返回列表 發新帖

廚餘桶与廚餘机

作者: lamolympia 發表于 2013-5-26 21:38:46
7624 59
小蓮花 發表於 2013-6-7 16:09:36 |顯示全部樓層
小蓮花 發表於 2013-5-30 16:17
我都開始緊自製堆肥, 用自製堆肥桶, 冇用粉, 只加泥(最底放一層厚泥, 之後放廚餘, 再一層薄泥, 再放廚餘,  ...

mikecho  我都是這樣做的!我認為什么机、什么粉都是騙錢的!最多只能加快作用!泥土本身就有齊降解廚餘的細菌,干的泥土又可吸去多出的水

我都係咁覺得, 請問你用幾長時間嚟化一桶廚餘呢?? 有成功過嗎?? 我第一桶仲未夠一個月, 有排等....

無認真計算!兩至四個月不等的,夏天快、冬天慢,幾個桶密封閒置一边,時間很快過的,打開無臭加些右灰中和一下就用得!  發表於 2013-6-7 21:16
回復

lamolympia 發表於 2013-6-7 20:44:20 |顯示全部樓層
源頭減廢是最好,可回收都回收。但我們的政府比垃圾更廢。

梁粉真係廢中之廢, 唔係點會堅持開發大西北, 競選唔係鄉事會班友仔撐佢, 佢都冇得坐正, 唔係點會有黑社會飯局, 一上場咪要還債囉  發表於 2013-7-5 22:20
根本哩個政府先天糸廢柴,佢地借意話人地反對來掩飾佢地的無能,更廢的是涼粉,成日話俾機會政府去做左先,實質上連一個似樣可行的利民計劃也無  發表於 2013-7-4 22:14
回復

weels 發表於 2013-6-7 21:12:48 來自手機 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-6-6 11:53
我搜尋廚餘機嘅資料,發覺好混淆,因為廠家資料話輸入功率0.25kw,即係250火啦,佢話温度保持80度c,有馬 ...

大的是最高,小的是平均。即如果是100V的,買火牛降壓請預300W
回復

lamolympia 發表於 2013-6-7 21:15:12 |顯示全部樓層
其實一個月都可以將廚餘埋入泥土農作物旁邊造肥。
但我没有田,我用一个大桶將廚餘和舊泥混合冚蓋,佢會再發酵,幾天打開蓋比氧氣,同時將泥再搞拌,過多一兩個月,等泥没有酸味就可以用。
這是我的經驗。

多謝分享^^  發表於 2013-6-7 21:21
回復

tclau 發表於 2013-7-2 22:51:04 |顯示全部樓層
我的廚餘桶運作約二十日就有液肥流出,每日約一百cc,五日左右就入滿一樽,顏包淡黃,清徹。誰知擺放幾日(四日)樽水變濁,摇吓佢,發覺有好多黑色微粒,好似炭粉咁。唔知係咪正常?或者程序有問題?
回復

Tmm 發表於 2013-7-2 23:50:20 |顯示全部樓層
路過想問一下,有冇高人可以指點一下?

em廚餘粉成分:米糠、礦物質、乳酸菌、酵母菌、放線菌、光合成菌等85種益菌。
咁即系米糠(提供能量、調節濕度、有利結構?)+礦物質(提供微量元素?咁實際系邊種?)+ 不同益菌菌種(益菌大概是指一些對人體及作物無害的菌種。菌種激活后會相互競爭空間,食物,空氣。最后適者生存,弱者被抑制或汰弱。咁只用酵母菌或乳酸菌又得吾得?)

聽講廚餘粉衹在加速發酵程序,冇用廚餘粉就需要長啲時間去完成發酵程序。我覺得呢啲係有機揾錢嘅產品。  發表於 2013-7-3 09:49
回復

ahfour99 發表於 2013-7-3 00:23:20 |顯示全部樓層

除咗$60包既廚餘粉, 仲有一隻比佢便宜既選擇, 當市面買緊$50/包, 另一牌字賣$37/包(不過唔係粉狀, 有小小一舊舊), 我上次一買就幾包, 唔知加咗價未及現在幾錢, 仲要留意粉狀那一隻當問封使用後, 切記密封, 我試過封存得不好, 就出現好多細小的昆蟲, 非常之細隻, 好難消滅 .

以下就係我三隻廚餘桶既玉照

想问未熟的堆肥(厌氧的), 开通后,如何处理? 是埋在泥里吗? 我有一桶, 下个月开封, 应该很臭?  發表於 2013-7-23 13:43
請問你呢D大桶底部有隔水孔讓積水流出??  發表於 2013-7-4 19:53
你好多廚餘桶同好大隻喎。我嗰啲廚餘冇加到廚餘粉,剩嘅加一兩塊片糖入去。  發表於 2013-7-3 09:37
回復

Tmm 發表於 2013-7-4 01:02:05 |顯示全部樓層

tclau  聽講廚餘粉衹在加速發酵程序,冇用廚餘粉就需要長啲時間去完成發酵程序。我覺得呢啲係有機揾錢嘅產品。  發表於 13 小時前

同意,商家就系要做有機搵銀的事情。之前用過最低級的naturemill 廚餘機,四星期左右便有製成品是不錯,乾的,顏色,氣味就如泥土一樣,,但並非完全熟腐,用時還需小心會燒根,亦不如介紹說的可以每天打開加入新廚餘,廚餘在發酵時會有嗅味,只是蓋起來時不發出來。

在臺灣一些網站看過有機肥液製造方法,幾星期前依大概做了一小桶,發酵中,至今並冇嗅味,亦冇漚出蟲問題,但有淡淡酒味。預備三至四個月時間,等佢完全熟腐,秋種時用,希望成功啦!在此分享一下做法,希望有其他花友一齊試下,一齊研究下。

材料如下:
平價片糖兩排(13元)
平價燕麥片一包 (22元)
以下是廚房剩如物資
冬菇腳幾兩
放左不知多久的陳年紫菜大半餅
雪櫃發左權霉芝士一舊
整旦糕用的酵母菌一小包
半隻好難食嘅紅豆糭
林晒嘅腰果幾十粒
發霉蝦米一小包
幾隻雞旦殼

做法:全部打碎入桶再加十五升水,蓋上,桶蓋鑚兩孔接上氣喉一出一入。向內一方氣喉接上氣石置於桶入底部,用小氣pump打氣。

要連續三~四個月時間不停打氣入去??  發表於 2013-7-4 19:56
不過Tmm的物資真係櫥餘,唔用都唔會放落口,都算叻:)  發表於 2013-7-4 12:38
不過Tmm的物資真係櫥餘,唔用都唔會放落口,都算叻:)  發表於 2013-7-4 12:38
成本要35蚊,都唔算輕。我想用500g片糖+魚內臟下欄製造魚肥,可能仲化算啲。  發表於 2013-7-4 09:41
回復

Tmm 發表於 2013-7-4 21:51:58 |顯示全部樓層

dincat  要連續三~四個月時間不停打氣入去??  發表於 半小時前

有d人話每幾個鐘打十五分鐘就得,有d人又話每日開蓋撹動下都得,我冇時間掣,又怕開開栓栓會飛左d蟲入去,又得個pump,所以就不停打氣。

maijai  不過Tmm的物資真係櫥餘,唔用都唔會放落口,都算叻  發表於 7 小時前

笑話笑話 不過系賊佬試沙煲,成吾成功都未知。

tclau  成本要35蚊,都唔算輕。我想用500g片糖+魚內臟下欄製造魚肥,可能仲化算啲。  發表於 10 小時前

都系架,不過我所種冇幾多嘢,不到十幾升肥液應該有排用。我有睇過有人攞魚下欄做肥液,但無詳細資料,我覺得系可行的,魚內臟問魚檔攞,吾洗錢,建議加d酵母菌或者益力多,你試完分享下得嗎?
回復

ahfour99 發表於 2013-7-4 22:07:08 |顯示全部樓層
ahfour99 發表於 2013-7-3 00:23
除咗$60包既廚餘粉, 仲有一隻比佢便宜既選擇, 當市面買緊$50/包, 另一牌字賣$37/包(不過唔係粉狀, 有小小一 ...

dincat  請問你呢D大桶底部有隔水孔讓積水流出??  發表於 2 小時前

我係桶內放多一個鑽滿小孔桶蓋(分隔開桶底部分,用作儲存廚餘液), 底部則裝有水龍頭

見到啦, 你個桶咁大個, 好勁呀  發表於 2013-7-4 22:10
回復

tclau 發表於 2013-7-4 23:21:00 |顯示全部樓層
Tmm 發表於 2013-7-4 21:51

TMM---系架,不過我所種冇幾多嘢,不到十幾升肥液應該有排用。我有睇過有人攞魚下欄做肥液,但無詳細資料,我覺得系可行的,魚內臟問魚檔攞,吾洗錢,建議加d酵母菌或者益力多,你試完分享下得嗎?

我正準備試下,不過睇過有文章話要好幾個月至得,有進展時再上來匯報。
回復

cylau0910 發表於 2013-7-4 23:52:32 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-7-4 23:21
TMM---系架,不過我所種冇幾多嘢,不到十幾升肥液應該有排用。我有睇過有人攞魚下欄做肥液,但無詳細資料 ...

我做緊魚肥, 試驗中,首兩星期會比較臭(打開蓋時) 因要散氣(氣味像爆屎渠, 不可在室內進行) 有人入得太滿, 瓶子沒空間,氣体爆開蓋, 結果 。你說得對,經濟角度一定是魚肥, 魚下欄及糖比例是5:1, 即500克魚內臟加100克片糖(不可以沙糖), 我用黑糖(多點礦物質),放陰涼處三個月後可用(同餘酵素差不多, 只是魚肥不加水)。剛post 魚肥照片在無花果會友那邊, 有興趣看看吧! 反正tclau 你有大天台花園, 值得試, 但你有魚池水啦!

Tmm
只有部分有機食品店有小瓶裝的糖蜜,以天價出售!  發表於 2013-7-5 14:57
Tmm
黑糖比片糖好,礦物質比較豐富,但價錢較貴。其實最好用糖蜜,即甘蔗練出各種糖類以後的剩餘物。本來應是很平價的,可是香港巿面找不到,  發表於 2013-7-5 14:53
謝謝你的資科,魚池水我用作澆花的水,不知效用怎樣,相信魚肥含磷和鉀,淋果樹希望會收獲好些。  發表於 2013-7-5 12:02
回復

cylau0910 發表於 2013-7-5 15:23:02 |顯示全部樓層
Tmm  你說得對, 謝謝賜教!

Tmm
不敢不敢,分享一下啫。  發表於 2013-7-5 23:03
回復

ahfour99 發表於 2013-7-5 22:13:56 |顯示全部樓層
ahfour99 發表於 2013-7-4 22:07
dincat  請問你呢D大桶底部有隔水孔讓積水流出??  發表於 2 小時前

dincat  見到啦, 你個桶咁大個, 好勁呀  發表於 昨天 22:10

只係劇情需要, 覺得此工業桶蓋密封程度會好, 所以就搵佢做咗幾隻
回復

jadejade 發表於 2013-7-22 15:43:03 |顯示全部樓層
我最近也作了有氧堆肥, 堆的全是素 (不能加肉, 第一桶加了2片烟肉,第3天就来了一大堆蛆虫), 已经试了3个星期, 希望平安度过

我覺得用個大花盆/桶, 做有氧堆肥, 廚餘上上用一層泥夾住, 都好快腐熟  發表於 2013-7-22 16:42
回復

jadejade 發表於 2013-7-23 13:35:29 |顯示全部樓層
jadejade 發表於 2013-7-22 15:43
我最近也作了有氧堆肥, 堆的全是素 (不能加肉, 第一桶加了2片烟肉,第3天就来了一大堆蛆虫), 已 ...

是的, 基本我是用这方法, 用的是枧粉桶, 放进厨余,在面铺一层泥。
回復

lauchokiu 發表於 2013-7-24 00:09:43 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-5-27 12:57
多謝各位提供訊息。

請問廚餘水係咪好臭架?

有少少味,但係唔算臭。不過我嗰啲犤攞下由淺黄色慶色紅色,而家有啲似利賓訥,唔知係唔係正常。  發表於 2013-7-24 09:14
回復

ahfour99 發表於 2013-7-24 09:08:45 |顯示全部樓層
lauchokiu 發表於 2013-7-24 00:09
請問廚餘水係咪好臭架?

我就唔覺臭, 多數用過既朋友, 都係話得陣咸菜味
回復

jadejade 發表於 2013-7-24 11:10:22 |顯示全部樓層
下星期就要开有蛆虫的那个桶(已经封桶了1个月),好担心D虫虫没死。

你桶泥有蛋白質呀!^.^  發表於 2013-7-27 11:53
回復

jadejade 發表於 2013-7-30 14:30:38 |顯示全部樓層
jadejade 發表於 2013-7-24 11:10
下星期就要开有蛆虫的那个桶(已经封桶了1个月),好担心D虫虫没死。

是的, 怕太多。

我另外一桶子斎的,就安然不事,早上盖了最后一层泥, 等一个月
回復