各位有無消毒殺菌配方介紹下:D?

作者: 031504 發表于 2012-9-24 23:30:16
2576 13
最好大人細路都用得~
因為我朋友係醫院做,想整枝比佢

我見有D人話用藥用酒精,有D直頭話用伏特加,,,,,
但上網睇又話酒精濃度唔可以低於75%,,都唔可以高過75%,,,,好複雜
cklife 發表於 2012-9-25 08:57:36 |顯示全部樓層
你想整支滴露比佢?  點解唔直接買滴露?

精油既防菌殺菌機制,同一般既殺菌藥唔同,用一般使用既方法,未必比其他殺菌藥好...

因為佢係醫院做,所以提醒一下,以免使用不夠力既殺菌方法,令佢防護機制形同虛設,有乜勁菌到,中左招就慘喇...
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-25 09:24:15 |顯示全部樓層

英國最近有報告, 內容好肯定說,essential oils 能有效殺死空氣中的細菌和防止細菌滋生,有效對抗十種”超級細菌”(MRSA bacteria) 和超級蟲(?!)(super bugs).

簡單內容介紹:這報導是根據英國Manchester U 在數間醫院用 essential oils 實驗而來. 
室內燃點香薰 (essential oils) 或混入洗頭水或皂裡,eo 仍能發揮作用,可於2分鐘內有效抗菌防蟲,而且效用能維持一段不短的時間.

詳情請看 post no. 44:
潮濕天氣家居防霉防蟲tips ~
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 7053&fromuid=36

----
我再追訪, 這些都是常用的防菌精油, 如Tea tree, 檸檬香茅, 檸檬尤加利, 紅百里香, 百千層, Oregano essential oil. ....
記得記得記得! 精油的份量不宜多, 要留意清楚用量才會有效又不傷身架~

Thanks KimKim reminder ....  發表於 2012-10-31 14:52
回復

cklife 發表於 2012-9-26 05:04:48 |顯示全部樓層
香港醫院唔同外國果D,認可使用精油做輔助治療既醫院。
係香港醫院比唔比點精油呢?
佢地走黎走去做野,要點幾大範圍先有用呢?
對於一個全座大廈都有冷氣抽風系統既地方,又要點幾多先能達到效果呢?
最重要係EO有氣味.........對於氣味好主觀,好多人喜歡既玫瑰或薰衣草,一樣有人頂唔順。香港既投訴文化咁勁,我估醫院唔會冒險囉...

而且精油在身體作用機制.......唔同精油有些微分別,有一D係用增強扺抗力既方法,有一D係製做一個果種菌難生長既環境,有一D係刺激身體本身機制去抗衡細菌....(太仔細既唔講喇)

所以精油配方其實幾個人,要睇當事人身體狀況最適合邊一種(仲要加埋心理因素)...

我覺得用精油有少少似我地既中醫學,係比較個人及整全,針對既唔係一點,而係要平衡狀況...

報告係有根據亦有幫助,但實際上既使用,仲有好多考慮因素。
第日你去讀德芳就會明我講咩架喇...

我明你講乜, 但也有分大眾化和個人化. 即係人人入廁所會assume 某隻香味, 全世界食咳葯assume個隻味. 我講緊的是大眾化個條方.  發表於 2012-9-26 08:56
或者可以滴幾滴响毛巾上, 放在床頭, 或用來抹身, 噴身, 可能也有d用既~  發表於 2012-9-26 08:54
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-26 09:06:28 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-9-26 05:04
香港醫院唔同外國果D,認可使用精油做輔助治療既醫院。
係香港醫院比唔比點精油呢?
佢地走黎走去做野,要點 ...

德療本書我刨到書爛了. 我好buy 德療個套, 也很希望能去上堂.
當然, 我唔係芳療師, 也沒有去上堂. 只是不停看書和一些芳療師在網上分享的心得, 然後自行分析, 我估十個有九個人用common sense 去買芳療產品, 都會先聞下, 看看香味是否合心, 再決定買唔買. 就當香水咁睇, 在香港的醫院裡, 當然唔可以燃點香薰, 這點都係common sense, 所以我介紹的報告也有提議加入清潔用品上.

至於同房病人會唔會投訴香味,就要看當時情況了,我好衰,會用左先,都未試就驚這驚那,呢個心態已對芳療成效打左折扣.驚的話,唔用也合理. 但我唔驚囉,上年有幾日响醫院,我都唔理隔離病人,照噴照搽,無人投訴.朋友去醫院探我,仲送左支橙花精油massage棒給我,這個香很subtle,很能安撫我~  攪到隻腳行得番,要破財買橙花~ 

因為你身份係病人嘛...如果你係護士就有D唔同..  發表於 2012-9-26 09:10
回復

cklife 發表於 2012-9-26 09:13:03 |顯示全部樓層

jellyfishy  或者可以滴幾滴响毛巾上, 放在床頭, 或用來抹身, 噴身, 可能也有d用既~

樓主係想做比係醫院工作既人...唔係病人呀....
如果我親人在醫院,我也會和你一樣,少量放在病者私人範圍。

哈...我地熱烈討論打咁多字...樓主失左踨,會唔會有D浪費彈藥呢?

我都係將資料寫入新手扎記囉...可以翻查嘛..

支橙花, 咪就係candy 送俾我囉~ 導我~ -,-  發表於 2012-9-26 09:48
我淨係做過病人, 所以用病人個view 去講囉~ 係啦~ 樓主唔見左. 我估叫candy 講講好, 她响醫院工作, 又鍾意用eo ~  發表於 2012-9-26 09:48
唔浪費,我都可以學吓嘢,知多d  發表於 2012-9-26 09:31
回復

八王爺 發表於 2012-9-26 12:41:04 |顯示全部樓層
我認為樓主想用EO做殺菌其中一個最大原因是可以自己調較香味。

滴露實在好難聞!

哈..哈...精油對情緒好正,消毒藥味道難聞,殺到菌...殺埋個人..哈...  發表於 2012-10-3 08:05
回復

031504 發表於 2012-9-29 01:42:39 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-9-25 08:57
你想整支滴露比佢?  點解唔直接買滴露?

精油既防菌殺菌機制,同一般既殺菌藥唔同,用一般使用既方法,未必 ...

姐係直接用消毒藥更好?
回復

031504 發表於 2012-9-29 01:46:54 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-9-26 12:41
我認為樓主想用EO做殺菌其中一個最大原因是可以自己調較香味。

滴露實在好難聞! ...

其實我又無留意氣味問題,,,
我純粹覺得EO殺菌力會比消毒藥水好@@,,,(如茶樹,,

而且可以噴身,噴衫~又可以當空氣清新,噴床被都可以@@

還是直接用滴露更好?

消毒藥水勁d....精油無咁易殺死人...消毒藥水易死d....  發表於 2012-10-3 08:21
回復

031504 發表於 2012-9-29 01:48:19 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-9-25 09:24
英國最近有報告, 內容好肯定說,essential oils 能有效殺死空氣中的細菌和防止細菌滋生,有效對抗十種”超 ...

對啊,我都有睇過話茶樹係可以殺好多種細菌
所以我都會用茶樹EO+水噴房~或用香薰機@@

唉....係咁多種精油黎講,茶樹油唔係殺菌最勁,而且芳香療法黎講,茶樹油都係比較著重增強免疫力。大家中意介紹佢,係因為佢較安全。  發表於 2012-10-3 08:23
回復

cklife 發表於 2012-10-3 08:20:16 |顯示全部樓層
031504 發表於 2012-9-29 01:42
姐係直接用消毒藥更好?

即係...就算你真係做野比醫院做既朋友,唔好單靠精油既殺菌力。
醫院咩菌都有,以為精油好勁攪惦,就會少左防範...精油唔係萬能,使用上亦有好限制....

以擴香使用黎講(殺空氣裡面細菌),幾大面積用幾多精油先可以達到效果呢?用邊種擴香方法先可以有效發揮呢?擴香時邊d位置會有死點呢?擴香唔可以係空擴地方做,醫院有冷氣抽風系統,我覺得就同空擴地方無分別。

如果搽係身上既抗菌呢?唔同精油對人體影響都有分別,精酒既抗菌唔係好似死飛仔打交咁,面對面見到打個你死我活,邊個強就邊個勝利。有d精油係著重增強免疫力去抗菌、有d係特別對人體某一d器官有扶助力,從而幫助器官增加自身的抗菌力。有d精油係幫助體內製做不利細菌生長既環境,而令細菌死亡...等等..等等...

依d情況就要針對唔同既人,或要抗唔同既菌而去做,無話一個配方全部都適用。

當然你既愛心做野比朋友,對佢會有幫助,但我自己個人覺得唔係抗菌依個著眼點囉....
醫院咁多藥、咁多消毒藥水,唔洗幫佢抗菌啦...

反而,我覺得你可以做幫助增強免疫力既產品囉....人周圍走...細菌周圍有,殺得幾多丫...
自己強左,就去邊都唔怕啦...就算萬一中招,都會快d好番嘛...
回復

031504 發表於 2012-10-4 17:43:47 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-10-3 08:20
即係...就算你真係做野比醫院做既朋友,唔好單靠精油既殺菌力。
醫院咩菌都有,以為精油好勁攪惦,就會少 ...

都係~應該增強免疫力~~BTW EO應該都可以增強免疫力  (好似茶樹
再配合個人清潔偉生~~~~

我想用EO~係因為覺得EO唔會令細菌有抗性(?)
因為我成日覺得人做消毒藥會令細菌出現抗性,,,,(如化學洗手液,洗碗液之類
回復

cklife 發表於 2012-10-4 18:09:35 |顯示全部樓層
031504 發表於 2012-10-4 17:43
都係~應該增強免疫力~~BTW EO應該都可以增強免疫力  (好似茶樹
再配合個人清潔偉生~~~~

我好中意茶樹油...除左佢氣味唔多討好外...
佢較為安全,刺激性較少,唔易起敏感...
適度抗菌,增強免疫力,使用容易。

我自己用EO係因為完全唔聞得香精,我氣管敏感,強勁香精仲會令我氣管收窄,吸唔到氣...
而且,精油對心靈療效好好,可以幫助痊癒。
書仲講過茶樹可以抗幅射,但有效性我就唔清楚...都只係話做放射性治療前塗抺,同埋做完放射性治療用黎沖涼等等...
我諗都係同某D植物油防晒既作用差唔多,即係有用,但唔係好勁咁...
但有得攪下,個心都會安樂D既....
回復

031504 發表於 2012-10-6 14:22:00 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-10-4 18:09
我好中意茶樹油...除左佢氣味唔多討好外...
佢較為安全,刺激性較少,唔易起敏感...
適度抗菌,增強免疫 ...

我覺得最起碼不會有抗藥性
一般偉生做足,再額外使用茶樹油應該會更好
回復