罰抄是否體罰 ?

作者: IVAN 發表于 2008-5-25 20:55:40
5566 28
體罰的定義是什麼 ?
是單純的令兒童身體受傷 ?
要求兒童透過體力勞動來作為懲罰都算是體罰嗎 ?

如果罰抄都算, 那麼罰企毫無疑問也是同一類了...
gtrnismo 發表於 2008-5-25 23:52:36 |顯示全部樓層

講開又系...

前幾日同朋友講起呢個問題

個friend話罰D小朋友抄就比校長"barn"

我覺得罰抄不是問題, 最重要內容要充實

罰抄其實我都覺得是體罰, 但我個人根本贊成適當的體罰
回復

cross 發表於 2008-5-26 08:34:33 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-25 23:52 發表
前幾日同朋友講起呢個問題

個friend話罰D小朋友抄就比校長"barn"

我覺得罰抄不是問題, 最重要內容要充實

罰抄其實我都覺得是體罰, 但我個人根本贊成適當的體罰 ...

我都贊成
可是適當的呢個term有研究空間
我話去度呢度已經夠
你話仲可接受要再勞動或是打多d
冇得拗
回復

比得大帝 發表於 2008-5-26 09:10:31 |顯示全部樓層
體罰就是打, 不管用甚麼東西打身體任何部位

回復

gtrnismo 發表於 2008-5-26 09:20:21 |顯示全部樓層

應該體罰不只是打

原帖由 Peter 於 2008-5-26 09:10 發表
體罰就是打, 不管用甚麼東西打身體任何部位

比佢樓主問問我都吾肯定了

因為我現在有兩個同學現在是老師, 她們已經告訴我罰抄=體罰

我都勉強贊成呢個等號, 因為我知道如果罰個學生做孤0離(苦力)

cross講得arm, 適當的需要商榷, 而且再進一步的體罰就完全不用的

上一代經常話: "有時候細路仔吾打吾得"我非常反對
回復

IVAN 發表於 2008-5-26 15:57:37 |顯示全部樓層
照咁睇 ~ 體罰既下限咪可以好低 ?!
既然懲罰多多少少都包含令兒童受少少苦既元素,
好似罰企令兒童腳軟, 罰抄令兒童手軟等等...(咁都算 ?!)

我就覺得呢兩種懲罰方法應該從體罰獨立出黎...
我覺得體罰既界線係令兒童受傷, 而手軟腳軟並無直接令兒童受傷
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-26 16:08:12 |顯示全部樓層

罰企當然是體罰

原帖由 IVAN 於 2008-5-26 15:57 發表
照咁睇 ~ 體罰既下限咪可以好低 ?!
既然懲罰多多少少都包含令兒童受少少苦既元素,
好似罰企令兒童腳軟, 罰抄令兒童手軟等等...(咁都算 ?!)

我就覺得呢兩種懲罰方法應該從體罰獨立出黎...
我覺得體罰既界線係令兒童 ...

但其實如果太多條例的話, 讀完書出尼個社會要向老闆有如此要求的話

那麼茶餐廳企台又要保護, 警察又唔可以企
兒童變得太受保護其實係社會問題

看經濟轉變吧, 以前D細路打手板都係感
而家睇翻又覺得有問題

可能我個仔既年代罰企係好嚴重既體罰luu
回復

cross 發表於 2008-5-26 20:58:48 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-26 16:08 發表

但其實如果太多條例的話, 讀完書出尼個社會要向老闆有如此要求的話

那麼茶餐廳企台又要保護, 警察又唔可以企
兒童變得太受保護其實係社會問題

看經濟轉變吧, 以前D細路打手板都係感
而家睇翻又覺得有問題

可能 ...

以前細路驚老師
宜家老師驚細路
仲有好多唔知真定假的過度活躍或自閉呢樣果樣
以前都唔覺有咁多
即使唔係有呢d症
d細路都
上次先係街聽見堆小學生講咸片(唔係小五六喎)

其實基本上打同教貓貓狗狗的同出一x(想不起字那寫)
貓貓狗狗做到某d野或聽話嘛獎你食野囉
使佢地會聽教聽話
打.係令到你感覺到你做呢樣野會有代價
等你以後唔會做錯事
或者同貓貓狗狗與人比較實在有點那個..
但是意思應該十分易明吧
所以我贊同少量的打成份
可是係街有時見到.細路問問題又比人打
「問咁多做乜姐」
快子插飯又比人打
「貪吉利咩」
呢d我就實在睇唔過眼
回復

jacky 發表於 2008-5-26 21:20:25 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-5-26 20:58 發表

以前細路驚老師
宜家老師驚細路
以前都唔覺有咁多
即使唔係有呢d症
d細路都

其實基本上打同教貓貓狗狗的同出一x(想不 ...

嘩....
乜而家d小學生質素差左咁多
回復

IVAN 發表於 2008-5-26 21:31:47 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-5-26 20:58 發表

以前細路驚老師
宜家老師驚細路
以前都唔覺有咁多
即使唔係有呢d症
d細路都

其實基本上打同教貓貓狗狗的同出一x(想不 ...

敲快子同問問題比人打係個別事件
無錯, 懲罰係教化既一部分, 只不過對孩子身體做成傷害係底線囉,
我諗用手打下手板, 打下 pat pat, 點痛法都唔會 hurt 到個小朋友既

回復

cross 發表於 2008-5-26 21:32:37 |顯示全部樓層
原帖由 IVAN 於 2008-5-26 21:31 發表

敲快子同問問題比人打係個別事件
無錯, 懲罰係教化既一部分, 只不過對孩子身體做成傷害係底線囉,
我諗用手打下手板點痛法都唔會 hurt 到個小朋友既 ...

我的界限其實係好抽象
「不會對小孩做成陰影」
回復

IVAN 發表於 2008-5-26 21:37:00 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-5-26 21:32 發表

我的界限其實係好抽象
「不會對小孩做成陰影」

喂 ~ 唔係喎 ~ 你個界線我覺得 ok 喎... 只不過呢個界線人人唔同姐
有 d 兒童可能比人大大力摑一巴, 改過之後就唔記得 ~
有 d 可能會收埋係個心到長 dd 時間, 受性格影響
回復

cross 發表於 2008-5-26 21:41:14 |顯示全部樓層
原帖由 IVAN 於 2008-5-26 21:37 發表

喂 ~ 唔係喎 ~ 你個界線我覺得 ok 喎... 只不過呢個界線人人唔同姐
有 d 兒童可能比人大大力摑一巴, 改過之後就唔記得 ~
有 d 可能會收埋係個心到長 dd 時間, 受性格影響 ...

所以對付(用這字眼我覺得較好)
對付不同的孩子要用不同的方法
某d人可能手板腳板已經可以令佢改過加印象深刻.再多就做成陰影
有d就天不怕地不怕形.要用其他方法對付
所以父母是個最難的角色
回復

IVAN 發表於 2008-5-26 21:45:55 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-5-26 21:41 發表

所以對付(用這字眼我覺得較好)
對付不同的孩子要用不同的方法
某d人可能手板腳板已經可以令佢改過加印象深刻.再多就做成陰影
有d就天不怕地不怕形.要用其他方法對付
所以父母是個最難的角色 ...

我都有比阿媽打過, 打果時勁驚, 又打又鬧, 為左想令佢快速下火, 只有粒聲唔出坐係到慚愧下
風頭火勢, 最緊要穩定左局勢先
回復

cross 發表於 2008-5-26 21:55:44 |顯示全部樓層
原帖由 IVAN 於 2008-5-26 21:45 發表

我都有比阿媽打過, 打果時勁驚, 又打又鬧, 為左想令佢快速下火, 只有粒聲唔出坐係到慚愧下
風頭火勢, 最緊要穩定左局勢先

有邊個唔係丫
回復

IVAN 發表於 2008-5-26 22:18:03 |顯示全部樓層
所以我都覺得其實 大部分子女係好識做
回復

cross 發表於 2008-5-26 22:22:06 |顯示全部樓層
原帖由 IVAN 於 2008-5-26 22:18 發表
所以我都覺得其實 大部分子女係好識做

以前
細個呀媽打係痛.打下打下就慣
但係想佢唔好嘈或是快d平伏
而唔出聲扮痛
宜家果d.你打佢佢同你嘈.一個唔該話睇唔開跳樓
吹佢唔脹
回復

IVAN 發表於 2008-5-26 22:28:20 |顯示全部樓層
其實有道理又洗乜搞到要打要殺要跳樓喎 ~
阿媽真係鬧錯你都比下面, 等佢下左火先算啦
有 d 心肝諗返媽子一直點對你都明白佢係為你好 ...
一時之氣就反面 ? 唔值得唔值得
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-27 01:12:44 |顯示全部樓層

家可以好複雜呢....
好多父母都未搞好自己就生
之後教到個仔出尼聊事鬥非

唯有社會教, 可憐
回復

cross 發表於 2008-5-27 08:04:16 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-27 01:12 發表
家可以好複雜呢....
好多父母都未搞好自己就生
之後教到個仔出尼聊事鬥非

唯有社會教, 可憐

部分是意外又不捨得殺生
不可一概而論
回復

12下一頁