 2013-8-5 17:41:17 |顯示全部樓層
Good.  我已經執哂出嚟, 有埋cable.  amp同subwoofer沒有電源綫, 你可以暫時用電腦的電源綫x2(俗稱電飯煲綫), 音響綫應該夠.  最多送埋新買果條subwoofer音響綫俾你. (心痛).

things to do:
1. 上次俾你果兩個喇叭, 你可以轉送俾人
2. 你要去搵對後置(無綫環繞音箱), 參考
http://s.taobao.com/search?initi ... earch_radio_all%3A1
3. 開始去研究電源綫, 冇好的電源綫, 對部amp係好浪費, 而且易壞機.
4. 找個合適的電源過濾器, 我有一條接amp的電源綫給你, 不過係美式插頭, 要你買到電源過濾器才可以用.

做齊以上, 你可以開始欣賞->研究->然後敗家.
回復

比得大帝 發表於 2013-8-6 12:09:57 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-8-5 16:58

看看這個如何?  

http://item.taobao.com/item.htm? ... mp;initiative_new=1
回復