關於抵制日貨的民意調查--夠鍾, 結束.

作者: ht333147 發表于 2012-9-12 23:34:14
6562 62

日本''正式''將釣島收歸國有, 兩岸政府基於''大局'', 變成縛著雙手任扁, 不若由民間發起抵制日貨運動,
選定一日, 全港/國不值倭寇所為的人們, 罷買/食日貨, 等其看清中國人有多憤怒.
如果真有這運動, 你會參與嗎
我唔識整正式的投票帖.
只請網友們自發的作一次不記名投票.
單選投票, 共有 41 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
corina 發表於 2012-9-12 23:56:48 |顯示全部樓層
我從來都唔肯去小日本旅行

以前因工作關係到過日本, 大城市還好點, 有次在小城市問路, 碰到個年紀大的竟然對我破口大駡, 有次過海關起初態度非常友善, 可是聽出我們不是日本人後竟然變臉, 要我們回頭重新嚴格檢查和態度非常惡劣. 從此對日本   發表於 2012-9-16 11:59
日本人尤其系老一輩系好軍國主意,佢地連歷使都改有咩吾够胆做!  發表於 2012-9-13 11:35
回復

ht333147 發表於 2012-9-13 10:15:14 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-9-12 23:56
我從來都唔肯去小日本旅行

都知道你愛國.
希望更多網友投票, 從而知道多些人的想法.
今天, 其實是前天, 釣魚島給日本並吞了, 香港社會好像漣漪都無,
香港人對國家大事真的如此冷漠?
所以國民教育是有推行必要, 只要莊家小心教材就是.
回復

cklife 發表於 2012-9-13 10:26:01 |顯示全部樓層
首先要教識我...邊D係日貨....(邊D牌子呀....邊間舖頭呀咁囉)
日本料理算唔算?  我同其他人講唔食壽司,佢地既道理就係,依家日本料理賣既野大部份都唔係日本貨...

但我自己覺得....日本料理係推廣日本風族既好手段,我會抗拒囉...

唔知大家點睇?
日劇呢?會唔會唔睇....但香港年青一輩,好多人都係日本偶像既粉絲喎...

日本牌子,依家都有好多番左大陸生產...又算唔算呢?

如果中餐廳有日式豬排飯又點計呢?

好多野係我腦度轉....

雖然唔關我事.....我唔食得街外野,尤其日式咁多味精...
用野中意DIY....近幾年中意左韓國牌子電器...
日本核幅射之後,話過今生無必要唔會到日本....(除非工作需要,或者走難...)
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-13 10:38:48 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-9-13 10:15
都知道你愛國.
希望更多網友投票, 從而知道多些人的想法.
今天, 其實是前天, 釣魚島給日本並吞了, 香港社 ...

我唔覺得香港人唔關心呢件事, 只係一直以來, 中方的手法都似有還無, 發起的反日動作全是民間組織運動.
衰d講, 反共的中國人, 政府會立即造低佢, 好似李旺陽事件. 但中方反而對釣魚台事件採被動手段, 日本政府當然會越來越放肆, 試你底線啦~

我和我身邊的朋友大多奇怪中方多年來, 對日方的處理手法, 好似周慧敏唱: 如像蓋離章....

而且有關釣魚台的領土歷史, 都真係幾含糊, 要用較多時間去研究.

另外, 請盡量把釣魚台和香港的國民教育科事宜分開談.

其實...我諗緊日本係咪係背后用美國黎嚇緊中國, 所以中國唔敢出聲  發表於 2012-9-13 12:56
回復

ht333147 發表於 2012-9-13 10:40:38 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-9-13 10:26
首先要教識我...邊D係日貨....(邊D牌子呀....邊間舖頭呀咁囉)
日本料理算唔算?  我同其他人講唔食壽司,佢 ...

只是一種姿態 / 心態,
我覺得那是日本野, 就拒絕用/享用,
我不認為是日本的, 就照舊,
現在地球村, 當然很難細分/明確是否絕對是日本生產/設計/概念,
當我們表態了, 就有一個大概的輿論,
當然喇, 是否真的可以實行抵制, 那是另一個話題.
回復

ht333147 發表於 2012-9-13 11:08:56 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-9-13 10:38
我唔覺得香港人唔關心呢件事, 只係一直以來, 中方的手法都似有還無, 發起的反日動作全是民間組織運動.
...

個人覺得, 如果政府有些我們認為合理的反應/行動, 民間也無需推波助瀾,
帖的開首也說是想知道老佰姓是如何看待此事, 又有幾不滿?
遵照J大的指示, 過了這帖, 之後再不會出現國民教育字眼.
個人是覺得, 對此事的反應, 是與國人所受的教育有關.
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-13 11:20:56 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-9-13 11:08
個人覺得, 如果政府有些我們認為合理的反應/行動, 民間也無需推波助瀾,
帖的開首也說是想知道老佰姓是如 ...

其實九七後中小學已逐漸有國民教育的, 我當年教書, 都有教國民課題. 所以不能說香港新一代無國民教育.
但呢個題目現在很敏感, 而釣魚台事件又係一個很敏感的話題, 兩個敏感話題放在一起討論, 只怕越講越烈~ 我只怕到時控制唔到咁激烈的討論~
回復

corina 發表於 2012-9-13 13:32:45 |顯示全部樓層
香港人只會毋忘六四,但已忘日本侵華

x2  發表於 2012-9-16 14:55
回復

地獄死神D2 發表於 2012-9-13 14:11:49 |顯示全部樓層
侵華.....

真心的說..
其實不只日本...
重有8國聯軍....
滿人...,,,,金,,, ...胡.....蒙.......
只是最近代...最易想起的是日本而已.......
因此下下都想以前,是什麼是沒意義的..

邊界的問題...不只釣島..什至其他國家都有此問題...
除非來個WW3 世界一統,否則問題一直都會出現

而且即使真的問打...日本都戰力不足巴
海戰相信日本是沒問題,
可是因他是島國. 只要封鎖對外
中國一用飛彈攻擊機場,碼頭,及發電設備, 日本便戰敗
即使不用武力, 打經濟戰日本都死(因日本經濟已很差的了

現最重要是解決事件...
如何達成共同便用問題,共同便用不是沒先例的...問題是成功到什麼程度
e.g. 南海油田(中日), 黑龍江油田(中俄),南沙魚場(東南亞多國)

不過今次日本真的做得過分了.....
我國應效法日本,找一個人聲稱由自三國已買得倭國的主權
之後再向那人回購..將倭國收復國有

真的不明那些反共人仕, 對中共不認六四...就咁反感; 但日本仔唔認侵華, 卻全然接受。  發表於 2012-9-13 17:23
「真心的說...其實不只日本...重有8國聯軍」, 亡國的不計, 但現在只有日本不單不承認當年侵華, 仲美化他們自己當年的暴行。  發表於 2012-9-13 17:21
被P大捷足先登. 其實秦始皇俾徐福的委任狀得唔得呢?  發表於 2012-9-13 17:18
應該搵返徐福寫給秦始皇的信. 說他带领千名童男童女入海寻找长生不老药, 結果發現了日本島, 於是寫了封信給秦始皇, 說為中國注守島上.  發表於 2012-9-13 17:10
嘩~~ 我都係咁既想法~  發表於 2012-9-13 14:18
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-13 14:16:42 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-9-13 13:32
香港人只會毋忘六四,但已忘日本侵華

這只是你的想法,我和身邊新一代香港人,個個都有興趣理解這些事.大家在二次大戰history裡,最關心就是日本侵華那一段,個心當然是基於愛國的了~

認識新一代日本人,其實很多都認為日本侵華是不對,係日本政府仲未肯完全正面道歉.

有無去過南京大屠殺博物館? 我去過,在館內,見有日本團體去參觀去了解真正史實,還有一個corner 專擺放他們為死難者摺的千羽雀及道歉card.我會尊敬這批敢於面對過去的日本人.

我讚成你既講法, 每一個國家都有識得諗同吳識得諗既人, 吳可以因為佢地國家政府做得吳啱就講佢地全部都係吳啱!  發表於 2012-9-13 15:36

評分

查看全部評分

回復

八王爺 發表於 2012-9-13 16:22:30 |顯示全部樓層
今朝早餐先食咗出X一丁!
今日の朝食は出X一丁食ましだ!

日本版出x一丁同卡樂x自從311後己經開始想戒,但係仲未戒到~  發表於 2012-9-14 11:38
回復

ht333147 發表於 2012-9-13 17:01:51 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-9-13 16:22
今朝早餐先食咗出X一丁!
今日の朝食は出X一丁食ましだ!

這種面好像不是日本產.

話雖如此, 但係如果係日本公司授權大陸生產, 即係你每食一個麵, 日本公司又賺多一分一毫 (分分鐘可能好似富士康, Apple賣iphone就賺大錢, 富士康就賠 :(  發表於 2012-9-13 17:17
回復

ht333147 發表於 2012-9-13 17:13:15 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-9-13 14:16
這只是你的想法,我和身邊新一代香港人,個個都有興趣理解這些事.大家在二次大戰history裡,最關心就是 ...

知錯及肯認錯的, 當然值得尊敬, 尤其是在日本這種國度, 發出另類聲音是很有正義感與勇氣才行.
不過, 隨著洗腦教育, 值得尊敬的日本人將會越來越少, 至絕蹟. 不絕蹟的, 隨時會被視為叛國.
之所以要民間要表姿態, 喚醒不知就裡的日本人, 為何中國人咁大反應?
這段歷史就會被反出來, 不至湮滅.

唔見得十年前和十年後日本人對侵華態度上有攺變喎, 年青個班好似更有興趣喎, 我朋友的日本同事好肯傾呢~ 好奇你為何有如此負面感覺?  發表於 2012-9-14 08:54
回復

ht333147 發表於 2012-9-13 17:38:08 |顯示全部樓層

見網友將八國聯軍與日本侵華相比, 個人覺得是不太洽當.
8國是因覺得當時的清政府冒犯他們而給予教訓, 打完就走, 無意侵略.
但日本侵華是想佔領及統治, 是長期及有週詳計劃.
他們入侵初期, 並未濫殺, 反而扶植漢奸, 設立統治中心,
後來的游擊隊, 國人反抗等...造成管治困難, 才將有能力反抗的大加殺戮,
一方便震攝作用, 另方面真的可以減少反抗力

八王爺  哦....冒犯就要打人。很可怕
差不多是黑社會, 見你眼超超, 打一獲, 而日本就要去你屋企, 搶野霸屋

哦....冒犯就要打人。很可怕。  發表於 2012-9-13 17:45
回復

yee=] 發表於 2012-9-13 17:49:55 |顯示全部樓層
好難唔用唔食架喎!
另外日本D野都比較高質素!

呀~我都欣賞日本食物,反之中國人個d食品質素,輸出食品質素好過內消,對自己人仲衰過出面~   發表於 2012-9-14 08:56
如果你跟本不用日貨, 何來抵制? 正因你原來是欣賞日貨的, 為著他們做錯了而要表達出來. 否則他一直錯下去.  發表於 2012-9-13 18:05
回復

cowslip 發表於 2012-9-13 20:27:20 |顯示全部樓層
12蚊店有雖要就會去,佢d園藝用品合用就會買
回復

corina 發表於 2012-9-13 21:25:49 |顯示全部樓層
釣魚台係二戰後遺下既問題,當然要提到日本侵華,又唔係八國聯軍既事!
好想知日本人民點睇釣魚台問題,佢地知唔知釣魚台係中國?我即是問日本百姓普遍對日本侵華有幾多認識?點解東京都買釣魚台咁多日本人捐錢?

日本侵華的事,他們反而比較肯講.近期的政治問題呢...他們比較唔想談的.其實日本人大多政治冷感.  發表於 2012-9-14 08:57
回復

ht333147 發表於 2012-9-13 22:22:00 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-9-13 21:25
釣魚台係二戰後遺下既問題,當然要提到日本侵華,又唔係八國聯軍既事!
好想知日本人民點睇釣魚台問題,佢地知 ...

這是它們洗腦教育成功之處, 所以才有遲下無日本人覺得是侵略戰爭的講法.
回復

corina 發表於 2012-9-13 23:06:22 |顯示全部樓層

empire  真的不明那些反共人仕, 對中共不認六四...就咁反感; 但日本仔唔認侵華, 卻全然接受。
我同你一樣唔明佢地諗乜,大家可以睇下電視訪問,通常佢地都有一大串理由反中國政府,最後必然話自己好愛國添!!!!!!
回復

1234下一頁