關於抵制日貨的民意調查--夠鍾, 結束.

作者: ht333147 發表于 2012-9-12 23:34:14
6632 62
ht333147 發表於 2012-9-15 21:19:56 |顯示全部樓層
empire 發表於 2012-9-15 21:05
見到有人話日本人好和平, 唔野蠻; 令我忽然諗起, 對上一次閩晉號引致日本反華示威, 當時Now新聞台報導過, ...

謝謝你找到這資料, 我原來都看過, 但不懂找出來.
其實每個國家/族群都有溫文與暴烈的人,
睇這幾年的新聞, 可見日人的洗腦教育已漸見效,
政客搞這些動作是為挑起民族情緒以升民望, 若果不是已有國民認同, 這招可能得到反效果.
若國人(日本)真的明白歷史, 這些小動作只會乞人憎
現在累次使用都能提高民望, 這才是可怕之處.
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-17 09:20:28 |顯示全部樓層
又係喎~ 今日的中國反日, 變左爆動, 花園酒店肯定係國人開的, 做乜會俾中國人攪呢?  中國人真係好和平反日喎, 仲反埋自己產品添~

係外國呢D叫暴動, 但係中國叫愛國, 可能真係2套文化來了, 無眼睇, 留比后人睇啦  發表於 2012-9-17 12:20
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-17 09:24:20 |顯示全部樓層
empire 發表於 2012-9-15 21:05
見到有人話日本人好和平, 唔野蠻; 令我忽然諗起, 對上一次閩晉號引致日本反華示威, 當時Now新聞台報導過, ...

呢d 叫爆力? 响最近幾日的中國內地反日情況比較下, 真係小毛見大毛啦~ 現在中國有八十多個城市點情況, 唔洗多講, 睇報紙.

多達八十個中國城市反日爆亂, 相對其他方法如靜坐絶食來得文明??  呢d 都應該細心想想.

我講左唔想再comment 又忍唔到口, 哎呀~ 真衰~~ 都係收口算lu~~

回復

tomtomtom 發表於 2012-9-17 09:28:19 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-9-15 21:19
謝謝你找到這資料, 我原來都看過, 但不懂找出來.
其實每個國家/族群都有溫文與暴烈的人,
睇這幾年的新聞 ...

好多年前中學讀西史,講近代戰爭的原因很多時都會提到執政政府面對國內不滿情緒,會希望打一場勝仗轉移視線提高民望的。
回復

擔泥 發表於 2012-9-17 12:12:47 |顯示全部樓層
以上討論很廣闊,我還是集中這個帖的主題。

抵制日貨在現今地球村的大環境下其實有什麼實質意義呢?我現在戴著的平價Casio手錶,T恤,家裡的電飯煲、電視機、電腦、跑鞋、相機、鬧鐘、曖水壼 ... 都是日本牌子的,但實質大部分都是 made in China 的。

還有,香港非常多的大型基建,包括地鐵、海底隧道、大型幹線﹝天橋/隧道/公路﹞、輸水和污水系統、甚至一些商住大廈,都是由日資公司負責建造的。這些日貨如何抵制?

還有,要抵制的就不要三分鐘熱度忽然抵制,否則根本沒有意思。

持平,讚~  發表於 2012-9-17 12:24
國內既高铁都係參照日本子彈火車呀, 咁不如佢地唔好搭啦.....只係有問題時睇人唔好既野, 唔去了解...咁無野好講  發表於 2012-9-17 12:21
回復

ht333147 發表於 2012-9-17 12:42:51 |顯示全部樓層
擔泥 發表於 2012-9-17 12:12
以上討論很廣闊,我還是集中這個帖的主題。

抵制日貨在現今地球村的大環境下其實有什麼實質意義呢?我現在 ...

可能老人家的表達能力稍差. 這帖是想知道網友是否會參與這做法,
至於如何做, 有多少成效? 並未是我認為可以一時三刻可以確定, 個人也無此能力.
由我們(即是民間)提出抵制日貨, 是我們對日本這次行為的表態, 透過由個人對日貨的抵制來表達不滿的方式,
大國政府的所謂發言人, 講到口乾, 日人都不會放在眼內, 因為其公信本就非常之低, 連本國人都不會信, 以過住事件來看也是事實. 但如果真是有抵制行動, 日本會全國都感受得到, 會重視. 至是否有即時效果, 未在考慮之列,  旨在表態
但如果要做到全面抵制, 則是國家出公告, 這就嚴厲得多, 需要相關配合才成.
至於示威而產生暴力事件, 其中部份原因是無合適渠道給國人渲洩不滿情緒做成, 也是我提出抵制建議的原因.
其實示威人中, 有幾多真是出於愛國, 大部份不是想乘機博亂撿便宜,
也就乘機渲洩對自已政府的不滿: 平日有點點行差踏錯都會受罰,
現在有大好機會胡作非為. 反而有可能被視為英雄.
回復

empire 發表於 2012-9-17 12:43:15 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-9-17 09:24
呢d 叫爆力? 响最近幾日的中國內地反日情況比較下, 真係小毛見大毛啦~ 現在中國有八十多個城市點情況, 唔 ...

呢啲 (投擲煙霧彈, 襲擊校舍致玻璃窗打碎, 包圍謾罵中國旅行團致寸步難行...) 唔叫暴力? 呢啲只係相對溫和嘅暴力。

不過, 唔好忘記, 日本人係全民受高等教育, 佢地嘅認知能力, 分辨是非嘅能力, 遠遠高於大陸上面嘅示威人仕。
佢地襲擊校舍, 唔通冇能力去理解, 咁樣可能會傷害到學校入面手無寸鐵嘅學生!?

當然, 我唔係話日本人暴戾; 不過, 大家批評大陸人時, 可以客觀一啲。
冇錯, 佢地響我地嘅價值觀, 係大有問題。不過, 以前香港人未有普及教育嘅時候, 佢地嘅行為咪同所謂強國人差唔多, e.g. 小朋友咪又係週圍痾shishi (如電影歲月神偷情節);
又例如國內貪污嚴重; 但換個角度諗, 大陸入均收入比大部分發達國家低, 要響香港收買一個人同響大陸差幾遠!? 點解係都要將大陞同發達國家比, 點解唔將大陸同其他發展中國家比, e.g. 印度, 菲律賓, 墨西哥...。

(sorry, 講遠咗, 只係有感而發, 同埋想大家對「強國人」不滿下, 多半分體諒。)

回復

corina 發表於 2012-9-17 13:03:58 |顯示全部樓層
最近睇關於釣魚台評論,日本自民黨有個叫石破茂既人,佢有強烈反華思想同遠大軍事眼光,比野田雞宴更具野心,若果佢真係上台,日本好大機會再走軍國主義!
回復

corina 發表於 2012-9-17 13:10:40 |顯示全部樓層
希望日本認真瞭解發生咩事,唔好再步步進逼
回復

corina 發表於 2012-9-17 17:05:04 |顯示全部樓層
所謂原本既島主,栗原家族真面目~
http://big5.chinanews.com:89/gj/2012/09-17/4187015.shtml
回復

ht333147 發表於 2012-9-17 19:54:03 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-9-17 17:05
所謂原本既島主,栗原家族真面目~
http://big5.chinanews.com:89/gj/2012/09-17/4187015.shtml ...

所謂島主,
不論其面目如何, 都與島的主權無關, 除非他有証明, 在日本戰敗前已經購入, 因為日本是在二大戰, 戰敗, 歸還給中國的.
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-17 21:17:49 |顯示全部樓層

今天在微博見到以下轉載,據說是北京一少年在一公開論壇上之發言:

...所以我們要抵制日貨,並不是要砸自己的日貨,我們應該在自己的各行各業,都比它做得好,我們的官員比他們的清廉,我們的街道比他們的乾淨,然後我們的橋也比它結實,還有我們的年輕人,比他們更有未來,更有希望

共勉之

心中話~  發表於 2012-9-18 09:21
回復

corina 發表於 2012-9-17 22:20:17 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-9-17 21:17
今天在微博見到以下轉載,據說是北京一少年在一公開論壇上之發言:

講得好!
回復

yukyo 發表於 2012-9-18 08:45:49 |顯示全部樓層

唉,以暴亦暴,美國又可以放多D戰機係日本!我地點抵制軍火?睇Panetta幾開心。中國今年三月先同日本簽左貨幣互換,我幼稚地以為中日因為咁旣利益關係會和平相處!因為個小島,而家軍事同保守勢力一定抬頭。共慘黨開放左咁耐,賺左錢淨係識買美債,唔肯還富於民,一大堆劣貨,一大班被賤賣旣人,掙錢同愛國。
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-18 10:15:35 |顯示全部樓層

昨天聽新聞說內地多個日資大廠這幾天關閉避走, 內裡的中國工人沒工開.

日資百貨公司都紛紛關門幾天, 內裡的中國員工沒工開了.

有開日牌旅遊巴的內地司機, 因怕車子給毁掉, 只敢在公路開車, 不敢入城, 要遊客在偏遠城區另找歸家交通, 反日貨, 究竟害了誰呢?

中國人也會去日本生活搵食, 也有中國製的貨品暢銷全球, 日製的貨品內含中國元素, 反日貨在現今社會真的可行?

((沒有答案的. 只在令大家想一想. ))
回復

比得大帝 發表於 2012-9-18 14:19:22 |顯示全部樓層
現在是美國最想看到的局面, 中國抵制日本, 日本撤資.  相信大家都明白, 中日之缺裂, 是美國從中挑撥.

如果你支持抵制日貨, 更應該抵制美國貨.  

何止中日決裂,就中菲越,美國也加一腳,只怕你們中國人有好日子過;  發表於 2012-9-18 18:05
Agree. 我已經做緊  發表於 2012-9-18 16:41
回復

ht333147 發表於 2012-9-18 16:37:58 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-9-18 10:15
昨天聽新聞說內地多個日資大廠這幾天關閉避走, 內裡的中國工人沒工開.

日資百貨公司都紛紛關門幾天, 內裡 ...

是的, 日人關閉工廠, 會令工人失業, 但只會做成非常短暫的影響
橫差一筆,. 今日見一國內評論更不合理, 說是日本在中國生產的汽, 賣出一輛, 日本國家利益只1600多美元, 而中國則賺得六萬美元, 其中是不同環節的諸多稅項.遵種說法, 如果中國人只買日本車才成立. 日本車廠這天關門, 明天/後天, 德國的美國的意大利....馬上接手了, 那六萬多稅收仍在, 只是換了納稅人.
同樣, 日本人經營的機構離開, 馬上有不同國家的資金填補, 他們也巴不得日人快點離走. 因為市場並無改變.
中國已是日本除美國之外的第二大市場, 他們自身經濟疲弱不堪, 已有所謂迷失的20年, 依靠中國已是非常重要, 若他們真的失去中國助力, 不知道要迷失到什麼時候?
個人看到的, 日本政客看不到? 他們為提高民望而搞小動作, 也看扁中國無符?
退一萬步, 真的打將起來, 有謂戰爭會震興經濟, 這是有生產力的國家而言, 但日本的輕工業無原料及早已搬到世界各地, 兵工廠更絕無緊有,
只能向美國購買軍備, 那對經濟是雪上加霜.
回復

yukyo 發表於 2012-9-18 19:54:14 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-9-18 16:37
是的, 日人關閉工廠, 會令工人失業, 但只會做成非常短暫的影響
橫差一筆,. 今日見一國內評論更不合理, 說 ...

打仗 振興邊個旣經濟先,仗唔係美國本土打?Lockheed從WW2賺左好多錢,美國吸收左好多資金同人材。打仗旣國家,無論輸定贏,都先要賠上經濟同人命。而家佢地係多方面夾攻:美元扁値,中國儲備少左; 炒高原材料食品石油價格(LME,CME,NYMEX),傷中國出口經濟,推高通漲;攪亂區內國家關係,阻止人民幣成為另一reserve currency,令美元仍然獨大。

回復

corina 發表於 2012-9-18 22:28:52 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-9-18 19:54
打仗 振興邊個旣經濟先,仗唔係美國本土打?Lockheed從WW2賺左好多錢,美國吸收左好多資金同人材。 ...

所以中國一直都好克制
回復

ht333147 發表於 2012-9-22 23:40:31 |顯示全部樓層
10天投票期已滿, 謝謝網友的支持.

透過投票結果, 使我明白香港是多元社會, 真係什麼意見都有.有點意外, 不會抵制的比會的多.

更奇怪的是以為是普通/主流的想法, 原來並非如此.

在帖首, 已表明只是想知道他人對此事(抵制日貨)的看法: 贊成/不贊成

無意挑起對國家, 因其無做野或日本人的仇視, 幸好也不出現.

更意外, 投票人太少了. 無投的應該是比投票的多, 點解?

而看過而無反應的你, 為何不投票呢, 這是我很想知道的.

如無意外, 這是最後一帖, 想講多些.

在世界各地, 尤其非洲, 南亞,每天都發生很多不文明,( 受害人的情況悽厲得多, ) 弱肉強食, 貪贓枉法的事,

而我們對國內發生的就特別上心, 點解?

因為我們不滿中國政府這樣無能腐化, 也對弱小有同情心, 但世上每分每秒都會有這樣的事發喎,

為何只罵中國政府? 除了極少部份趁熱鬧的, 我信大部份人都唔想中國再發生這樣的醜事,

中國應該是文明, 最少都應該係將要文明而不斷進步, 最終達到你我的理想中國, 屆時我們就會以中國人身份為傲.

消極點, 這在我們有生之年都未必看得到, 但總算是一個希望吧, 唔知有無網友反對?

在達到理想之前, 必定困難重重, 並多阻力, 其中, 就好像今次釣島事件,

國家給欺負了, 你能不為她發聲?

只是表態支持, 距離為國捐軀還遠哩,

重伸, 愛國與否, 與執政的共產黨無關,

更申報利益, 我父母親家, 現在的我都身受它們的禍害!!
回復