我的第一棵玉露記錄~姬玉露

作者: yipyipamy 發表于 2022-3-28 13:54:24
2435 19

220328~昨天在花墟帶她回家的。本身是黑色高身盆,昨晚把她換到矮點的白色瓷盆上。開盆時觀察到主根很粗,細根也是白色的,抓住了整個盆子的泥。只清理了下半部分的泥,再放在這盆子上。底下是赤玉土,中間是多肉專用泥,加了點顆粒肥。上面蓋了白色小石。現放在辦公室桌子上和我共事,希望可以種得透透的,有花出更好~
teresa小姐姐 發表於 2022-3-28 14:40:51 |顯示全部樓層
好肥美!
不過種玉露要用萬象盆養根啊~
同埋你放辦公室的話偶爾都要比少少太陽佢,如果唔係會徒長
參考文章
回復

yipyipamy 發表於 2022-3-28 15:39:21 |顯示全部樓層
teresa小姐姐 發表於 2022-3-28 14:40
好肥美!
不過種玉露要用萬象盆養根啊~
同埋你放辦公室的話偶爾都要比少少太陽佢,如果唔係會徒長

感謝你的建議.  我是第一次種的, 還以為什麼盆子也可以呢!  看完你給我的文章, 要去再去換一次盆子了.
回復

teresa小姐姐 發表於 2022-3-29 00:06:56 來自手機 |顯示全部樓層
yipyipamy 發表於 2022-3-28 15:39
感謝你的建議.  我是第一次種的, 還以為什麼盆子也可以呢!  看完你給我的文章, 要去再去換一次盆子了. ...

唔好客氣啦!
姬玉露係比較易養嘅玉露,好易群生,加油加油
回復

yipyipamy 發表於 2022-3-29 10:13:39 來自手機 |顯示全部樓層

220329~今天重新換了高盆,發覺裏面其中一條大的根可能是昨天給屈住就乾枯了(很後悔喔~早知一開始不要換好了).  現在先放在桌上10天看看, 如果見它有點成長的話, 應該是可以適應盆子和泥土了, 便可考慮放窗邊養了.
回復

chuyat10 發表於 2022-3-30 09:50:36 來自手機 |顯示全部樓層
yipyipamy 發表於 2022-3-29 10:13
220329~今天重新換了高盆,發覺裏面其中一條大的根可能是昨天給屈住就乾枯了(很後悔喔~早知一開始不要換 ...

多數植物是被愛C的。
回復

yipyipamy 發表於 2022-3-31 08:19:39 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2022-3-30 09:50
多數植物是被愛C的。

所以決定唔比水佢一個禮拜,如果正常無乜事先比D水佢,希望佢大步檻過啦
回復

chuyat10 發表於 2022-3-31 09:17:56 來自手機 |顯示全部樓層
yipyipamy 發表於 2022-3-31 08:19
所以決定唔比水佢一個禮拜,如果正常無乜事先比D水佢,希望佢大步檻過啦<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f60 ...

玉露易養,一定成功。
回復

waiting 發表於 2022-3-31 13:47:27 來自手機 |顯示全部樓層
yipyipamy 發表於 2022-3-31 08:19
所以決定唔比水佢一個禮拜,如果正常無乜事先比D水佢,希望佢大步檻過啦<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f60 ...

要留意濕度&温度, 因應植料狀況決定淋唔淋水. 見你話有半舊土係入面, 就要小心, 植料乾才淋, 就唔會「愛」死佢.
另外養在枱頭要留意光照, 徒長了就唔可愛. 長假期前要諗清楚先至好淋水, 辦公室冇開冷氣會好焗, 長假前淋水好易焗爛根.
回復

yipyipamy 發表於 2022-3-31 14:04:12 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-3-31 13:47
要留意濕度&温度, 因應植料狀況決定淋唔淋水. 見你話有半舊土係入面, 就要小心, 植料乾才淋, 就唔會「愛 ...

感謝!!!!有花友都講過, 唔好亂咁淋水, 寧願佢乾, 都唔好比佢太濕.  係多肉界我係超級新丁, 所以真係要邊學邊種, 唔好種死係我呢個階段要學好嘅目的了~~~~~
回復

lc1201 發表於 2022-3-31 14:12:20 |顯示全部樓層
玉露好粗生,放心  
我呢棵舊年4月切晒舊根砍掉重練
宜家已經回復好,仲生咗好多側芽,不過D窗就養唔透
回復

yipyipamy 發表於 2022-3-31 14:29:26 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2022-3-31 14:12
玉露好粗生,放心  
我呢棵舊年4月切晒舊根砍掉重練

嘩佢都好靚喎!  我都要比心機先得.  因為主要我想佢養係辨公室檯面, 所以都諗緊用小LED燈代替陽光得唔得......
回復

lc1201 發表於 2022-3-31 14:35:51 |顯示全部樓層
yipyipamy 發表於 2022-3-31 14:29
嘩佢都好靚喎!  我都要比心機先得.  因為主要我想佢養係辨公室檯面, 所以都諗緊用小LED燈代替陽光得唔得. ...

多謝~
我都係長擺office,放係窗邊散光位,咩燈都無加
其實都唔急嘅,等佢復好盆之後,你可以觀察一下長勢先再決定要唔要加燈~因為小LED燈太小的話未必夠力,係office又唔可以咁張揚 set好大的燈
回復

waiting 發表於 2022-3-31 15:26:11 來自手機 |顯示全部樓層
yipyipamy 發表於 2022-3-31 14:04
感謝!!!!有花友都講過, 唔好亂咁淋水, 寧願佢乾, 都唔好比佢太濕.  係多肉界我係超級新丁, 所以真係要邊 ...

我都係多肉新丁, 一齊努力!
回復

yipyipamy 發表於 2022-3-31 16:42:47 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-3-31 15:26
我都係多肉新丁, 一齊努力!

所以我早兩日係缸記買咗2盆琉璃蓮(之前唔知佢係乜, 只係覺得佢好似玉露feel), 12蚊兩盆好抵玩, 買回來練手玩換盆拆根, 希望可以從中了解要點樣種
回復

taxitang 發表於 2022-3-31 18:06:24 |顯示全部樓層
十二卷唔夠水、最多是縮窗,但水多,就爛根爛頭,無得救,養成株,會好靚。
回復

yipyipamy 發表於 2022-3-31 21:08:25 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-3-31 18:06
十二卷唔夠水、最多是縮窗,但水多,就爛根爛頭,無得救,養成株,會好靚。
...

放心,我一定唔會比好多水,我估計如果唔係下雨天,2星期一次應該ok的
回復

taxitang 發表於 2022-3-31 21:22:00 |顯示全部樓層
yipyipamy 發表於 2022-3-31 21:08
放心,我一定唔會比好多水,我估計如果唔係下雨天,2星期一次應該ok的

唔好咁死板,十二卷夏天是休眠期,淋水頻率相比秋冬打後的生長期為少,適當的調節會有助生長。
回復

yipyipamy 發表於 2022-4-1 19:54:24 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-3-31 21:22
唔好咁死板,十二卷夏天是休眠期,淋水頻率相比秋冬打後的生長期為少,適當的調節會有助生長。 ...

感謝大大提醒!我會好好留意的。希望種得好D,可以再揾多D返來種啦~
回復

taxitang 發表於 2022-4-1 20:19:58 |顯示全部樓層
yipyipamy 發表於 2022-4-1 19:54
感謝大大提醒!我會好好留意的。希望種得好D,可以再揾多D返來種啦~

希望大大能享受養多肉的樂趣,十二卷不太難種,歡迎上傳分享交流。
回復