求救~養海蛞蝓的海綿

作者: jellyfishy 發表于 2008-5-23 01:51:06
7394 29
昨日見香港魚街有好 sharp 紫色細細隻標名海兔的東西50蚊有售,當時店員話佢乜都食,好易養.
誰知帶回家後....佢只係貼實個吸水綿,跟住我上網查佢個來頭,原來佢唔係海兔,正名應該係:
Hypselodoris Apolegma - 裸鰓海蛞蝓
佢要吃海綿架!!! 仲要最好係Breadcrumb Sponges 和 Aiptasia anemones!!!
點算好呀??? 香港魚街一向唔多覺有生海綿賣,咁點算呀?無野食俾呢隻海蛞蝓,佢會死架.
請各方大大幫忙指點迷津~~~
seasonsjoe 發表於 2008-5-23 08:05:00 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-23 01:51 發表
昨日見香港魚街有好 sharp 紫色細細隻標名海兔的東西50蚊有售,當時店員話佢乜都食,好易養.
誰知帶回家後....佢只係貼實個吸水綿,跟住我上網查佢個來頭,原來佢唔係海兔,正名應該係:
Hypselodoris Apolegma - 裸鰓海蛞蝓
佢要吃海 ...

一些藻類佢都會食的, 不都是很少量, 這類是插花品 ~
回復

bluemoon 發表於 2008-5-23 11:36:42 |顯示全部樓層
馬上隔離!
一來防止佢食晒你d海綿
二來怕佢死左放毒

你有冇檢疫缸可以放住先?

PS: http://fishlibrary.org 個invertebrates部門或者幫到你
係load耐d, 不過叫fishlibrary果個人勁pro
仲有 lord darth blane, 貓wong 都好pro
回復

Tony 發表於 2008-5-23 16:41:36 |顯示全部樓層
魚街買野,好多時都不能盡信,要靠自己ge知識....
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-23 18:54:50 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-5-23 11:36 發表
馬上隔離!
一來防止佢食晒你d海綿
二來怕佢死左放毒

PS: http://fishlibrary.org 個invertebrates部門或者幫到你
係load耐d, 不過叫fishlibrary果個人勁pro
仲有 lord darth blane, 貓wo ...

真係load好耐都未有野睇.... 又繼續等...
回復

fnv234 發表於 2008-5-23 19:07:03 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-5-23 11:36 發表
馬上隔離!
一來防止佢食晒你d海綿
二來怕佢死左放毒

仲有 lord darth blane, 貓wo ...

吓?死左會放毒?用洗野嘅海綿得唔得?
回復

Tony 發表於 2008-5-23 19:33:28 |顯示全部樓層
好似有種軟體動物叫海綿......係咪呀?
回復

fnv234 發表於 2008-5-23 19:44:15 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-23 19:33 發表
好似有種軟體動物叫海綿......係咪呀?

係呀,即係洗野果D海綿囉,睇書話佢地喺海底,靠過濾微生物嚟食
回復

Tony 發表於 2008-5-23 20:23:23 |顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

係咪軟淋淋ga,我一直都覺得佢好似牛筋
回復

fnv234 發表於 2008-5-23 20:31:22 |顯示全部樓層
好似有個硬殼
回復

bluemoon 發表於 2008-5-24 13:18:14 |顯示全部樓層
Kim,

咁你去住 http://hksaltfish.com 先啦...
不過好耐先有個pro ge答案
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sea hare 是有個很小的貝殼的, 在身體裡面.
Sea slug 則大部份退化到冇

原帖由 Tony 於 2008-5-23 16:41 發表
魚街買野,好多時都不能盡信,要靠自己ge知識....

係呀!
成日賣d要考牌ge軟體動物, 之後又話人人都養得

好多人買左藍圈8爪魚先知原來有毒!
回復

Tony 發表於 2008-5-24 20:35:35 |顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

我上次去"大黑",睇倒個sales同個女人講.......
售貨員=售
女人=女

女:呢隻咩魚黎ga?
售:呢隻係小丑魚
女:好得意呀...
售:係呀,好多人都鍾意ga
女:咁佢易唔易養ga?
售:好易養ga咋,可以同D淡水魚擺埋同一缸一齊養<-----呢個時候,我個嘴呈"O"形
女:咁佢食咩野ga?
售:同淡水魚一樣
女:咁我要2條啦.......

2條魚命,就咁......
回復

cross 發表於 2008-5-24 22:06:50 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-24 20:35 發表
售貨員=售
女人=女

售:好易養ga咋,可以同D淡水魚擺埋同一缸一齊養 ...

睇卡通片都知啦
係海到黎嫁嘛..又唔係河同湖
個女仔咁有常識o既
回復

Tony 發表於 2008-5-24 22:11:52 |顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

咁ge人,魚街好多
回復

bluemoon 發表於 2008-5-24 23:57:35 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-24 20:35 發表
售貨員=售
女人=女

售:好易養ga咋,可以同D淡水魚擺埋同一缸一齊養 ...

...-____-||| 咁樣同細路講野 =.=

又唔係全錯ge...XD
有d 淡水魚可以容忍到海水--海化
例如孔雀魚如果慢慢加比重, 仲可以容忍比正常海水比重高1.5倍
到時咪可以放同一缸 XD 你最多話佢誤導細路0者...

不過小丑魚唔係最易養果d...
魚糧...得...但係淡水糧脂肪高好多...唔係咁好lor...

回復

jellyfishy 發表於 2008-5-26 00:22:49 |顯示全部樓層
講開小丑魚, 唉....
上兩個星期, 有個好朋友見過我有一條巴東小丑魚, 佢覺得好可愛, 跟住自己走去魚街望下望下又俾d 無良sales講兩句, 最後一氣過買了三條巴東, 同日帶來我家, 話佢地好得意, 想我幫手養大佢地.....
我話: 你知唔知呢三條小丑都係much much 大過我原本個條, 而其中一條你新買的小丑個樣唔多掂, 應該過唔到今晚, 仲有, 我個缸係'公屋', 家下已經爆燈, 再加魚會反缸架....
但.... 唉.... 我朋友都唔知我講乜, 我又覺得佢只係一時愛心起, 唉..... 好難話唔收容呢三條小丑魚.... 唉... 咁就大鑊喇.
過左一個鐘, 新收的一條病仔就係對水時已經蕉左.
一晚之後, 原居民小丑魚就無家可歸, 因為佢最細, 俾其他兩條趕左出海葵家, 真係無陰公.
到了第七天, 原本的小丑魚 dying...
呢幾日, ph7.8!!! 個 rt over load 呀~~~~
要係咁吸沙面d垃圾,減低organic waste, 加埋換水,加ph,加calcium.... 唉~~ 粉累的.
今晚,發現幾條魚都有白點.....真係好鬼煩呀.
同朋友傾左好耐...
呢一刻,決定未來幾天找個半天假來個'魚仔'大搬家,離開原本的rt去一個臨時缸暫住一個月,等原本的rt 可以休息一下,再養番好d水,等白點個 cycle 完晒,然後才放小丑魚回家.
希望呢個做法可以避免反水啦.
但真係好xyz 的煩呀.

回復

jellyfishy 發表於 2008-5-26 01:03:16 |顯示全部樓層
煩之餘,睇到隻火焰仔成日追住隻醫生蝦睇病個搞笑樣,就煩都抵番晒.

火焰:醫生蝦先生,睇睇我個右邊啦

火焰:醫生蝦先生,睇睇我個右邊啦

火焰:醫生蝦先生,唔該睇埋我個左邊啦

火焰:醫生蝦先生,唔該睇埋我個左邊啦

火焰:醫生蝦先生,你唔好走啦,我周身都想俾你睇下呀~

火焰:醫生蝦先生,你唔好走啦,我周身都想俾你睇下呀~
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-26 01:07:41 |顯示全部樓層
看~ 最細小的原居民巴東小丑俾新仔迫左出街...
clown fish.JPG
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-26 01:08:48 |顯示全部樓層
唉...以為呢隻sea slug可以幫手食 organic waste,誰知佢也是一個計時bomb~~
sea slug.JPG
回復

cross 發表於 2008-5-26 08:38:53 |顯示全部樓層
之你之前唔係話整多缸淡水?
回復

12下一頁