小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
503589 8743
小寶 發表於 2008-8-14 12:22:58 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-8-14 12:16 發表
小寶 ..咁點算呀 , 咁多芽蟲

唔要棵野喇,因為本來都係諗住收埋最後一兩個瓜...宜家見到咁,唔想搞咁多野喇
回復

小寶 發表於 2008-8-14 12:23:53 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-8-14 12:16 發表

請問咩係豐收一號?

係d有機肥,我在元朗黃xx見過
回復

farfeifar 發表於 2008-8-14 12:26:54 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-14 12:12 發表
嚇死我喇!add9icon 本來諗住等埋收最後一條瓜的青瓜,竟然俾我睇到呢個情況!
睇下,幾多蚜蟲和蟲卵!!!add5icon

大蟻在等食吧!
d蟲卵多得恐佈
bye bye 喇,青瓜,你可以退役了
55982 ...

嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩~~~~~我呢幾日都發現棵茄子有d不知明o既克色一點點啊! 我用手指掃走晒,
但今朝又見到有10零粒係個花盤邊啊, 點算??
p.s.我仲未開始用任何殺蟲藥架~
回復

小寶 發表於 2008-8-14 12:35:34 |顯示全部樓層

回復 223# farfeifar 的帖子

你睇呢度啦,好多方法
不過先要驅分你果D黑色粒粒係蚜蟲殼,甲殼類昆蟲定係其他蟲蟲呀 
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=3595&extra=page%3D1
回復

wktser 發表於 2008-8-14 12:45:48 |顯示全部樓層
小寶﹕我家的南瓜都有好多,開頭我見到有好多好似沙o甘既野o向葉面,點知睇一睇葉底先知道因為滿哂無位所以連葉面都有,我諗o果度應該系幾代同堂。我只系翦左多 D 葉,都唔知仲可以做 D 乜野。
回復

小寶 發表於 2008-8-14 12:48:49 |顯示全部樓層
睇落呢d唔似大蟻,有沒有人知那是什麼蟲?
回復

小寶 發表於 2008-8-14 12:52:16 |顯示全部樓層
原帖由 wktser 於 2008-8-14 12:45 發表
小寶﹕我家的南瓜都有好多,開頭我見到有好多好似沙o甘既野o向葉面,點知睇一睇葉底先知道因為滿哂無位所以連葉面都有,我諗o果度應該系幾代同堂。我只系翦左多 D 葉,都唔知仲可以做 D 乜野。 ...

係呀,我有幾片葉都好多,在陽光下葉面閃閃爍爍,似是一些黏液,
你睇番前面的link,果度有教點做
不過蚜蟲要好有恒心去殺滅架~
回復

雲雲 發表於 2008-8-14 13:02:29 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-14 12:48 發表
睇落呢d唔似大蟻,有沒有人知那是什麼蟲?

小寶~好似薊馬,有無翼?已變成虫啦!

參考資料:
http://www.chinaorchid.net/main/datahtm/sick/worm02.htm
回復

小寶 發表於 2008-8-14 13:18:44 |顯示全部樓層
雲雲:係無翼架~
回復

小寶 發表於 2008-8-14 13:46:59 |顯示全部樓層
影左D近鏡的相,佢應該由細細隻變大的,因為我見到差唔多的蟲蟲,不過係細細隻又係六隻腳的
回復

阿晴 發表於 2008-8-14 15:11:23 |顯示全部樓層
小寶:
果條係飄蟲(Ladybird) ge 幼蟲, 會食蚜蟲ga, 係甲蟲ge一種, 之前新聞講迪迪尼都係用飄蟲抑制園內蚜蟲數目ga, 我最近都見到, 好細粒好得意 ^  ^, 係益蟲來的, 唔好傷害佢oh~希望佢地幫你"YAK"哂d蚜蟲去la~

(http://www.wildlifetrust.org.uk/cheshire/news_ladybird.htm)

http://blog.roodo.com/jokky_doggy/archives/1831345.html
http://flowers.hunternet.com.tw/showthread.php?t=87965

回復

雲雲 發表於 2008-8-14 15:22:05 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-14 15:11 發表
小寶:
果條係飄蟲(Ladybird) ge 幼蟲, 會食蚜蟲ga, 係甲蟲ge一種, 之前新聞講迪迪尼都係用飄蟲抑制園內蚜蟲數目ga, 我最近都見到, 好細粒好得意 ^  ^, 係益蟲來的, 唔好傷害佢oh~
http://www.wildlifetrust.org ...

係喎,阿晴你係虫虫專家。
青瓜很矛盾,又有益虫,又有害虫係身體!
回復

阿晴 發表於 2008-8-14 15:30:14 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-14 15:22 發表

係喎,阿晴你係虫虫專家。
青瓜很矛盾,又有益虫,又有害虫係身體!

雲雲:
我對昆蟲唔係好認識, 只係在書上和電視見過有講ni種蟲~
夏天真係好多蟲, 真係好煩惱 , 希望d飄蟲仔幫小寶清哂d蚜蟲去la ^  ^, 睇到d蚜蟲咁肥美就好氣憤~
回復

小寶 發表於 2008-8-14 15:46:57 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-14 15:11 發表
小寶:
果條係飄蟲(Ladybird) ge 幼蟲, 會食蚜蟲ga, 係甲蟲ge一種, 之前新聞講迪迪尼都係用飄蟲抑制園內蚜蟲數目ga, 我最近都見到, 好細粒好得意 ^  ^, 係益蟲來的, 唔好傷害佢oh~希望佢地幫你"YAK"哂d蚜蟲去la~ ...

吓?係喎!一樣樣呀!
哎也,我已經x草除根喇
亦都困住左d蟲,咁係咪要放番佢地出來呀?!
回復

雲雲 發表於 2008-8-14 15:51:10 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-14 15:46 發表

吓?係喎!一樣樣呀!
哎也,我已經x草除根喇
亦都困住左d蟲,咁係咪要放番佢地出來呀?!

依個係困局,好難解果喎?!
回復

maymay靚 發表於 2008-8-14 15:52:10 |顯示全部樓層
好多昆蟲.. 好恐怖
回復

小寶 發表於 2008-8-14 15:53:25 |顯示全部樓層

回復 235# 雲雲 的帖子

感覺自己是飄蟲殺手
回復

NaNa 發表於 2008-8-14 17:29:20 |顯示全部樓層

回復 134# 小寶 的帖子

去在美國2星期,返嚟泰茄結了很多果,但不知為何果子底部有變色迹象? Any one can help

回復

小寶 發表於 2008-8-14 17:31:48 |顯示全部樓層

回復 238# NaNa 的帖子

會唔會因為呢排多水呢?又或者太陽晒唔到果d位?
回復

NaNa 發表於 2008-8-14 17:33:43 |顯示全部樓層
don't know, but I will try to harvest and eat. hehe
Green curry waiting for me......
Siu Po, please look, the seed bought from US

回復