小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504845 8743
小寶 發表於 2009-8-25 01:55:21 |顯示全部樓層
http://www.hkplants.com/thread-37275-1-1.html
I have open 間舖 which is specific for 棕櫚樹 but no one respond,it is very sad for that
chayote 發表於 2009-8-25 01:24 AM

係架,唔係一定會有良好反應架, 所以在開post果時要有心理準備.
唔洗唔開心架.
要搵到志同道合的人好難, 如果俾你搵到, 一定要好好珍惜
回復

小寶 發表於 2009-8-25 01:59:24 |顯示全部樓層
5759# chayote

I think it will be better to post  back my rome luttue on 間舖.
When I was small(primary school),I am very interest in those palm(棕櫚樹) and want to grow the seeds.When I told to my primary schoolmate,they laughed at me that if I need to bomb my building to get the space/capacity to grow the palm tree.
I can even remember the scientific name of those palm tree.I have grow few young palm tree at home.
~~~~
係架, 係我都會笑下你啦.  
不過你咁有志氣, 我都好佩服你, 你要繼續努力呀!
回復

chayote 發表於 2009-8-25 10:19:50 |顯示全部樓層
d棕櫚樹種子要成3個月先出芽!
回復

小寶 發表於 2009-8-25 12:18:13 |顯示全部樓層
好有恒心呀, 我都買過一棵palm放在屋企, 用來做裝飾擺設, 種左成年大左好多, 後來頂唔順天氣就謝左囉~
回復

muitau 發表於 2009-8-25 12:23:47 |顯示全部樓層
CHAYOTE,
開鋪難, 守鋪更難呀.

呢間鋪唔得咪拉閘開過間囉,
唔使好多資金遮
唔好灰心!
回復

chayote 發表於 2009-8-25 13:14:41 |顯示全部樓層
5763# chayote

回復

JicJicmom 發表於 2009-8-25 13:45:52 |顯示全部樓層
文哥仔你中意0既棕櫚樹 , 又無冷門左一d , 想搭口真係無從入手.
有地都未必種到 , 天台更加唔使想 ~
種左之後又點呢 ? 由佢一路大一路高上去, 無番咁上下地方都唔好想.
加上呢度係農業版 ...... 棕櫚樹無乜"孖劇" 喎 ~
回復

chayote 發表於 2009-8-25 16:06:28 |顯示全部樓層
放心啦!盆會fix著佢生長!即是佢不會一路大一路高上去o
但棕櫚樹是無乜"孖劇" ,雖然棕櫚樹中,椰子,椰棗......都是農業植物(吃個d),但盆fix著佢生長!即是佢不會一路大一路高上去,即是冇得吃
回復

may.sun 發表於 2009-8-25 22:51:25 |顯示全部樓層
邊個敢封你舖呀?
小寶 發表於 2009-8-25 00:14

厘排c o既 c,掉o既 掉,冇野post,重5比人封
回復

小寶 發表於 2009-8-26 00:06:38 |顯示全部樓層

RE: 小寶天地-828分享膠樽~

由於828分享篇太過擠擁, 小寶都會响呢樹出多次e個post, 如下:

我有d循環再用的膠樽, 質料非常好, 擺放固液體佳宜,自己用來放肥料(花生夫, 鉀肥和骨粉)
有圓有方, 500ml一個, 已洗淨, 各位想要幾多話我知,我會在828帶來.

請繼續排落去,我會盡量滿足你的需求~
1. cobie 要任何型狀___個.
2. 黑仔天要任何形狀2個.
3.mono要圓2個.
4.呀實要任何形狀2個.
回復

kerorozIL 發表於 2009-8-26 00:47:53 |顯示全部樓層

RE: 小寶天地-828分享膠樽~
由於828分享篇太過擠擁, 小寶都會响呢樹出多次e個post, 如下:

我有d循環再用的膠樽, 質料非常好, 擺放固液體佳宜,自己用來放肥料(花生夫, 鉀肥和骨粉)
有圓有方, 500ml一個, 已洗淨, 各位想要幾多話我知,我會在828帶來.

3.mono要圓2個.
5.kerorozIL要任何形狀3個
回復

may.sun 發表於 2009-8-26 07:47:46 |顯示全部樓層
3.mono要圓2個.
6.may.sun要圓3個
回復

llaus 發表於 2009-8-26 07:57:34 |顯示全部樓層
放心啦!盆會fix著佢生長!即是佢不會一路大一路高上去o
但棕櫚樹是無乜"孖劇" ,雖然棕櫚樹中,椰子,椰棗......都是農業植物(吃個d),但盆fix著佢生長!即是佢不會一路大一路高上去,即是冇得吃 ...
chayote 發表於 2009-8-25 16:06

就 = 花花草草囉
回復

cobie 發表於 2009-8-26 22:56:26 |顯示全部樓層
大小寳寳,我都係要3個啦.(任何形狀).好有用,多謝你哋.
回復

cobie 發表於 2009-8-26 22:56:51 |顯示全部樓層
大小寳寳,我都係要3個啦.(任何形狀).好有用,多謝你哋.
回復

fianfumy 發表於 2009-8-26 23:25:14 |顯示全部樓層
3.mono要圓2個.
6.may.sun要圓3個
7. Fian 又要3個 , 任何型狀都都得呀  .....多謝哂呀 !
回復

Jennie 發表於 2009-8-26 23:43:26 |顯示全部樓層
小寶,留番D比我呀,最好係大個果D,上次你比夫水我果D呢,正呀!
回復

mono 發表於 2009-8-27 00:43:50 |顯示全部樓層
小寶!我未試過紫蘇插枝,插咗兩日,又得啵。好開心。828 比妳!

回復

小寶 發表於 2009-8-27 00:57:55 |顯示全部樓層
小寶,留番D比我呀,最好係大個果D,上次你比夫水我果D呢,正呀!
Jennie 發表於 2009-8-26 11:43 PM

哈哈, 好用呢~
回復

小寶 發表於 2009-8-27 00:59:00 |顯示全部樓層
小寶!我未試過紫蘇插枝,插咗兩日,又得啵。好開心。828 比妳!

mono 發表於 2009-8-27 12:43 AM

紫蘇好靚仔呀! 828有禮物收,好野呀(最重要係見到你嘛) ~~~
回復