急急急......剛收掏回來的無花果、桃及石榴苖,點處理?

作者: toby_1023 發表于 2013-6-8 22:48:26
1844 25
剛收掏回來的無花果、桃及石榴苖,浸緊水,

浸幾耐要入泥?

tt28 發表於 2013-6-8 22:52:12 |顯示全部樓層
我平時都系浸兩三個小時左右
回復

ht333147 發表於 2013-6-8 23:31:20 |顯示全部樓層
盡早入盆定植, 淋透水就得, 唔需要浸幾耐.
回復

tonychan0405 發表於 2013-6-8 23:35:19 |顯示全部樓層
淘返來就馬上入盆定植,淋透水    唔駛浸架!
回復

toby_1023 發表於 2013-6-9 01:30:24 |顯示全部樓層
唉,昨晚收到SMS話到左,今日下午去攞,但趕住出去,頭先浸左一陣就入盆,佢有根的,但的舊葉使唔使剪左去? 同埋我訂左四款無花果,的葉全都一樣既......
回復

lola 發表於 2013-6-9 05:25:31 |顯示全部樓層
toby_1023 發表於 2013-6-9 01:30
唉,昨晚收到SMS話到左,今日下午去攞,但趕住出去,頭先浸左一陣就入盆,佢有根的,但的舊葉使唔使剪左去? ...

在哪裡淘,pm 條link 看看。有图吗?
回復

mikecho 發表於 2013-6-9 10:33:43 |顯示全部樓層
當交學費算把!這季節不該買裸根苗,難活!現時買苗的都是不當商人,黑的多。帶土球的還可以,但天气太熱,長徒運送好易焗死的!買苗該在11月尾至四月頭止
回復

mikecho 發表於 2013-6-9 10:38:58 |顯示全部樓層
我估計你的苗是來自江蘇宿迁、述陽等的!国內假苗之鄉!好出名!我都交過学費了!
回復

Sarah1228 發表於 2013-6-9 14:18:25 來自手機 |顯示全部樓層
哈哈,當有四棵一樣的無花果,ok啦
回復

Sarah1228 發表於 2013-6-9 14:24:34 來自手機 |顯示全部樓層
我在澳門(乙水)仔一間植物店見到幾棵芒果樹苗,象牙芒和蘋果芒都有,約一米七高,已吊著幾個果,老板開價650元,加運費800元。請問和香港比較算平或貴呢?
回復

toby_1023 發表於 2013-6-10 16:43:48 |顯示全部樓層
Sarah1228 發表於 2013-6-9 14:24
我在澳門(乙水)仔一間植物店見到幾棵芒果樹苗,象牙芒和蘋果芒都有,約一米七高,已吊著幾個果,老板開價 ...

我覺得幾貴喎,旺角花墟都係幾十元至百幾二百蚊一棵,(小苖) ,當然日本品種或稀有果的會更貴,但我去花圃買小苖,大約100元左右。
回復

Sarah1228 發表於 2013-6-10 21:40:21 來自手機 |顯示全部樓層
toby_1023 發表於 2013-6-10 16:43
我覺得幾貴喎,旺角花墟都係幾十元至百幾二百蚊一棵,(小苖) ,當然日本品種或稀有果的會更貴,但我去花 ...

謝謝回覆,我也覺很貴,但澳門沒甚麽賣樹苗的地方可選擇,另這裏的泥也很貴,有些花店連泥也不賣…… 下次我也去旺角花墟逛逛。
回復

ht333147 發表於 2013-6-10 22:55:53 |顯示全部樓層
Sarah1228 發表於 2013-6-10 21:40
謝謝回覆,我也覺很貴,但澳門沒甚麽賣樹苗的地方可選擇,另這裏的泥也很貴,有些花店連泥也不賣…… 下 ...

住澳門, 過去中山買更好啦, 平靚正.
回復

Sarah1228 發表於 2013-6-10 23:38:14 來自手機 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2013-6-10 22:55
住澳門, 過去中山買更好啦, 平靚正.

我間中有返中山雅居樂,但不知哪裏有苗賣呢。有時間會去拱北看一下,但香港的品種應多些吧。
回復

ht333147 發表於 2013-6-10 23:41:16 |顯示全部樓層
去石岐沙崗墟, 有賣花及賣果苗的, 平日少的, 墟期很多, 農曆3, 6, 9日.
回復

toby_1023 發表於 2013-6-11 10:59:19 |顯示全部樓層
Sarah1228 發表於 2013-6-10 23:38
我間中有返中山雅居樂,但不知哪裏有苗賣呢。有時間會去拱北看一下,但香港的品種應多些吧。 ...

唔知你種植地方幾大,但你專程黎旺角攞泥,車仔都推爛喎。平時我買70L 一包果的,抬到手軟,但都唔夠用。苖旺角花墟好似都係睇時節,我少出九龍,但一盤盤買存活率高好多,掏返來驚係假苗,又要吽根。
回復

Sarah1228 發表於 2013-6-11 11:39:00 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2013-6-10 23:41
去石岐沙崗墟, 有賣花及賣果苗的, 平日少的, 墟期很多, 農曆3, 6, 9日.

謝謝~  等我放幾天假時去看看  
回復

Sarah1228 發表於 2013-6-11 11:47:28 |顯示全部樓層
toby_1023 發表於 2013-6-11 10:59
唔知你種植地方幾大,但你專程黎旺角攞泥,車仔都推爛喎。平時我買70L 一包果的,抬到手軟,但都唔夠用。 ...

係呀, 70L那麼大包我無力運回澳門...  我上兩個月在梅窩街市見過外國的泥炭土, 25L, 約HK$60, 澳門甚少見"外國貨", 最多只見過翠x的泥, 而且價錢貴.   我在Daiso已買左好多包$15泥, 成本好重, 買30包倒出來都看不到甚麼.  我的天台只有120平方呎左右, 種不了太多植物.  
回復

lauchokiu 發表於 2013-6-11 11:50:26 |顯示全部樓層
你睇下種到嗎?我都想買,樹苗有幾大?
回復

toby_1023 發表於 2013-6-12 00:12:38 |顯示全部樓層
lauchokiu 發表於 2013-6-11 11:50
你睇下種到嗎?我都想買,樹苗有幾大?

相片size 大過146kb, cant upload
回復

12下一頁