煙草/煙絲點用

作者: toby_1023 發表于 2014-7-15 11:50:04
1264 7
媽媽卑左包煙絲我話可以用黎種野,請問各位大大點用? 用黎浸水淋盤栽定就咁撈泥用?
I_for_ice^_^ 發表於 2014-7-15 16:58:13 |顯示全部樓層
可以用黎撓水殺蟲
回復

silicon 發表於 2014-7-16 12:25:13 來自手機 |顯示全部樓層

1克煙絲:50克水 + 少量勞工梘,或1支煙:2L水 + 少量勞工梘,浸泡24-48小時,隔渣噴灑。渣滓可埋入泥土作肥料。
可毒殺:介殼蟲、潛葉蠅、毛蟲、薊馬、蟎……等

dincat
是否浸左要即時用晒呢?可留幾多日?

最好盡快用,一來藥力會流失,二來放久了會變壞

是否浸左要即時用晒呢?可留幾多日?  發表於 2014-7-16 18:43
回復

toby_1023 發表於 2014-7-16 14:15:22 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-7-16 12:25
1克煙絲:50克水 + 少量勞工梘,或1支煙:2L水 + 少量勞工梘,浸泡24-48小時,隔渣噴灑。渣滓可埋入泥土作 ...

唔該晒,另外,我想問下,環保酵素可否溝埋蒜頭、辣椒水黎噴,因我天台太多植物,不停噴唔同野要噴好多轉
回復

silicon 發表於 2014-7-16 16:07:19 來自手機 |顯示全部樓層
toby_1023 發表於 2014-7-16 14:15
唔該晒,另外,我想問下,環保酵素可否溝埋蒜頭、辣椒水黎噴,因我天台太多植物,不停噴唔同野要噴好多轉 ...

可以混合用
回復

金剛 發表於 2014-7-16 16:30:34 |顯示全部樓層
toby_1023 發表於 2014-7-16 14:15
唔該晒,另外,我想問下,環保酵素可否溝埋蒜頭、辣椒水黎噴,因我天台太多植物,不停噴唔同野要噴好多轉 ...

溝埋一次過嘖,效果一定有分別~
回復

Tmm 發表於 2014-7-24 19:15:14 來自手機 |顯示全部樓層

種蕃茄,薯仔,茄子不宜用煙草水,如果煙草本身帶有煙草病毒(tobacco mosaic virus),有較大機會令植物感染煙草病毒。是乎植物品種,感染後對農作物產量同品質可做成重大傷害。
回復

金剛 發表於 2014-7-24 19:25:06 |顯示全部樓層
Tmm 發表於 2014-7-24 19:15
種蕃茄,薯仔,茄子不宜用煙草水,如果煙草本身帶有煙草病毒(tobacco mosaic virus),有較大機會令植物感染 ...

一聞到煙味.....見到香煙兩字都深生討厭.....知道煙草可以做除草劑都咪搞我!!
回復