小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504852 8743
farfeifar 發表於 2009-8-10 12:08:33 |顯示全部樓層
試紙試唔試到呢?
回復

miku 發表於 2009-8-10 12:26:24 |顯示全部樓層
我都唔知呀, 我上次北上訂左2包呀, 佢話係淡既, 所以其實都唔知係咪真係
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-10 13:59:25 |顯示全部樓層
我都唔知呀, 我上次北上訂左2包呀, 佢話係淡既, 所以其實都唔知係咪真係
miku 發表於 2009/8/10 12:26

我都訂左兩包呀,佢應該唔會扼我哋咁衰呀
回復

亞實 發表於 2009-8-10 14:20:26 |顯示全部樓層
我都訂左兩包呀,佢應該唔會扼我哋咁衰呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(43).gif
cookie20002005 發表於 2009-8-10 13:59

我就覺得, 北上園藝鋪買的沙, 應該係適合種植用,
如果佢扼我地. 我地唱開去,
佢要執GA LA
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-10 14:24:01 |顯示全部樓層
我就覺得, 北上園藝鋪買的沙, 應該係適合種植用,
如果佢扼我地. 我地唱開去,
佢要執GA LA
sifenamok 發表於 2009/8/10 14:20

咁又係呀,到時佢真係做少好多生意架
回復

miku 發表於 2009-8-10 20:10:04 |顯示全部樓層
咁又係, 我地一個人上去都一千幾百, 佢會少左好多生意ka
回復

chayote 發表於 2009-8-10 20:14:51 |顯示全部樓層
試紙試唔試到呢?
farfeifar 發表於 2009-8-10 12:08

it is not possible
ph paper not work!
回復

小寶 發表於 2009-8-10 20:38:14 |顯示全部樓層
試紙試唔試到呢?
farfeifar 發表於 2009-8-10 12:08 PM

去魚街有d test 鹽度的, 不過會唔會大陣象左d呢?
回復

chayote 發表於 2009-8-10 22:00:03 |顯示全部樓層
試紙試唔試到呢?
試唔到
舉個例啦!
哥士的+氫氯酸
NaOH+HCl=NaCl+H2O
用pH紙都是綠色呀!
除非酸對鹼的比例是酸多些
老師有咩方法可以知道d沙係咸水沙定淡水沙?
(唔用lam的... )
試下幫你la!不過以老師為準
材料要:沙樣本,一隻杯,一隻碟,咖啡濾紙
1.將隻杯杯口上放上咖啡濾紙
2.咖啡濾紙上放沙
3.開水沖杯囗
4.將杯中d水倒在碟上,拎去囇太陽
4.水份蒸發後,如果碟上有晶體代表d沙是咸水沙,冇晶體代表d沙是淡水沙
回復

chayote 發表於 2009-8-10 22:02:14 |顯示全部樓層
老師話
(唔講$$$的...)
到賣水族用品公司買淡水沙咪OK囉!
順便問吓佢地用乜嘢方法測試水嘅咸度!
而我呢?
n年之前在五金買淡水沙(河沙)
回復

花園仔 發表於 2009-8-10 22:12:43 |顯示全部樓層
5690# chayote
而我呢?
n年之前在五金買淡水沙(河沙)
======================

sammyzoe 發表於 2008-12-24 16:29

黃花沙 定係 蟹沙?

昨日我去左幾間五金鋪,
想話買"黃花沙"........點知,
三間鋪既答案都唔一樣,
佢地既回答係咁既:

鋪一答:黃花沙!!我知係乜,不過而家好少人賣架喇,
          我地而家賣既叫"蟹沙"係咸水沙黎架,
          如果你用黎種野撈泥就唔可以用"蟹沙"咁會整壞d土架,
          我地以前既年代做泥水既同種花既都鐘意用"黃花沙",
          但而家種野既人少加上咸水沙都可以比泥水用,
          所以而家多數都係賣"蟹沙",
          如果你想係五金鋪買"黃花沙"就要小心喇,
          唔係個個都識分"黃花沙"同"蟹沙"架,買錯就唔好啦,
          你都係去花鋪買好喇.

鋪二答:黃花沙!!啊~~沙吓嘛,有有有,你想要幾多?
          咩話?問我d沙係咸水沙定淡水沙?
          車~~我點知喎,咸定淡咪都係沙,又唔係耍食落肚,有乜所謂喎,
          番去搵水沖沖佢咪唔咸唔淡囉,細路女學人玩泥沙.

鋪三答:黃花沙!!我唔太肯定呀~~我入貨時佢話係淡水沙囉,
         拿你睇下d沙淺淺地色又黃黃地,好乾淨好靚下架,
         我唸係"黃花沙"掛,就算唔係都唔洗怕啦,
         d沙係淡水沙唔會種死你d菜既,除非貨商騙我比d咸既當淡既黎賣啦,
         不過你想安全d既我比少少你攞番去問下人啦,
         問啱至黎買啦,其實沙就唔值錢既,只係托死人啫.

咁我心入面既問題就黎喇,
夠竟"黃花沙"同"蟹沙"係點分架?
一個係淡水沙,一個係咸水沙,
用錯左會唔會整死d植物架?
有無人有相可以睇到兩隻沙既樣呢?
等大家唔好買錯都好吖.

以下係"鋪三老闆"說既"淡水沙"影下既沙相,
唔知係咪就係"黃花沙"呢?
回復

farfeifar 發表於 2009-8-11 00:10:13 |顯示全部樓層
總之就係唔可以用係地盆撻返來個d啦...
回復

fianfumy 發表於 2009-8-11 00:44:22 |顯示全部樓層
總之就係唔可以用係地盆撻返來個d啦...http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(1).gif
farfeifar 發表於 2009-8-11 00:10

典解 ? 是D沙唔用得 , 還是 "撻"這個行為唔要得呢 ?
回復

chayote 發表於 2009-8-11 00:49:23 |顯示全部樓層
是D沙唔用得!是咸水沙!
回復

chayote 發表於 2009-8-12 22:22:34 |顯示全部樓層
see!this is Lufthansa "GOOD" service

回復

chayote 發表於 2009-8-12 23:06:55 |顯示全部樓層
歐洲種子

回復

Jennie 發表於 2009-8-12 23:36:03 |顯示全部樓層
有得玩仲要求咁多, 你講果D地方我都未去過呀
講開珍妮我好掛住佢呀~!
小寶 發表於 2009-8-4 23:12

好掛住我咩?如果妹頭想要大B,我番嚟即時攞比你!等佢有個好屋企都好!我仲响法國北部D小鎮度,呢間B&B靚到唔識形容,個花園真係太靚,比D相大家睇下。好平架咋,只係37歐羅一晚(一個人)但係間房有二張雙人床!
IMG_5486.JPG IMG_5487.JPG IMG_5488.JPG IMG_5489.JPG IMG_5490.JPG IMG_5491.JPG
回復

fianfumy 發表於 2009-8-12 23:45:58 |顯示全部樓層
Jennie  :  間 B & B 真係幾靚喎 , 又唔貴喎 ....

你幾時返到HKG 呀 ?
回復

chayote 發表於 2009-8-12 23:50:59 |顯示全部樓層
5697# Jennie
Belfort?
回復

ChrisTsui 發表於 2009-8-12 23:57:21 |顯示全部樓層
Jennie  :  間 B & B 真係幾靚喎 , 又唔貴喎 ....
你幾時返到HKG 呀 ?
fianfumy 發表於 2009-8-12 23:45

Fian~
Jennie今個星期六返香港,趕唔切你地個聚會呀~
回復