半新手花貓種植問題 ~ 關於鱗莖

作者: yipyipamy 發表于 2013-6-21 22:39:02
2369 3

各位,我種花貓只有半年,所以有個好似有點愚蠢的問題想請教 ~ 請問各位如何得知自己的花貓有蟲蟲(鱗莖)生長出來的?

事原係咁,今晚剛整理啲花貓,發覺隻“K. An's Nagging Macaws”個身搖下搖吓,加咗泥係上面都唔得,咁咪諗住不如切咗上面再插泥,反正花貓好粗生,好快可以出根,所以由泥面以上切出後,而想把下面根起出來,點知發覺好大舊,於是咪拆出來看,原來佢竟然生咗三條蟲蟲,兩大一小。如果唔係佢上身搖搖吓,我真係以為根面果啲綠色小蟲有葉出來的叫你們口中的“肥蟲”

請指教!
tsoiyiu1009 發表於 2013-6-21 23:28:48 |顯示全部樓層
我睇到一舊雲咁...
“安的早安”係迷岩,唔係花貓...
回復

yipyipamy 發表於 2013-6-21 23:37:29 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2013-6-21 23:28
我睇到一舊雲咁...
“安的早安”係迷岩,唔係花貓...

sorry, 出错名,應該係 An's Nagging Macaws
回復

tsoiyiu1009 發表於 2013-6-21 23:52:50 |顯示全部樓層
其實由無根枝條開始種的話,環境合適,快則一個月就可以生到小蟲蟲。
蟲蟲生長點可以分為兩part,一個係響泥入面既根部位置,通常都係由主莖長出,另一個就係樹上椏位。
用泥種的話,種到一段時間,想知泥入面有無蟲蟲,就一定要輕輕挖開d泥睇下。
如果用透明凍飲杯種,更可以係杯外大約清楚睇到有無蟲蟲繞住杯邊生長。
回復