BUN BUN 買回來的av處理方法

作者: kelly 发表于 2013-5-5 00:05:47
43923 79

今天去太子交收,仲有小小時間就去咗bun bun 望下,見到苦苣苔個架就想起綿花蟲~$23蚊的小苗其實好底,不是超市堇亦有名稱(插錯牌或亂作例外 )只要處理好就冇問題了

手痕買咗件

準備炮製靚湯

扁個盤揸鬆泥膽(唔好意思, 單手揸機有d鬆郁蒙)

然後櫈走d泥, 露出莖部~注意:這時可能會發現綿綿

用cutter cut 出之後掉咗個盤, 如果想同min min say Hi 可以放佢地出嚟玩下

切走外圉老葉, 輕力刮走啡皮

待植株風乾後送去浸泡泡浴15-20分鐘~泡泡浴: 3滴洗潔精, 幾滴火酒(火酒一定要用,用嚟溶化綿綿的保護殼)(今日懶,用個蓋量, 5-6滴都有 )

準備好盤, 可放幾粒美能安A在莖的附近幫助生根~由上至下供水(淋水)我慣常把東瀛寶物放在盤的較上位置, 若由下至上(綿蕊吸上則放盤底)
無美能安A可用Hi-fresh, 兩者都冇也冇所謂

亦可將Hi-fresh塗在莖部位置, 但我次次都懶唔做, 風乾就可以了~

15-20分鐘後將出水芙蓉放在陰涼通風處完全風乾

在浸泡泡浴時, 把所有用具完全清潔消毒, 掉咗之前"箭"住張報紙, 場地也要抹乾淨

最後上盤~{無根的av切勿下肥}

獨立温室囚禁~

出浴後我習慣不過清水~若擔心可過一清水浴
植株入温室一個月(其間可偶爾打開半小時換氣,其實無需淋水(盤仍重泥亦濕) 第三週打開小小天窗,使其慢慢適應外面濕度, 第四週就可放生

評分

查看全部評分

BluePrincess 發表於 2013-5-5 00:07:36 |顯示全部樓層
MIN MIN同BUN BUN係好姐妹黎
kelly 發表於 2013-5-5 00:14:09 |顯示全部樓層
唔次典解一次過upload大量相都整多件餅喺後面
george 發表於 2013-5-5 00:21:15 |顯示全部樓層

老人牌ke姐為做教學,冒著英勇犠牲的險買高危AV ,確實英勇
不過有驚無險,竟然整個泥膽無任何綿綿蹤跡,看來確實有運可以夾份買下期六合彩

如果想同min min say Hi 可以放佢地出嚟玩下

想不到要見minmin 就要用這個方法
george 發表於 2013-5-5 00:29:32 |顯示全部樓層
賣廣告時間:
棉芯吸水法可以參考:http://hkplants.com/thread-130172-1-1.html
一般換盆心得(沒有蟲害的做法):http://hkplants.com/thread-135049-1-1.html
rosekarming 發表於 2013-5-5 00:35:51 |顯示全部樓層
原來要用CUTTER架, 我平時換泥只用較剪咋, 你唔講真係唔知, 謝謝
moon-walker 發表於 2013-5-5 00:47:13 |顯示全部樓層
好清楚的教學,正!
Toni 發表於 2013-5-5 00:48:02 |顯示全部樓層
非常多謝妳既分享,以後去bun bun都唔怕買花送贈品啦!
normanmchan 發表於 2013-5-5 00:56:55 |顯示全部樓層
謝謝教學。
Dreamer 發表於 2013-5-5 01:10:23 |顯示全部樓層
泡湯三寶好正啊
mcw 發表於 2013-5-5 01:23:42 |顯示全部樓層
對於BUN BUN出品...我都唔會係植物浸浴後過清水...心理上覺得植物身上還有藥性...感覺安全D...上盆後會在葉面+葉底+泥面+盆底噴上BxxKxxx...隔離起碼3個月...

请问下,BxxKxxx全名是什么?  發表於 2013-12-9 08:53
sandylam 發表於 2013-5-5 02:54:47 來自手機 |顯示全部樓層

我今日都去左繽繽買高危AV喎!
我通常買左返黎,幾唔得閒都會睇左泥膽先,因為有時一倒個膽出黎,就有朋友衝出黎探你,有朋自遠方來,梗要招呼左先啦。如果無朋友衝出黎,我就會塞返佢入去,摘一塊葉,入透明袋封住在隔離區隔開放一晚。第二日摘個吉時先慢慢先泡製佢。
小BEST 發表於 2013-5-5 07:22:26 |顯示全部樓層

好簡單又易明, 正呀!

keung 發表於 2013-5-5 07:47:06 |顯示全部樓層
謝謝分享心得
Louky 發表於 2013-5-5 09:41:50 |顯示全部樓層
謝謝K姐清楚而實用的教學
arielip 發表於 2013-5-5 11:28:46 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝分享,簡單易明,獲益良多!
mayl12 發表於 2013-5-5 12:09:54 |顯示全部樓層
受教了, 謝謝!!
abbychan02 發表於 2013-5-5 13:42:39 |顯示全部樓層
多謝分享心得~
yhlaw 發表於 2013-5-5 13:43:30 |顯示全部樓層
清楚簡易的實用教學,謝謝分享!
bambi 發表於 2013-5-5 15:22:53 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝你,很有用,受教了!
1234下一頁