小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504730 8743
chayote 發表於 2010-7-10 01:44:49 |顯示全部樓層

你去日本買手信,好多都係"Made in China"
不過好彩,好多日本種子都係當地留種,包裝,d七福仔已經係例子!
回復

chayote 發表於 2010-7-10 02:14:12 |顯示全部樓層

e個介紹黃源盛菜種行所講既野講得好岩,種野除左肥水好,仲要有好好的母種!
果d超市的日本南瓜都5知雜左幾多次!廣叔買瓜取種,生得倒但結5成瓜,一改用七福仔就結到瓜,可見兩者分別
http://hk.motor.nextmedia.com/moPrintContent.cfm?article_ID=%27%23%3C_%3AQ%3FS%2B!0++%0A&CAT_ID=18
上次溫家寶去探日本農民,見到佢地每家每戶有稻米播種機,但1年只用1-2天,就問其故,班農民話"錯過合適播種時間就收成大減"!可見日本人做野認真
回復

miku 發表於 2010-7-10 09:33:00 |顯示全部樓層
其實買種子種真係唔同d, 我係外國訂返來既種子d產量都好好, 結倒好多果
但係如果係超巿買果d真係要睇彩數
不過我上年係超巿買既日本皇后蜜瓜留左d種我都種倒2隻
國產牌既哈蜜瓜都種倒一隻出來, 但係南瓜真係好難種ka
我外婆佢係種田既, 佢都話南瓜難種, 成日都結唔倒果呀.
我挑戰左兩年, 都係失敗ka
我用買返來種子又試過
用超巿買d瓜留種都試過, 都係唔得, 明明d囝好多粉, d囡又多...但無結果
真係好羨慕人地可以種倒呀add6icon
回復

小寶 發表於 2010-7-10 12:19:02 |顯示全部樓層
你去日本買手信,好多都係"Made in China"
不過好彩,好多日本種子都係當地留種,包裝,d七福仔已經係例子! ...
chayote 發表於 2010-7-10 01:44 AM

係呀, 所以諗諗下都無乜所謂喇.

請大家食自家種新彊紅花生

一粒殼入面有四粒, 好多呀~

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2010-7-10 13:01:19 |顯示全部樓層
嘩..花生肥啫啫呀...遲D我都試下種先...種多D可以做花生醬呀..
回復

Nancy 發表於 2010-7-10 15:21:34 |顯示全部樓層
回復 7486# 小寶

小寶,我想問花生要種幾耐先會有收成呢,我依家種梗....總有,花生可唔可以做綠肥呢?
回復

llaus 發表於 2010-7-10 15:24:08 |顯示全部樓層
嘩..花生肥啫啫呀...遲D我都試下種先...種多D可以做花生醬呀..
cklife 發表於 2010-7-10 13:01

哇!要種好多好多囉
回復

llaus 發表於 2010-7-10 15:27:17 |顯示全部樓層
回復  小寶

小寶,我想問花生要種幾耐先會有收成呢,我依家種梗....總有,花生可唔可以做綠肥呢? ...
Nancy 發表於 2010-7-10 15:21

幾個月左右啦
要大地方俾佢呀!
如用盆種,要找個最大盆,一盆一棵

如要做綠肥,紅/綠/黃豆快d啵
回復

Nancy 發表於 2010-7-10 15:53:17 |顯示全部樓層
幾個月左右啦
要大地方俾佢呀!
如用盆種,要找個最大盆,一盆一棵

如要做綠肥,紅/綠/黃豆快d啵 ...
llaus 發表於 2010-7-10 15:27

咁....d花生都比我out 多咯!
回復

cklife 發表於 2010-7-10 18:04:32 |顯示全部樓層
哇!要種好多好多囉
llaus 發表於 2010-7-10 15:24

咁..請問..一盆花生可以有幾多粒收成呀?
回復

小寶 發表於 2010-7-10 20:20:04 |顯示全部樓層
回復 7490# llaus

呀蛙!呀蛙!絕對唔係井底之蛙!
回復

小寶 發表於 2010-7-10 20:22:06 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2010-7-10 01:01 PM

係呀, 種多d啦 用來煲湯或者煲熟食都好味架!
回復

小寶 發表於 2010-7-10 20:23:39 |顯示全部樓層
回復  小寶

小寶,我想問花生要種幾耐先會有收成呢,我依家種梗....總有,花生可唔可以做綠肥呢? ...
Nancy 發表於 2010-7-10 03:21 PM

過左年落種到宜家, 應該4-5個月.見植物淍謝就可以收了
花生有固氮作用, 我諗種花生對田都有益處. 吃完的花生殼可以做堆肥~
回復

may.sun 發表於 2010-7-10 20:40:24 |顯示全部樓層
花生有固氮作用, 我諗種花生對田都有益處. 吃 ...
小寶 發表於 2010-7-10 20:23

嘩!乜咁快收得啦~要凋成點樣先收得架?我又要收呀
回復

小寶 發表於 2010-7-11 00:00:51 |顯示全部樓層
嘩!乜咁快收得啦~要凋成點樣先收得架?我又要收呀
may.sun 發表於 2010-7-10 08:40 PM

你可以挖開睇下嘛, 見到個花生殼黃黃地就挖一粒出來打開睇下d"衣"變左紅色未, 如果變左就收得喇~
回復

Monse 發表於 2010-7-11 01:04:39 |顯示全部樓層
係呀, 所以諗諗下都無乜所謂喇.

請大家食自家種新彊紅花生

一粒殼入面有四粒, 好多 ...
小寶 發表於 2010-7-10 12:19

小寶,
花生有收成喇, 恭喜恭喜, 煲花生雞腳湯時預埋我喎...
回復

chayote 發表於 2010-7-11 01:52:31 |顯示全部樓層

回復 7495# 小寶
花生有固氮作用, 我諗種花生對田都有益處. 吃完的花生殼可以做堆肥~
========================================
更係la!花生係豆枓(蝶形花枓),d根有根瘤菌,根瘤菌將空氣中的氮轉為可供植物吸收的氮,自然有固氮作用
另外,花生榨完油後,剩下的渣就係花生夫
回復

農夫 發表於 2010-7-11 02:00:44 |顯示全部樓層
好味呀
回復

irishuen 發表於 2010-7-11 02:12:57 |顯示全部樓層
回復  小寶
花生有固氮作用, 我諗種花生對田都有益 ...
chayote 發表於 2010-7-11 01:52

路過, 種苜蓿, 四葉草都可以固氮
回復

cklife 發表於 2010-7-11 11:04:43 |顯示全部樓層
剛在網上看到照片....原來花生那麼大棵的喔....我還是取消念頭好了。

網址︰http://tw.myblog.yahoo.com/chen- ... ev=-1&next=2865
回復