思思不在了

作者: frankie 发表于 2008-1-30 18:51:55
2582 19
今天很唔開心,我家的小鳥思思已到了天堂,
我今早起牀發現思思已經死了。
tata 發表於 2008-1-30 18:56:08 |顯示全部樓層
好可憐呀~ 係咪天氣太凍呢? 媽媽家的唐狗小黑今日都去咗, 阿女問我點解人同動物都要死唧?都唔知點答佢 人死就話俾佢聽,去咗天堂會有天父照顧佢, 動物呢?會去邊呢?
Grace 發表於 2008-1-30 18:57:52 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-1-30 06:56 PM 發表
好可憐呀~ 係咪天氣太凍呢? 媽媽家的唐狗小黑今日都去咗, 阿女問我點解人同動物都要死唧?都唔知點答佢 人死就話俾佢聽,去咗天堂會有天父照顧佢, 動物呢?會去邊呢? ...

彩虹橋~
tata 發表於 2008-1-30 19:05:15 |顯示全部樓層
原帖由 Grace 於 2008-1-30 18:57 發表

彩虹橋~

彩虹橋喺邊架? 佢哋有無得投胎架? 唔知彩虹橋有無人照顧佢哋呢
charles604498 發表於 2008-1-30 19:07:57 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-1-30 18:56 發表
好可憐呀~ 係咪天氣太凍呢? 媽媽家的唐狗小黑今日都去咗, 阿女問我點解人同動物都要死唧?都唔知點答佢 人死就話俾佢聽,去咗天堂會有天父照顧佢, 動物呢?會去邊呢? ...

小黑係咪小熊既兄弟姊妹 世事真冇常 要好好珍惜眼前事與人
tata 發表於 2008-1-30 19:27:26 |顯示全部樓層
原帖由 charles604498 於 2008-1-30 19:07 發表

小黑係咪小熊既兄弟姊妹 世事真冇常 要好好珍惜眼前事與人

唔係, 小黑養咗七年喇, 尋日仲好哋哋, 都唔知點解~ 珍惜眼前事同人?係呀, 我好珍惜架, 我成日同自己講每日都要開心, 唔開心嘅嘢唔好記住, 不過生離死別呢啲嘢, 我暫時都係未好深感受, 到時可能我就無咁口響
leo 發表於 2008-1-30 19:53:18 |顯示全部樓層
frankie,
除了覆pm,很久沒流覽版面,見到這題目,還只以為是飛走了.........入來一看才知 是否太凍呢?我家桂林相思"米米"巳>10歲,這幾天我也很担心牠.....
請折哀!
花貓貓 發表於 2008-1-30 20:33:13 |顯示全部樓層
誠心祈求思思早登極樂 它們在彩虹橋過著自由自在的生活 放心吧
kelly 發表於 2008-1-30 23:36:49 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-1-30 19:05 發表

彩虹橋喺邊架? 佢哋有無得投胎架? 唔知彩虹橋有無人照顧佢哋呢

彩虹橋喺...

http://www.geocities.com/Petsburgh/Zoo/6178/chrbowb.html
小女子 發表於 2008-1-30 23:37:55 |顯示全部樓層
Frankie :

唔好難過 ~
小餘 發表於 2008-1-30 23:57:56 |顯示全部樓層
咁乖咁可愛嘅思思走咗喇!!!!
.......frankie你都唔好太難過喇!
feufeu 發表於 2008-1-31 00:43:05 |顯示全部樓層
Frankie, 唔好太難過 ... 思思都想你開開心心生活.
比得大帝 發表於 2008-1-31 09:01:55 |顯示全部樓層
無論有没有上天堂, 有没有去彩虹橋, 思思和你生活了這麼久, 得到這麼好的照顧, 已經穫得很大幸福, 所有生物也有要休息的一天, 她選了在最快樂的時間離開,  對她也是最好的.
jellyfishy 發表於 2008-1-31 09:38:47 |顯示全部樓層
每天都無機會聽到小鳥兒吱吱的叫醒你,以往習慣出門和回家都看看小鳥兒的動作還在,在街上看見小鳥兒愛吃的東西還是想買給牠,行雷升電時個心會好驚嚇親小鳥兒....
曾經是你生活的好伙伴,甚至是你生活的一部份,縱使人世生離死別是千古常事,然而始終就是沒了牠/他/她,那種心情是沒法形容的難受,難怪古代詩人經常以此為吟詩題材.
水母至愛的袓父母和父母都在這十來年走了,看著他們一個一個離開,心情仍舊難受,習慣不了,依依不捨...相信只有時間可以幫下手咁啦~
noel 發表於 2008-1-31 13:02:31 |顯示全部樓層
Frankie....唔好難過
noel 發表於 2008-1-31 13:03:18 |顯示全部樓層
ta ta....乜小黑
heiheimama 發表於 2008-1-31 14:44:51 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-1-31 09:38 發表
每天都無機會聽到小鳥兒吱吱的叫醒你,以往習慣出門和回家都看看小鳥兒的動作還在,在街上看見小鳥兒愛吃的東西還是想買給牠,行雷升電時個心會好驚嚇親小鳥兒....
曾經是你生活的好伙伴,甚至是你生活的一部份,縱使人世生離死別 ...

kim你咁開朗一定可以overcome的!~
frankie 發表於 2008-1-31 16:10:53 |顯示全部樓層
好多謝大家!我已經把心情收好了,但是一見到思思籠子又會想起牠,
可能天氣太凍了,都是我的錯。
春春 發表於 2008-2-1 09:25:21 |顯示全部樓層
frankie唔好太難過喇! 呢排好凍....小心身體呀!!!
新年快樂!!!
frankie 發表於 2008-2-4 11:43:19 |顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

春春你好...我祝你新年快樂,心想事成.