作者: yipyipamy 发表于 2022-3-24 14:05:48
1827 7
各位,請問以下這盆肉肉是什麼情況下會出現有白色的呢?這是買回來時已經有了
lc1201 發表於 2022-3-24 15:48:49 |顯示全部樓層
樓主你好阿,多肉會有咁自然嘅色係因為被無良花農落藥...可以參考呢一篇文
https://hkplants.com/thread-204363-1-1.html
yipyipamy 發表於 2022-3-24 16:07:01 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2022-3-24 15:48
樓主你好阿,多肉會有咁自然嘅色係因為被無良花農落藥...可以參考呢一篇文
https://hkplants.com/thread-204 ...

感謝你 , 其實剛買回來時好似你share比我篇文咁, 中心係全白色的, 依家在我手剛好一個半月, 我見中心開始變回綠色了,我唔會放棄佢的, 希望有一天佢會正常番, 到時我再揾下佢個品種名是什麼
lc1201 發表於 2022-3-25 09:44:35 |顯示全部樓層
yipyipamy 發表於 2022-3-24 16:07
感謝你 , 其實剛買回來時好似你share比我篇文咁, 中心係全白色的, 依家在我手剛好一個半月,  ...

加油阿~
白/粉紅色嘅葉預咗終有一日會甩,如果你唔怕嘅可以將藥錦部分切走,試搏出側芽
goldking2 發表於 2022-3-25 11:08:07 |顯示全部樓層
yipyipamy 發表於 2022-3-24 16:07
感謝你 , 其實剛買回來時好似你share比我篇文咁, 中心係全白色的, 依家在我手剛好一個半月,  ...

平常心養護, 等消耗藥錦葉片, 都要幾個月時間
yipyipamy 發表於 2022-3-25 15:04:17 來自手機 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2022-3-25 11:08
平常心養護, 等消耗藥錦葉片, 都要幾個月時間

我都係咁諗,如果真係過唔到都無計。其餘2盆(應該係勞爾同十字星錦)好彩無呢個問題,有盆重開咗花添~種植都係需要耐性,今日打算去花墟買新盆同多肉專用土,希望重新換過又可以好D啦
yipyipamy 發表於 2022-3-25 15:06:08 來自手機 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2022-3-25 09:44
加油阿~
白/粉紅色嘅葉預咗終有一日會甩,如果你唔怕嘅可以將藥錦部分切走,試搏出側芽 ...

多謝我見佢下面D葉有D收水,怕如果剪咗D白色會無葉做光合作用,到時重快死。我試試重新換盆同轉用專用土,希望有幫助!
goldking2 發表於 2022-4-8 17:01:13 |顯示全部樓層
yipyipamy 發表於 2022-3-25 15:04
我都係咁諗,如果真係過唔到都無計。其餘2盆(應該係勞爾同十字星錦)好彩無呢個問題,有盆重開咗花添~ ...

將顆粒土增加至70-80%, 會易養D.