小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
503303 8743
maymay靚 發表於 2008-8-12 13:08:39 |顯示全部樓層
弊, 我仲係 燈籠椒 個盆度, 落左 新種子 tim﹏
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-12 15:24:54 |顯示全部樓層
挑返d種子出來?  或者再播過d新既種子算吧!  反正未發芽!
回復

小寶 發表於 2008-8-12 15:30:23 |顯示全部樓層
唉, 成大盆泥, 係咪太陽晒下就得呢?
回復

美美 發表於 2008-8-12 16:13:14 |顯示全部樓層
泥--不單子要晒吓太陽, 導師話每次種植後, 重新播泥土, 焗下泥/田及落一些熟石灰粉, 將病菌及虫蛋殺死, 這樣不會將之前的病菌及虫害帶落下次種植, 再次種植時可以落豐收一號, 花生麩及骨粉作基肥, 現在我公司的植物都是這樣做, 不過, 我敵不過啲麻雀呀 , 每天早上都來偷襲, 小芥菜有10cm高, 菾菜有 8cm高, 這些麻雀一家大細連根拔起植物便飛走...... .
回復

小寶 發表於 2008-8-12 16:27:36 |顯示全部樓層
THANKS美美. 我會試下架喇~希望秋天好d啦~
回復

maymay靚 發表於 2008-8-12 16:35:11 |顯示全部樓層
青椒種都係 小寶 分享ge...
咁就要犧牲佢地啦!!
回復

小寶 發表於 2008-8-12 16:39:23 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-8-12 16:35 發表
青椒種都係 小寶 分享ge...
咁就要犧牲佢地啦!!

bye bye 青椒
回復

小寶 發表於 2008-8-12 16:52:28 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-8-12 16:13 發表
泥--不單子要晒吓太陽, 導師話每次種植後, 重新播泥土, 焗下泥/田及落一些熟石灰粉, 將病菌及虫蛋殺死, 這樣不會將之前的病菌及虫害帶落下次種植, 再次種植時可以落豐收一號, 花生麩及骨粉作基肥, 現在我公司的植物 ...

我睇網要趕雀仔就放個大眼波出去, 咁就會嚇走d雀仔架喇
另外不如你等d苗大d先, 等佢地無機會去搵食
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-12 16:55:28 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-12 16:52 發表

乜o野叫"大眼波"呀?
邊度有得賣??
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-12 16:56:42 |顯示全部樓層
泥--不單子要晒吓太陽, 導師話每次種植後, 重新播泥土, 焗下泥/田及落一些熟石灰粉, 將病菌及虫蛋殺死, 這樣不會將之前的病菌及虫害帶落下次種植, 再次種植時可以落豐收一號, 花生麩及骨粉作基肥, 現在我公司的植物 ...

請問邊樹可以買到"熟石灰粉"呀?
唔該~
回復

小寶 發表於 2008-8-12 17:01:11 |顯示全部樓層
http://tlhkok.mysinablog.com/ind ... mp;articleId=206793
我起呢度睇到架,呢個blog 好多野睇
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-12 18:05:54 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-12 16:52 發表

YI! 吉豬倒 有隻黑色 大眼波 貓 賣POR!
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-12 18:07:06 |顯示全部樓層

嘩! 8 & 10 CM先來食, 好知訂喎!  你種來喂雀??
回復

雲雲 發表於 2008-8-12 18:59:17 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-12 12:18 發表

剪左d葉定成棵剪呢? 無落藥呀, 唔知落咩野藥呀~

美國"葉癬靈" 藍粉,用作殺菌,保護用,大概$20.00。買農業用品或花園街均有代售。
如果趕 雀仔可以用唔要的CD碟就可以。
回復

貓貓 發表於 2008-8-12 19:39:38 |顯示全部樓層
唔單止 d 泥,個花盆都要清洗乾淨至得。

我平時用水喉沖洗,再搵塊布擦下個盆裡裡外外,沖完之後係太陽底下曬下佢,曬乾左就可以再用喇。
回復

小寶 發表於 2008-8-12 20:41:55 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-12 18:59 發表

美國"葉癬靈" 藍粉,用作殺菌,保護用,大概$20.00。買農業用品或花園街均有代售。
如果趕 雀仔可以用唔要的CD碟就可以。

thanks! 係咪洒上泥面?
回復

小寶 發表於 2008-8-12 20:42:47 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-8-12 19:39 發表
唔單止 d 泥,個花盆都要清洗乾淨至得。

我平時用水喉沖洗,再搵塊布擦下個盆裡裡外外,沖完之後係太陽底下曬下佢,曬乾左就可以再用喇。

唔唔,收到哂!
回復

阿晴 發表於 2008-8-12 23:53:00 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-12 17:01 發表
http://tlhkok.mysinablog.com/ind ... mp;articleId=206793
我起呢度睇到架,呢個blog 好多野睇

http://tlhkok.mysinablog.com/res ... %AE%A4%E6%A3%9A.jpg
隻"大眼波"個樣嚇得下人… 好似ET…

回復

小寶 發表於 2008-8-12 23:53:59 |顯示全部樓層

回復 198# 阿晴 的帖子

連人都嚇倒呀
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-13 06:58:23 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-8-12 18:05 發表

YI! 吉豬倒 有隻黑色 大眼波 貓 賣POR!

係咪呢隻呀add3icon
回復