玩下30題歇後語

作者: frankie 發表于 2007-8-11 21:33:03
4930 35
1. 雞頭上一塊肉.                                   2. 排球比賽.                                          3. 跳高比賽.
  4. 跳遠比賽.                                           5. 烏龜打架.                                          6. 警犬的鼻子.
  7. 水牛過河.                                           8. 水牛糞便一堆.                                  9. 床下吹喇叭.
10. 老王賣瓜.                                        1 1. 龍王的幫手.                                    12. 水牛走在象群中.
13. 玉皇大帝請大假.                             14. 烏鴉打架.                                        15. 射擊競賽.
16. 烏龜腦袋.                                         17. 金魚尾巴.                                        18. 八個人小合唱.
19. 八月天吃西瓜.                                 20. 八十歲照鏡子.                                21. 白毛烏鴉.
22. 半夜三更放爆竹.                             23. 半夜掉雨點.                                    24. 半夜作惡夢.
25. 抱著地雷睡大覺.                             26. 逼啞巴講話.                                    27. 冰糖煮黃蓮.
28. 布袋里抓貓.                                     29. 裁縫皮尺.                                        30. 吃黃蓮唱山歌.
soniamok 發表於 2007-8-11 22:16:44 |顯示全部樓層
即係點玩
回復

frankie 發表於 2007-8-11 22:27:26 |顯示全部樓層

回復 #2 soniamok 的帖子

我出嘅是上句,對下句就可以嗎!
回復

charlie 發表於 2007-8-11 22:35:26 |顯示全部樓層
7. 水牛過河. 係咪"水鬥水"
回復

GLI 發表於 2007-8-11 23:30:14 |顯示全部樓層

回復 #1 frankie 的帖子

唉!苦中作樂。

我來搗漿糊:

http://www.skjhs.ntct.edu.tw/~c9116/789-9.htm
回復

frankie 發表於 2007-8-12 12:04:39 |顯示全部樓層

回復 #5 GLI 的帖子

對對!得閒無聊玩玩都幾好。
多謝!
回復

比得大帝 發表於 2007-8-13 12:26:33 |顯示全部樓層
30. 吃黃蓮唱山歌 : 苦中作樂
2. 排球比賽 : 鬥推
6. 警犬的鼻子 : 索嘢
1 1. 龍王的幫手 : 托水龍
回復

春春 發表於 2007-8-13 12:43:58 |顯示全部樓層
13. 玉皇大帝請大假-----六神無主
9. 床下吹喇叭----低聲下氣
24. 半夜作惡夢----自己嚇自己
回復

春春 發表於 2007-8-13 12:50:41 |顯示全部樓層
4. 跳遠比賽----寸土必爭
5. 烏龜打架  ----硬碰硬
回復

春春 發表於 2007-8-13 12:58:01 |顯示全部樓層
3. 跳高比賽----得寸進尺
1 1. 龍王的幫手----蝦兵蟹將
回復

春春 發表於 2007-8-13 13:02:21 |顯示全部樓層
27. 冰糖煮黃蓮----同甘共苦
23. 半夜掉雨點----下落不明
18. 八個人小合唱----異口同聲
回復

比得大帝 發表於 2007-8-13 13:31:49 |顯示全部樓層
春春幾聰明噃
回復

春春 發表於 2007-8-13 13:36:57 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-8-13 13:31 發表
春春幾聰明噃

PETER哥哥........唔駛玩 la !!!!  阿GLI條 link有答案的
回復

比得大帝 發表於 2007-8-13 13:42:03 |顯示全部樓層
原帖由 春春 於 2007-8-13 13:36 發表

PETER哥哥........唔駛玩 la !!!!  阿GLI條 link有答案的

啊, 乜咁嫁

我又出一條:

江澤民  條褲
回復

春春 發表於 2007-8-13 13:50:23 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-8-13 13:42 發表

啊, 乜咁嫁

我又出一條:

江澤民  條褲

好難咁播.......有無貼士呀??!!
回復

比得大帝 發表於 2007-8-13 13:57:16 |顯示全部樓層
差一種不良行為, 再講就好易估嫁喇

好啦, 修改一下: 江澤民著褲

回復

春春 發表於 2007-8-13 14:11:16 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-8-13 13:57 發表
差一種不良行為, 再講就好易估嫁喇

好啦, 修改一下: 江澤民著褲

咁呢種不良行為 peter 哥哥有無做呀??!!
回復

比得大帝 發表於 2007-8-13 14:15:38 |顯示全部樓層
原帖由 春春 於 2007-8-13 14:11 發表

咁呢種不良行為 peter 哥哥有無做呀??!!

依, 問得好, 唔通你估中咗?

答你的問題, 可以話有, 又可以話冇.  如果你留心我以前的貼文, 可能找到答案.
回復

春春 發表於 2007-8-13 14:29:04 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-8-13 14:15 發表

依, 問得好, 唔通你估中咗?

答你的問題, 可以話有, 又可以話冇.  如果你留心我以前的貼文, 可能找到答案.

都係唔答 la.......第日同你一樣角色嘅時候......我唔會做的!!!

回復

比得大帝 發表於 2007-8-13 14:35:04 |顯示全部樓層
原帖由 春春 於 2007-8-13 14:29 發表

"以前的貼文" ??? "談天版" ???

喂, 我貼得十來編, 唔係唔難搵啫.  sorry, 講清楚d, 我貼的主題中可以找到答案.
回復

12下一頁