對話一則

作者: prodorothyhkg 發表于 2008-5-29 18:15:41
1325 9
上星期某天晚上,個仔因剪左毛又比d蚊針到成身蚊"難",我就用佢地隻梳同佢R左大半個鐘,個女見到又挨個身黎又要R痕,根住金毛仔老豆就話啦 "幾時先輪到我呀,我都等左成粒鐘啦"
jellyfishy 發表於 2008-5-29 18:21:30 |顯示全部樓層
我就係覺得好 sweet~~~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-5-29 18:23:37 |顯示全部樓層
我就做左呀四囉
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-29 18:25:16 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-5-29 18:23 發表
我就做左呀四囉

咁就係 sweet sweet no. 4~
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-29 19:20:22 |顯示全部樓層
小心你兩個仔女有心絲蟲喎~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-5-29 19:26:40 |顯示全部樓層
已每年打針,冇問題呢
個女在室內,蚊針問題不嚴重,個仔就加左蚊貼,蚊膏....但8個鐘之後就唔夠力已

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-5-29 19:31:28 |顯示全部樓層
係bow,羊咩咩,而家買心虫藥係唔係只有獸醫先有得賣呀,因收到風打針唔安全呀
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-30 13:37:31 |顯示全部樓層
一向寵物店同獸醫都有得賣,有打針,食藥同肉粒(五合一),當然五合一藥力係會分散晒,冇咁利害~~(小心買左水貨)
打針,食藥前正常做法係驗左血先~但好多人都唔知,所以冇做
全部做法都只係防唔係殺,所以有左心絲蟲係冇得救
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-5-30 14:16:25 |顯示全部樓層
所有驗血驗虫...我個兩隻"晒$"野十年前已做齊 law,連我個女因乜野敏感都驗埋,養佢地真係唔容易 每月食心虫藥,每三年再打防疫針,三年前由食藥改為打針;不過近呢一年有人投訴好多狗打心虫針有好大副作用,而獸醫為減少副作用而用少了藥...........所以而家要改返食藥丸,以前好多狗店有藥賣,而家一定要向獸醫度買,好貴呀
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-30 16:19:23 |顯示全部樓層
知嘛~寵物店都有好多藥賣,不過要睇下咩藥同有冇獸醫牌至賣得,有d藥同獸醫賣0既係一樣,而獸醫賣0既藥,有d都可以0係藥房買到,而且平好多,另外有獸醫藥0係香港係冇註冊......
而家有好多藥都係新藥,揾白老鼠驗藥,新出年幾兩年0既防疫針係八合一,舊係六合一,但唔覺有咩問題,另外有隻麻醉藥(唔記得咩藥名)係會傷肝,腎,所以唔駛藥過多,隻寵物如果對藥物敏感的話,一打好快玩完
回復