正版木瓜

作者: toby_1023 發表于 2014-6-26 17:38:22
1592 20
想種木瓜,但原來市面上買返來的木瓜,好多都話有基因改造,

http://gmofreepapaya.blogspot.hk/

https://hk.news.yahoo.com/%E7%86 ... 3%9C-214846313.html

唔知有無人種緊正版木瓜呢?
金剛 發表於 2014-6-26 23:22:07 |顯示全部樓層

非基改番木瓜,有幾個場有種,绿田園係其中一個……
如果附近種有基改番木瓜,其实很容易雜交变咗基因種
回復

empire 發表於 2014-6-26 23:52:02 |顯示全部樓層

Market Place有隻斐濟無基因改做木瓜賣。
買一個有得食又有得種。
即係呢隻:
回復

金剛 發表於 2014-6-27 01:07:42 |顯示全部樓層
empire 發表於 2014-6-26 23:52
Market Place有隻斐濟無基因改做木瓜賣。
買一個有得食又有得種。
即係呢隻:

citysuper有售
回復

novernber 發表於 2014-6-27 02:02:25 |顯示全部樓層
原來平時食個d係基因改造架。唔怪得我成日覺得個味好古怪啦。等我去買番個「正版」既試下先。順便可以種埋

另,想請教,我見金剛大師話如果附近種有基因木瓜,會有機會雜交成基因瓜。咁有冇方法可以防止雜交發生架?因為我爸爸種緊野個度正正有棵木瓜樹呀。
回復

金剛 發表於 2014-6-27 02:14:51 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-6-27 02:02
原來平時食個d係基因改造架。唔怪得我成日覺得個味好古怪啦。等我去買番個「正版」既試下先。順便可以種埋: ...

没有~因為昆蟲可以幫忙授粉,基改不是味道改变
回復

novernber 發表於 2014-6-27 02:18:22 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-27 02:14
没有~因為昆蟲可以幫忙授粉,基改不是味道改变

噢,咁即係我種出黎好大機會都係基因木瓜?
回復

金剛 發表於 2014-6-27 05:33:28 來自手機 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-6-27 02:18
噢,咁即係我種出黎好大機會都係基因木瓜?

咁好簡單啫>>好多農友種一年木瓜採收後,就會從新再種過,因為他們説木瓜第二年收成無咁好喎!這個可能是技術上及品種的原因~
基改木瓜漁護署已放寛可以给有機農場種植,其實要確保非基因改造品種不變,可能真係要驗下……
回復

novernber 發表於 2014-6-27 06:45:29 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-27 05:33
咁好簡單啫>>好多農友種一年木瓜採收後,就會從新再種過,因為他們説木瓜第二年收成無咁好喎!這個可能是 ...

起初我都有諗重新種過架,但好似對本來個棵冇咁好咁⋯話曬佢都有生命⋯
回復

金剛 發表於 2014-6-27 07:07:02 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-6-27 06:45
起初我都有諗重新種過架,但好似對本來個棵冇咁好咁⋯話曬佢都有生命⋯ ...

萬物有生住異滅,唉!前日我棵苦楝俾人下毒手,不捨這種感受我好明白!
回復

novernber 發表於 2014-6-27 14:34:18 來自手機 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-27 07:07
萬物有生住異滅,唉!前日我棵苦楝俾人下毒手,不捨這種感受我好明白! ...

俾人落毒手?點解會咁架!佢唔小心定有意?

刻意的~因為出咗公界缐  發表於 2014-6-27 16:34
回復

novernber 發表於 2014-6-28 00:16:27 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-6-27 14:34
俾人落毒手?點解會咁架!佢唔小心定有意?

因為出左界,所以就要佢死⋯佢地個心唔會因為咁而覺得好唔舒服既咩? 我唔係好理解到⋯咁同蓄意謀殺冇分別呢。
話說早兩日,我係朋友既facebook睇到一篇關於植物既文章。內容大致係話其實植物可以同其他植物溝通,甚至可以感應到人類對佢地既活動。
文章講到有一科學既研究,用部機(忘記咩機喇)駁去植物度,再透過儀器畫出佢地既反應(類似腦電波個d圖)。呢班研究人員做左幾個實驗。其中一項係,研究人員點火,準備燒d植物,但儀器就反映出植物覺得驚既電波圖。

我見到金剛你話棵苦楝俾人蓄意下毒手,我突然諗起呢篇文章,同時諗起佢地覺得惶恐既感覺⋯
回復

金剛 發表於 2014-6-28 03:21:08 來自手機 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-6-28 00:16
因為出左界,所以就要佢死⋯佢地個心唔會因為咁而覺得好唔舒服既咩? 我唔係好理解到⋯咁同蓄意謀殺冇分別 ...

噢!真是缘起……
是的!當時看到好心痛,佢雖然沒有掘起棵樹,我已種了差不多兩年,看著他的成長過程,讓我觀察與台灣欒樹的型態分別,棵樹冬天會落葉,丫型的生長結構等等……人類啊!你可知道植物的生存意義,只因為你覺得他阻礙你,你就可毫不留情……也許多一個不多,少一個不少?
講到科學實驗之研究,我覺得有些所謂研究是多餘的,我不需要科學研究實驗做指標,我看到一個非常愚痴的科學研究“動物是否有身體痛楚”,科學家做了一些實驗,故意弄傷牠們做研究,我知道很心痛,所謂的“同理心”將心比心,難道你不知道,硬搬一些客觀性及主觀性字眼作理由!!我不要甚麽科學研究,你想知道更多就請你將個心交出來就可以……!!!
回復

novernber 發表於 2014-6-28 13:29:35 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-28 03:21
噢!真是缘起……
是的!當時看到好心痛,佢雖然沒有掘起棵樹,我已種了差不多兩年,看著他的成長過程,讓 ...

好可惜唔係人人都有「同理心」,尤其對植物
我有d朋友食齋既(我無意冒犯食齋既人,我自己都係素食的),當我問佢點解你食齋既。佢會話,食肉殺生呀麻。
咁我又反問佢,其實植物都有生命架喎,呢d又唔算殺生?
佢地大部份既答案係:植物都唔痛既!/佢地唔會流血/ 殺死植物冇咁殘忍。

我認同有d研究真係好無謂。但我樂觀d諗,有d認為植物唔痛/佢地唔會流血/殺植物冇咁殘忍既人睇完之後可能會改變佢地既諗法。
回復

金剛 發表於 2014-6-28 13:46:29 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-6-28 13:29
我有d朋友食齋既(我無意冒犯食齋既人,我自己都係素食的) ...

要改变別人看法較難,佢自己改变看法較易~
有些愛種植的人是很愛惜植物,但不是人人都懂愛惜的,有的只是想種植而己,有的可能是受朋友影響而己,佢哋種瓜咗不在乎!!
回復

novernber 發表於 2014-6-28 14:09:53 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-28 13:46
要改变別人看法較難,佢自己改变看法較易~
有些愛種植的人是很愛惜植物,但不是人人都懂愛惜的,有的只是 ...

唔會掛, 瓜左都唔在乎?植物有病有蟲都已經擔心死啦
回復

金剛 發表於 2014-6-28 14:38:43 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-6-28 13:29
我有d朋友食齋既(我無意冒犯食齋既人,我自己都係素食的) ...

引: 衍輪法師 - 如是問如是答

問: 佛教主張不殺生,提倡素食。聽說植物也是有生命的,因為他們也會長高長大。吃素不也是殺生嗎?

答: 佛教以暖、息、識連持心、色才名一期生命。心指情識,有感情、懂分辨、知苦痛、愛生惡死。色指由四大(地、水、火、風)形成的色身。其中地大構成頭髮、指甲、牙齒、皮、肉、筋骨、骨髓、腦;水大構成血液、津液、痰、淚、精、大小便;火大指身體的暖氣;風大指呼吸和活動。簡言之,具足暖、息、識連持心、色才是生命。

植物雖然會生長,但它是沒有心識,不辨苦樂,故它是有生氣而沒有生命。猶如人的指甲及頭髮也會生長,但是剪掉時卻不會有苦痛,因為頭髮和指甲都沒有生命。
回復

金剛 發表於 2014-6-28 14:44:56 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-6-28 14:09
唔會掛, 瓜左都唔在乎?植物有病有蟲都已經擔心死啦

看過網友在網上話種死咪再種過囉!佢沒有從根本著手,想一想為何會種死?環境不適合照種可也,只是為了想種吓試種吓,這様有在乎植物的生命嗎?!
回復

蘇菲亞 發表於 2014-6-28 20:01:12 來自手機 |顯示全部樓層
獲益良多!謝謝金剛大師!

^_^多多指教  發表於 2014-6-28 23:06
回復

ht333147 發表於 2014-6-28 21:50:25 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-6-27 02:02
原來平時食個d係基因改造架。唔怪得我成日覺得個味好古怪啦。等我去買番個「正版」既試下先。順便可以種埋: ...

要很小心處理, 開花時用袋套住花朵,同時做同株異花人工授粉.
回復

12下一頁