小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504729 8743
小寶 發表於 2010-7-6 11:54:49 |顯示全部樓層
向日葵+草地
真係好正呀~~~~~~~~
soy 發表於 2010-7-6 10:58 AM

多謝 狗狗跑得好開心~
不過當然要付出代價, 除左平整, 種草呢d野不在話下, 還要經常除草剷草架~
回復

may.sun 發表於 2010-7-6 11:55:04 |顯示全部樓層
我唔想去愛你, 但無奈內心爭扎不斷

上次俾公主的甜羅勒, 因為拎唔到咁多, 其實仲有兩棵起我度, 還要嗎 ...
小寶 發表於 2010-7-6 11:52

why not~~
回復

chayote 發表於 2010-7-6 11:55:16 |顯示全部樓層
回復  chayote

哦...芥菜我好少食架, 芥菜好似可以全年種植, 係咪呢?
小寶 發表於 2010-7-6 11:51

淨係小芥菜可以全年種植!大芥菜(客家芥,南風芥......)係秋冬種
回復

小寶 發表於 2010-7-6 11:58:55 |顯示全部樓層
回復 7413# muitau

係囉, 學jjm話事齋, 我呢度無人睇加嘛.
當然我會嘗試去回答, 希望引來一群識事之徒幫你
你條link 果個係炭化竹蓆,一般我在店內見的都是白色果隻, 我未用過唔知佢易斷開呀, 如果開冷氣加埋呢片竹蓆會唔會好涼, 甚至凍呢? 反問你問題添
回復

小寶 發表於 2010-7-6 11:59:52 |顯示全部樓層
why not~~
may.sun 發表於 2010-7-6 11:55 AM

咁我地幾時再見呀? 佢大緊喇, 我唔想換盆囉, 一換左就大得好快架喇~~~~
回復

小寶 發表於 2010-7-6 12:00:39 |顯示全部樓層
淨係小芥菜可以全年種植!大芥菜(客家芥,南風芥......)係秋冬種
chayote 發表於 2010-7-6 11:55 AM

哦...咁大芥菜點食法架? 嘩kakaka, 低能問題, 苦苦地的菜我麻麻地食架咋~
回復

chayote 發表於 2010-7-6 12:03:57 |顯示全部樓層
哦...咁大芥菜點食法架? 嘩kakaka, 低能問題, 苦苦地的菜我麻麻地食架咋~ ...
小寶 發表於 2010-7-6 12:00

可以就甘炒來吃,可以yip咸酸芥菜
回復

小寶 發表於 2010-7-6 12:05:34 |顯示全部樓層
可以就甘炒來吃,可以yip咸酸芥菜
chayote 發表於 2010-7-6 12:03 PM

我諗可以種幾棵
回復

may.sun 發表於 2010-7-6 12:10:07 |顯示全部樓層
我諗可以種幾棵
小寶 發表於 2010-7-6 12:05

幾棵咁多,大過面盆架
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
我都想見面呀.....
回復

小寶 發表於 2010-7-6 12:53:10 |顯示全部樓層
幾棵咁多,大過面盆架
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
我都想見面呀.....
may.sun 發表於 2010-7-6 12:10 PM

我大把位呀..咪佔我一行囉~
~~~~~
咁你積極d搵機會, 然後找我喎~
回復

muitau 發表於 2010-7-6 13:27:16 |顯示全部樓層
回復 7426# 小寶
係囉, 學jjm話事齋, 我呢度無人睇加嘛.
當然我會嘗試去回答, 希望引來一群識事之徒幫你
你條link 果個係炭化竹蓆,一般我在店內見的都是白色果隻, 我未用過唔知佢易斷開呀, 如果開冷氣加埋呢片竹蓆會唔會好涼, 甚至凍呢? 反問你問題添
===============================
去家品店買咗lu, 原來好重呀! 我估用2年左右穿係中間果啲魚絲線都斷架喇, 仲去咗裕華睇藤蓆,成8xx張,貴到呢...我都唔知竹粒蓆半夜會唔會太凍,試吓先知,唔該晒!
回復

miku 發表於 2010-7-7 00:46:47 |顯示全部樓層
講起秋播
雖然月曆話係8月7日, 但係天氣真係熱到爆呀, 都唔知落唔落種好add3icon

我今年種果D瓜到而家好多都仲係小苗咋, 唔知係咪因為天氣太熱唔識大
唔知仲有冇機會結倒果add2icon
回復

chayote 發表於 2010-7-7 02:02:43 |顯示全部樓層
遛冇機會結倒果
==========================================
更係la!大暑都末過!天氣更係熱到爆la!天台未準備種櫻蘿,早蘿......今日出大捕,老朋友開始賣早蘿
回復

cklife 發表於 2010-7-7 07:20:52 |顯示全部樓層
哦...咁大芥菜點食法架? 嘩kakaka, 低能問題, 苦苦地的菜我麻麻地食架咋~ ...
小寶 發表於 2010-7-6 12:00

請問大芥菜係咪潮洲咸菜果種呀...我都好想種...因為老公好中意食,請問知道那裡買到種子嗎?

潮洲咸菜,我奶奶教我醃...只需要鹽和時間...
潮洲鹹菜

另外,咸菜仲可以用黎炆門鱔魚

咸菜排骨黃豆湯(老公教煮既)潮州咸菜煮排骨
先將黃豆浸六小時、排骨飛水備用。跟住凍水落黃豆,煲滾水落排骨煮出肉湯香味,下咸菜煮一陣。唔洗加鹽,水唔好落太多...上碟時湯汁浸住咸菜,又係餸又係湯。

我己自試過改用新鮮芥菜,排骨改用咸排骨(預先用鹽醃左一日),煲出黎一樣好味,這合唔想醃咸菜既人。

評分

查看全部評分

回復

muitau 發表於 2010-7-7 10:27:15 |顯示全部樓層
早呀各位,
嘩ck,見到都口水流... 不如你係呢到起番個thread啦!
回復

BanbieChan 發表於 2010-7-7 10:28:57 |顯示全部樓層
cklife

多謝分享呀,我會試整嘅~
回復

農夫 發表於 2010-7-7 10:48:30 |顯示全部樓層
各位早呀~^^~
小寶如果我d貓地可以係草地玩就好啦.可惜佢地太膽小啦,無得出街街.
回復

chayote 發表於 2010-7-7 11:03:19 |顯示全部樓層
請問大芥菜係咪潮洲咸菜果種呀...我都好想種...因為老公好中意食,請問知道那裡買到種子嗎?

潮洲咸菜, ...
cklife 發表於 2010-7-7 07:20

CK,你岩左la!add12icon
http://www.leisure-cat.com/forum ... 5833&highlight=
請問知道那裡買到種子嗎?
全港各大菜種行,花墟
回復

小寶 發表於 2010-7-7 11:23:50 |顯示全部樓層
回復 7436# cklife

ck, 我好耐之前都有睇你的blog架喇(小fans,嘻嘻) ...你果d芥菜叫包心芥菜, 去菜種行買就得架喇~
回復

小寶 發表於 2010-7-7 11:29:28 |顯示全部樓層
回復 7433# muitau

係呀, 大陸公司賣果D蓆可以用好耐, 仲越用越靚架~我呀媽咪有一張囉~
係呢, 你張竹片蓆用成點呀? 好唔好用呢?
回復