小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
503649 8743
maymay靚 發表於 2008-8-13 11:14:15 |顯示全部樓層
昨晚見到 辣椒 種子 bill 芽啦.  仲諗住犧牲佢地 tim...
e + 米已成炊. 又唔捨得喎. 就由佢自生自滅 ..
回復

雲雲 發表於 2008-8-13 11:36:32 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-12 20:41 發表

thanks! 係咪洒上泥面?

開水噴係葉面,噴完籃籃做保護。(內有詳盡的instruction)
回復

小寶 發表於 2008-8-13 11:57:42 |顯示全部樓層

回復 200# BanbieChan 的帖子

work唔work呀?
回復

小寶 發表於 2008-8-13 11:58:24 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-8-13 11:14 發表
昨晚見到 辣椒 種子 bill 芽啦.  仲諗住犧牲佢地 tim...
e + 米已成炊. 又唔捨得喎. 就由佢自生自滅 ..

係啦, 絕處都會蓬生
回復

小寶 發表於 2008-8-13 11:59:25 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-13 11:36 發表

開水噴係葉面,噴完籃籃做保護。(內有詳盡的instruction)

好, 唔該哂~
回復

美美 發表於 2008-8-13 13:18:20 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-8-12 18:07 發表

嘩! 8 & 10 CM先來食, 好知訂喎!  你種來喂雀??

它們真的知訂, 上次種莧菜種子, 它們偷食種子, 我已播了 3次它們都食晒, 現在種小芥菜及菾菜, 它們在等大才食. 因每天上班時, 滿地都是泥及它們在公司門口, 好像巡舖咁.......我都要給個服字.......
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-13 13:26:21 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-13 11:57 發表
work唔work呀?

未用之前間中會發現雀仔D便便,用咗之後就冇見過喇
回復

美美 發表於 2008-8-13 13:29:05 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-12 16:52 發表

我睇網要趕雀仔就放個大眼波出去, 咁就會嚇走d雀仔架喇
另外不如你等d苗大d先, 等佢地無機會去搵食

小寶: 您好 !
在第一次偷食莧菜種子時, 我已嘗試過放CD及在10蚊店買了一隻木鷹在門口, 但被管理員投訴, 不能放任何物件在門口會影響別人, 所以我馬上收回, 只希望與麻雀趕快收成囉........
回復

小寶 發表於 2008-8-13 13:38:49 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-13 13:26 發表

未用之前間中會發現雀仔D便便,用咗之後就冇見過喇

掂喎 !
回復

小寶 發表於 2008-8-13 13:46:01 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-8-13 13:29 發表

在第一次偷食莧菜種子時, 我已嘗試過放CD及在10蚊店買了一隻木鷹在門口, 但被管理員投訴, 不能放任何物件在門口會影響別人, 所以我馬上收回, 只希望與麻雀趕快收成囉........ ...

美美好! 點同d雀仔鬥快呢? 你要做野加嘛, 會唔會考慮俾個防蟲網佢地呢?
回復

冬仔 發表於 2008-8-13 15:24:50 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-3 11:56 發表

但係田度d泥好瘦, 好實, 多數都係砂, 唔知種唔種到好瓜菜呢~

你買幾包堆肥撈丫"
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-13 17:00:55 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-13 06:58 發表

係咪呢隻呀add3icon

係呀! 就係佢!
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-13 17:03:15 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-8-13 13:29 發表

在第一次偷食莧菜種子時, 我已嘗試過放CD及在10蚊店買了一隻木鷹在門口, 但被管理員投訴, 不能放任何物件在門口會影響別人, 所以我馬上收回, 只希望與麻雀趕快收成囉........ ...

有咩影響??  影響d麻雀??
回復

小寶 發表於 2008-8-13 17:31:04 |顯示全部樓層
原帖由 冬仔 於 2008-8-13 15:24 發表

你買幾包堆肥撈丫"

唔知元朗有冇得賣呢?
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-13 17:35:44 |顯示全部樓層
d田友話, 太多沙既田, 種出來的菜會苦的......
園圃d田要加很多叫 "容草"既野, 好似科學泥甘架~
回復

小寶 發表於 2008-8-14 00:10:23 |顯示全部樓層
我放棄左果塊地喇, 不過都想了解下"容草"係咩野來, 如果真係得的咁就唔好浪費地方
回復

阿晴 發表於 2008-8-14 05:05:10 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-8-13 13:18 發表

它們真的知訂, 上次種莧菜種子, 它們偷食種子, 我已播了 3次它們都食晒, 現在種小芥菜及菾菜, 它們在等大才食. 因每天上班時, 滿地都是泥及它們在公司門口, 好像巡舖咁.......我都要給個服字.......

美美:
你好, 不如試下用防蟲網圍住 / 鋪住等d苗大左先拎開個網.
回復

小寶 發表於 2008-8-14 12:12:36 |顯示全部樓層

小寶初耕作 - 蚜蟲大舉侵佔青瓜!!! (14/8)

嚇死我喇!add9icon 本來諗住等埋收最後一條瓜的青瓜,竟然俾我睇到呢個情況!
睇下,幾多蚜蟲和蟲卵!!!add5icon

大蟻在等食吧!
d蟲卵多得恐佈
bye bye 喇,青瓜,你可以退役了
回復

fianfumy 發表於 2008-8-14 12:16:25 |顯示全部樓層

回復 218# 小寶 的帖子

小寶 ..咁點算呀 , 咁多芽蟲
回復

farfeifar 發表於 2008-8-14 12:16:59 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-8-12 16:13 發表
泥--不單子要晒吓太陽, 導師話每次種植後, 重新播泥土, 焗下泥/田及落一些熟石灰粉, 將病菌及虫蛋殺死, 這樣不會將之前的病菌及虫害帶落下次種植, 再次種植時可以落豐收一號, 花生麩及骨粉作基肥, 現在我公司的植物 ...

請問咩係豐收一號?
回復