關於抵制日貨的民意調查--夠鍾, 結束.

作者: ht333147 發表于 2012-9-12 23:34:14
6631 62
corina 發表於 2012-9-13 23:09:06 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-9-13 22:22
這是它們洗腦教育成功之處, 所以才有遲下無日本人覺得是侵略戰爭的講法. ...

仲有,日本人覺得釣魚台係日本既,係中國想侵略日本國土~~

所以說他們的教育成功.  發表於 2012-9-13 23:19
回復

qqwq 發表於 2012-9-14 00:54:05 |顯示全部樓層
執政既共產黨都唔做野
我地又何必皇帝唔急太監急呢

同意  發表於 2012-9-15 02:20
回復

lam19870811 發表於 2012-9-14 01:42:44 |顯示全部樓層

抵制日貨呢個想法太幼稚
抵制日貨唔等於愛國表現
係要抵制就抵制成世
就唔好話忽然愛國
以後改用返大陸山寨電器 , 食返大陸D黑心食物

純粹個人意見,本人立場中立, 不喜勿插

同意  發表於 2012-9-15 02:21
完全同意!  發表於 2012-9-14 10:46
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-14 09:06:33 |顯示全部樓層
睇左咁多篇回應,居然無人可提供釣魚台事件和其歷史背景,回應大多無根無據,情意結居多.本人都無興趣討論下去.

回復

jellyfishy 發表於 2012-9-14 09:11:44 |顯示全部樓層
究竟做乜咁多個島唔爭,係爭釣魚戓列島呢? 爭拗可能是馬關條約開始.以下文章可能會幫到大家:

http://www.diaoyuislands.org/islands/hollysoil.html
中國在甲午戰爭敗北,被迫簽訂《馬關條約》,割讓「台灣全島及其所有附屬各島」。至戰後,按1951年的《舊金山和約》,「日本國業已放棄對台灣及澎湖列島以及南沙群島、西沙群島之一切權利名義與要求」,理應歸還釣魚台列嶼,但和約沒明確寫上釣魚台列嶼或尖閣列島等字眼,形成漏洞,故日本極力否認釣魚台列嶼是台灣附屬島,非中國領土,反指是琉球王朝的勢力範圍,企圖竊取列嶼。

另有其他參考:
http://www.hkptu.org/society/pubin/fish/3286.htm

講來講去都係利益囉~ 
http://tw.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=1509092108665
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-14 10:14:34 來自手機 |顯示全部樓層

早一兩星期聽到電台講解國際上對海上領土爭議時,不同時代在仲裁時一般會考慮的論據。憑記憶向大家介紹一下,希望對大家分析中日雙方行動有些幫助。

最早期是會考慮歷史文獻的記載。但很多時這些文件難辨真偽,又或是各說各有理,故之後是較少採用。

之後是看地理結構,即某島是哪一國家所在大陸版塊的延伸。但此方法在幾十年前福克蘭群島之戰後又不被採用,因為福克蘭群島點計都唔會係英國的延伸。

近幾十年著重的是有效的行使管治權。即是起發電設施,成立行政機關「管理」有關地區。

多謝賞分

評分

查看全部評分

回復

yee=] 發表於 2012-9-14 10:26:02 |顯示全部樓層
jellyfishy  呀~我都欣賞日本食物,反之中國人個d食品質素,輸出食品質素好過內消,對自己人仲衰過出面~   

係囉..如果要抵制日貨都真係幾多野唔駛食!!加上10蚊店D野真係又平又好用!抵制唔落

ht333147  如果你跟本不用日貨, 何來抵制? 正因你原來是欣賞日貨的, 為著他們做錯了而要表達出來. 否則他一直錯下去.

我覺得佢地做錯,可以用其他方式黎表示!抵制日貨好似有D無聊- -(個人意見)

現今日人唔會野蠻燒中國人製造的東西, 唔會打中國人, 但在災難裡, 會捨身先救中國人, 我好buy 咁既日本國民教育囉~  發表於 2012-9-14 11:25
你有更好的表示方式嗎? 要日本人聽得入耳.  發表於 2012-9-14 11:10
回復

ht333147 發表於 2012-9-14 11:09:04 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-9-14 09:11
究竟做乜咁多個島唔爭,係爭釣魚戓列島呢? 爭拗可能是馬關條約開始.以下文章可能會幫到大家:

http://w ...

jellyfishy  唔見得十年前和十年後日本人對侵華態度上有攺變喎, 年青個班好似更有興趣喎, 我朋友的日本同事好肯傾呢~ 好奇你為何有如此負面感覺?

都說是教育工作做得"好", 你朋友這一代, 所受教育, 內容未完全改變, 加上還有長輩的解說, 所以得知事實還很多, 但到他們的下一代, 所受教育, 對侵華之事已淡化再淡化(坊間已不斷發現日本改教科書, 竟然說是進入中國, 幫助中國現代化而產生的衝突).再下一代, 可能是中國恩將仇報了(純差測).

個人以為是普通常識(因為是讀文科修史), 加上年年的保釣行動, 香港人大概都知道事件的來龍去脈.
正如 J 大所言, 台灣及釣島是因清朝甲午戰敗, 簽馬關條約割讓給日本, 既然是從中國(清)割給日本, 不是已間接說明當時的宗主國是中國嗎?
二次戰敗, 日本歸還台灣, 卻無將釣島同時歸還, 而與沖繩一起給美國托管, 到70年代美國不管了. 但就將之"歸還"日本, 而不是中國, 所以當時全球(大概)嘩然而發起保釣運動, 一直到現在...
為何說有爭議呢? 若果, 倭寇說是美國歸還的, 請大家尊重事實, 還勉強說得過去. 但說到歷史事實, 真的是無可爭議. 除非他們不認同馬關條約, 說是偽造的吧.
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-14 11:21:32 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-9-14 11:09
jellyfishy  唔見得十年前和十年後日本人對侵華態度上有攺變喎, 年青個班好似更有興趣喎, 我朋友的日本同 ...

你似乎好清楚日本現時教育狀況和現時日本的課程安排, 你甚至好清楚日本當局將會如何計劃為國民洗腦, 真係勁喇, 呢樣我唔清楚喇.  都唔會再comment.

另外, 就係因為馬關條約, 後來日本和中國的相關文件裡, 無提到要歸還釣魚島, 所以起了爭議囉.
嗱, 我未深入研究呢件事, 都唔會再 comment 了.
回復

ht333147 發表於 2012-9-14 11:37:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-9-14 11:21
你似乎好清楚日本現時教育狀況和現時日本的課程安排, 你甚至好清楚日本當局將會如何計劃為國民洗腦, 真係 ...

對的, 我不懂日文, 不可能看懂他們的教科書, 是有隔一段時間會改一次, 所得資訊, 都是報章電視新聞及專欄作家而來. 馬關條約是割地賠款的條約, 又怎會說如何歸還?
回復

lam19870811 發表於 2012-9-14 13:42:08 |顯示全部樓層

我唔識歷史
我只係知爭個荒島為下面D石油
中國央央強國, 版圖大 , 資源多 , 人口多 , 富豪多
一個釣魚台算什麼
如果中國得到釣魚台令中國經濟發達 , 人民更富裕
這不是什麼好事
中國D事我唔理
至少我覺得令香港D自由行更有錢
香港鋪租上升, 樓價上升 , 買哂香港D奶粉 ,仲有一連串社會問題
到時仲覺唔覺得撐中國係正確
仲有講道理張釣魚台事件拎上國際法庭中國又唔肯
講武力中國又未必知贏
何不做個順水人情呢
回復

yee=] 發表於 2012-9-14 13:56:02 |顯示全部樓層
jellyfishy  現今日人唔會野蠻燒中國人製造的東西, 唔會打中國人, 但在災難裡, 會捨身先救中國人, 我好buy 咁既日本國民教育囉~

我都好欣賞日本人d文化!而中國又打日本人又抵制又燒真係好激進!呢d就係國民教育底下既人民!!

ht333147  你有更好的表示方式嗎? 要日本人聽得入耳.

我唔覺得抵制日貨係個好既方式!
回復

maybabe 發表於 2012-9-14 14:15:10 |顯示全部樓層
ht333147  你有更好的表示方式嗎? 要日本人聽得入耳.  發表於 2 小時前

要日本人聽得入耳要國家層面而唔係我地老百姓呀, 你個國家元首唔出聲嘈或唔出抵制既POLICY, 人地國家係唔會理你架喎
中國領導層今次都唔郁, D蟻民郁只係比人感覺係一個亂字咯

國家層面並非沒有出聲, 係透過外交部 同 直接召見日本註中國大使反影不滿。  發表於 2012-9-14 18:08
我都覺得係!!同埋比人感覺無文化!  發表於 2012-9-14 16:11
回復

ht333147 發表於 2012-9-14 17:32:36 |顯示全部樓層
maybabe 發表於 2012-9-14 14:15
ht333147  你有更好的表示方式嗎? 要日本人聽得入耳.  發表於 2 小時前

要日本人聽得入耳要國家層面而唔係 ...

抵制已是最和平的做法, 君不見遊行示威那些活動, 會有機會失控做成很大破壞, 是發起者控制不到.
亦是因政府不便/不能有更佳方式, 才有民間活動去表達.
況且, 我們的做法, 也無需看政府的眉頭眼額是嗎.

抵制其實係先用經濟層面去迫使日本閣置, 唔得嘅話, 先用其他更激烈做法。  發表於 2012-9-14 18:10
抵制其實係先用經濟層面去迫使日本閣置, 唔得嘅話, 先用其他更激烈做法。  發表於 2012-9-14 18:10
回復

阿鬼 發表於 2012-9-14 18:37:52 |顯示全部樓層
個人也覺得利用經濟抵制日本是最溫和有効

另一方面,中央不採取激烈行動也許是因為日本背後的始作俑者美國;
如果中央不顧一切出動軍隊,可想到正中美國下懷,
說明中國軍事威脅論,加快其他國家一切壓迫中國(隨時話中國是恐怖份子)

況且要用軍事,中國也不見得百分百打贏美國,打輸影響更深遠,
打贏又被美國指手劃腳,給親美國家制裁;到時中國經濟大跌,
美國就笑呵呵了
回復

yukyo 發表於 2012-9-15 02:12:54 |顯示全部樓層
阿鬼 發表於 2012-9-14 18:37
個人也覺得利用經濟抵制日本是最溫和有効

另一方面,中央不採取激烈行動也許是因為日本背後的始作俑者美國 ...

我都覺得係美國,厘一兩年猛係到攪攪陣:日本,越南,菲侓賓... 。釣魚台係個PandoraBox,唔可以掂,特別係係而家亞洲國家應該團結旣時候。兩地政府一直都好刻制,點知民間保釣行動幫倒忙,而家唔知點收科?任何經濟爭坳軍事行動都會對亞洲唔好,淨係賣避險產品同軍火旣國家有著數。
回復

031504 發表於 2012-9-15 02:20:29 |顯示全部樓層
政治野,,有需要抵制日貨嗎?
我未去到咁愛國囉,,可能我不嬲對土共無咩特別感覺
回復

loveting1230 發表於 2012-9-15 11:11:10 |顯示全部樓層
如果;真係去到呢個地歩我吾會買日本野.
回復

empire 發表於 2012-9-15 21:05:28 |顯示全部樓層
yee=] 發表於 2012-9-14 13:56
jellyfishy  現今日人唔會野蠻燒中國人製造的東西, 唔會打中國人, 但在災難裡, 會捨身先救中國人, 我好buy  ...

見到有人話日本人好和平, 唔野蠻; 令我忽然諗起, 對上一次閩晉號引致日本反華示威, 當時Now新聞台報導過, 佢地訪問過東京池袋區嘅華商, 佢地表示週不時有右翼人, 攞佢地啲貨, 扔落地下, 什至整爛佢地啲貨物。

Google搜尋一下,其實佢地反華示威, 亦不見得特別平和, 如東方日報報導:
「另外,日本右翼針對中國人的行動也逐漸升溫。置於京都的已故中國總理周恩來詩碑遭塗鴉破壞的同時,中國駐福岡總領事館繼被投擲燃燒紙製中國國旗後,又被投擲煙霧彈;神戶有華人學校亦受襲,校舍玻璃窗被打碎;中國旅行團在福岡市被一百多名右翼分子包圍謾罵,寸步難行。日本右翼分子的破壞行動,不僅很少被日本政府制止,而且民眾大聲叫好,一些激進分子還被視為大和英雄。」

又如星洲日報的總結:

日本‧譴責侵略釣島‧右翼反華示威

回復

corina 發表於 2012-9-15 21:18:12 |顯示全部樓層
剛剛美國話美日安條約適用於釣魚台,有美國做後台,日本將更囂張~

這是美國向世人洗腦的成功處;  發表於 2012-9-16 15:07
更有的白癡政客說中國欺凌鄰國.  發表於 2012-9-15 21:21
回復