求救~養海蛞蝓的海綿

作者: jellyfishy 發表于 2008-5-23 01:51:06
7414 29
jellyfishy 發表於 2008-5-26 08:42:04 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-5-26 08:38 發表
之你之前唔係話整多缸淡水?

個 rt 都未穏定, 未敢開新缸呀~
回復

芝士波 發表於 2008-5-26 13:16:22 |顯示全部樓層
其實..真係比海綿佢食...又好似太浪費咁=.=
一係..買急凍海綿糧丫..又唔係wo0.0...
令魚開口就有用..唔知佢ok唔ok....

大黑店有大把海綿啦..橙又有藍又有...
不過幾十蚊一舊...比佢食=.=
同埋,如果真係想養埋海綿,記得佢係唔可以上水架...
即係..要係水中"不"佢入袋..不能暴露空氣..
唔係就海綿都屎埋0.0

仲有..每一樣軟體..真係死左都係計時炸彈...

um...同埋..不是一間好店-.-我唔會幫襯...

加油魚友^^
回復

bluemoon 發表於 2008-5-26 18:34:36 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-26 01:08 發表
唉...以為呢隻sea slug可以幫手食 organic waste,誰知佢也是一個計時bomb~~

冇海蘋果咁毒...
不過都ling開佢啦...

小丑魚--採取終身囚禁, 即係搵透明一格格果d呢, 都係又可以同一個缸養ma
但係咁只係解決到地盤問題...

pH7.8雖然唔係咁好, 但係一般易養ge魚都捱得過.
我以前3條小丑都係pH7.X, 好清楚未去到8, 但係急跌ge話就唔多得啦

怕病就餵乾左ge蒜頭比d魚食, 或者搵蒜汁泡過ge魚糧
如果食都唔食, 直接用蒜汁, 換水時加入海水中
怕加得太多或太快, 可以買Kent牌蒜汁

個計時炸彈我真係幫唔到你
我未養過
另外, 因為你係RT, 所以我唔suggest你降比重做淡水浴
因為珊瑚海葵捱唔到咁低比重
回復

cross 發表於 2008-5-26 21:01:48 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-26 08:42 發表

個 rt 都未穏定, 未敢開新缸呀~

兩者唔同
各有各玩
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-27 13:28:30 |顯示全部樓層
無錯呀, 珊瑚同海草都唔可以用淡水浴架, 幾乎一日內掛呀~
班魚仔都不知幾愛吃蒜汁爬蝦仔, 但咁搞法, 又係好煩, 耐不耐一次就得.
回復

bluemoon 發表於 2008-5-27 17:55:14 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-27 13:28 發表
無錯呀, 珊瑚同海草都唔可以用淡水浴架, 幾乎一日內掛呀~
班魚仔都不知幾愛吃蒜汁爬蝦仔, 但咁搞法, 又係好煩, 耐不耐一次就得.

係呀, 佢地超中意
懶ge話買Kent牌蒜汁
回復

芝士波 發表於 2008-5-28 11:32:36 |顯示全部樓層
有隻粒粒己加有蒜汁的..
我開左都想黎撈飯0.0 p1000877_347.jpeg
回復

bluemoon 發表於 2008-5-28 21:24:41 |顯示全部樓層
原帖由 芝士波 於 2008-5-28 11:32 發表
有隻粒粒己加有蒜汁的..
我開左都想黎撈飯0.041337

0下...唔會勁多防腐劑咁ga?

我聽有貓迷話呢, 佢食左個貓鑵頭覺得好味過自己煮 orz|||
回復

芝士波 發表於 2008-5-29 10:40:37 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-5-28 21:24 發表

0下...唔會勁多防腐劑咁ga?

我聽有貓迷話呢, 佢食左個貓鑵頭覺得好味過自己煮 orz|||

我意思係...佢香到我都想食咋^^"
我無食到~~好大陣蒜味~好香~^^"
同埋~佢係全藻...可以有醫魚頭洞既功效^^
不過都幾貴...仲要咁大個樽..入面得一半都無
d sales叫我掍其他糧比佢地食
回復

bluemoon 發表於 2008-5-31 15:43:31 |顯示全部樓層
原帖由 芝士波 於 2008-5-29 10:40 發表

我意思係...佢香到我都想食咋^^"
我無食到~~好大陣蒜味~好香~^^"
同埋~佢係全藻...可以有醫魚頭洞既功效^^
不過都幾貴...仲要咁大個樽..入面得一半都無
d sales叫我掍其他糧比佢地食:icon ...

XD
緊係病到冇胃口先用來try下睇下開唔開口...
全藻咁正?  掂喎!
...加下買薯相片咪都係咁...大大包...少少野...
回復