請問有人試過用水果皮加糖 做堆肥嗎?

作者: armonly 發表于 2012-9-9 02:06:29
12452 52

今日公司有人倒了幾滴自製肥給我 (倒出來還有果香呢) , 叫我溝水千陪水 作肥料..
我見他兩盆AV 近來真係葉又茂盛, 還常常開花, 他說他近來是用此肥, 便開花不斷,
他說他是只用水果皮(橙皮, 西柚皮... 放入膠樽, 再加小小糖, 放在陽光曬到的地方, 每日開一次蓋疏氣, 放了兩個月製成...)  

請問師兄們, 有沒有試過? 是否如此製作 ? 效果如何?
tomtomtom 發表於 2012-9-9 07:30:27 |顯示全部樓層

你朋友說的方法大致上是對的,果皮及糖及水的比例為  3:1:10,即3斤果皮+1斤糖+10斤水。糖不要用白糖,用黑糖/片糖都可以。放3個月或以上會好一點,不一定要放在太陽下。

產生的製成品可以有很多功用,你找一找 廚餘酵素 就有很多資料了。

已修正,謝謝提醒

2020..不能密封呀..有氣會爆架!!!  發表於 2012-12-10 18:49
2020..不能密封呀..有氣會爆架!!!  發表於 2012-12-10 18:49
但一定要密封,如果唔係,會吽好多蟲!  發表於 2012-9-18 11:50
黑糖=brown sugar?  發表於 2012-9-9 11:29
請問點解唔好用白糖?  發表於 2012-9-9 10:32
回復

sausau 發表於 2012-9-9 09:56:39 |顯示全部樓層

這種酵素作肥料超好。
預備一個有蓋的高身膠桶(大少看你要做的份量),我曾使用過大醋瓶和膠桶,覺得後者較方便。
把糖溶於水中,再放入果皮(果皮要切細粒),攪拌均勻。
因為發酵過程中會有氣體釋出,所以首個月要每天打開桶蓋讓裡面的空氣釋放出來(釋放完立刻蓋上),否則氣體太多會脹破瓶子。
接著兩個月完全密封,不要讓空氣出入。
由開始計三個月後把渣隔去,(我會埋入泥裡),就可使用。
用時記得要稀釋,寧可稀些,逐步加添,因為太濃是會[肥死]植物的。
回復

armonly 發表於 2012-9-9 10:52:59 |顯示全部樓層
謝謝師兄師姐們提供, 真係要試試先, 因之前試過用泥堆廚餘, 雖然只堆都是菜屑及水果皮, 但試過兩次都好多蟲及蚊滋, 好有陰影,
而此方法好似衛生D, 方便D...
回復

purplestar 發表於 2012-9-9 11:28:41 |顯示全部樓層
我幾個月前也有做啊,初期用矿泉水樽要每天遂瓶放氣,後來轉用闊口膠樽會較方便,不用放氣!用菜味道較差,用果皮較香!

我用橙皮+檸檬皮+西柚皮 (大家同類), 果香味一流.  發表於 2012-9-11 12:08
係呀,橙皮最香,我用單一類,不想太垃雜。  發表於 2012-9-9 12:33
回復

sausau 發表於 2012-9-9 12:45:31 |顯示全部樓層

我找到之前來自朋友轉寄的一篇有關[環保酵素]的資料:(出處不詳,只知是來自網上的資料)

酵素可淨化空氣
石佩仙指出,環保酵素的主要原料是果皮,任何廚房餘渣,包括果皮都會釋放甲浣廢氣,是導致地球暖化的元兇之一。
她說,製作酵素時,酵素在發酵的過程中會釋放臭氧,能減少空氣中的二氧化碳及濃縮在雲層中的重金屬,達到環保的效果。
她說,使用環保酵素作為清潔劑,也能減少化學清潔劑的使用、幫助減少垃圾量、為環保加分。
目前她以酵素與朋友結緣,教導他們制酵素及解釋當中的意義,鼓勵他們繼續向朋友介紹,若遇上義賣會,也會到場義賣,向公衆解說環保酵素的好處。
放陰涼處‧不必過量‧效果較化學清潔劑佳
石佩仙說,制環保酵素可以使用任何果皮,包括柚子皮、橙皮、蘋果皮、酸柑皮等,所用的果皮將直接影響酵素的味道。
她說,使用酵素當清潔劑必須依據分量,不必過量,便可達到清潔效果,而且效果比化學清潔劑更好。
她提醒,酵素只適合放在陰涼之處,不能放在太陽下或冰箱,以免變質。
她指出,事實上環保酵素的用途非常廣泛,除了家居,農業和養殖業也派得上用場,不過本地居民暫時以家居用途為主。
製作環保酵素
原料:黑糖或黃糖300克、果皮900克、清水3公升
做法:
1.把黑糖或黃糖溶入水中,加入果皮碎片,裝入溶器密封(避免使用無法膨漲之溶器)
2.首個月每天將溶器蓋稍微打開,釋放氣體後就蓋回
3.發酵3個月後即可使用
環保酵素的使用法
1.當洗碗液:一份酵素、一份清潔劑加十份水,倒入溶器中,可多次使用
2.當抹地液:一至兩瓶蓋酵素,倒入半桶水
3.當洗衣液:四至五瓶蓋的酵素,使用的洗衣粉量減少
4.澆花、澆菜:一瓶蓋的酵素,加入1.5公升的水。

我個人只用來作植物施肥,效果很好。試過用來洗地,但有點黐笠笠,怕惹蟻,所以沒再用。
不能用白糖是因為它是精製過,不能起助發酵作用。
brown sugar 是黃糖,落coffee那種呢。
朋友話甚麼糖也可,只要不是白砂糖。我上次是用紅糖,無問題。

謝謝回答我的問題,家里只有原蔗糖(raw sugar),等儲夠果皮,就開工:)  發表於 2012-9-9 12:51

評分

查看全部評分

回復

tomtomtom 發表於 2012-9-9 14:44:07 |顯示全部樓層
Springonions  謝謝回答我的問題,家里只有原蔗糖(raw sugar),等儲夠果皮,就開工  發表於 1 小時前

其實之前有帖討論過這種製造厨餘酵素的方法的,不過一時之間我都找不到舊 POST。

果皮可以不需要儲夠才開始,否則可能未儲夠果皮已開始腐爛,反而令製作失敗。可以先用足量的水及糖,加入手上有的果皮,之後逐次加入果皮,只需每次都量度及記錄加入的果皮重量,直至足夠為止。而計算3個月是以最後一次放入果皮開始計。

糖方面因為成本問題,我是用佳X幾蚊一大包的大陸片糖,都成功。

這個方法與一般堆肥方法 (用泥堆 / 厨餘桶等) 比較,長處及短處都是顯而易見的。

最明顯的好處是乾淨企理,沒有臭味,你什至能一定程度上控制製成品的氣味。我試過沙田柚與楊桃製成的氣味是很不同的。

最大的短處亦同樣明顯,就是同一體積的容器只能處理 1/3 的厨餘。同時有意見認為加入大量的糖,某程度尚已不是廢物利用了。
回復

rosetina 發表於 2012-9-9 15:37:21 |顯示全部樓層
我都整左一大樽
回復

Springonions 發表於 2012-9-9 16:40:59 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-9-9 14:44
其實之前有帖討論過這種製造厨餘酵素的方法的,不過一時之間我都找不到舊 POST。

果皮可以不需要儲夠才開 ...

噢,原來果皮可以分開入,那仲方便,謝謝提點

片糖是一大塊的,是否要用熱水溶咗才放果皮?

用熱水溶咗或用片塊粉都可以^^  發表於 2012-9-17 17:54
用熱水溶咗或用片塊粉都可以^^  發表於 2012-9-17 17:54
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-9 17:26:31 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-9-9 16:40
噢,原來果皮可以分開入,那仲方便,謝謝提點

片糖是一大塊的,是否要用熱水溶咗才放果皮? ...

唔好客氣,估唔到你未試過呢個方法

片糖打碎放到入樽內已可以,3個月時間一定會溶的。另外一提,因為會谷氣,所以個樽要預 1/3 至 1/4 空間,不要入滿

嘻,我係新手嚟咋。之前試過用廚餘堆肥,失敗咗,所以想試吓呢個方法。  發表於 2012-9-9 17:43
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-9 18:52:20 |顯示全部樓層
Springonions  嘻,我係新手嚟咋。之前試過用廚餘堆肥,失敗咗,所以想試吓呢個方法。  發表於 1 小時前

『我係新手』同『我塊地好細』呢兩句說話我已經當聽唔到,唔會再信
回復

dincat 發表於 2012-9-11 09:15:12 |顯示全部樓層
以上用量比例是用重量去計算

各種果皮密度不同, 剛用左柚子皮, 好鬆好POU, 相同重量會有好多, 塞滿成個樽

我都試過柚皮,由於它厚身吸水,到最後只見發脹的皮,唔多見液體。或者削咁d內皮會好些。  發表於 2012-9-11 20:41
冇錯,用柚子皮做會少咗水,試過用爛楊桃就多咗水  發表於 2012-9-11 09:43
回復

dincat 發表於 2012-9-11 10:28:12 |顯示全部樓層
去街市執爛生果, 唔洗錢

好主意  發表於 2012-9-14 12:42
回復

purplestar 發表於 2012-9-11 12:40:45 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2012-9-11 10:28
去街市執爛生果, 唔洗錢

其實每天經過生果檔真係有股衝動比d資料叫佢地整!又想問佢地攞d黎整堆肥,因為打爛晒,好方便!不過屋企真係無地方,已有三桶了!

要漚2-3個月先用得, 存放係一個大問題  發表於 2012-9-11 13:31
回復

Paliny 發表於 2012-9-11 13:42:14 |顯示全部樓層
渣完汁的果肉如萍果雪梨渣可否代替果皮?

可以  發表於 2012-9-11 13:48
回復

ChowChow 發表於 2012-9-11 14:36:01 |顯示全部樓層

爛生果又得吾得呢?
同埋,十斤水。。。。。。大約有幾升呢?

purplestar  我不會用爛的部份做環保酵素,如放在泥做堆肥便會用!  發表於 3 小時前
多謝指教

我不會用爛的部份做環保酵素,如放在泥做堆肥便會用!  發表於 2012-9-11 15:01
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-11 15:19:30 |顯示全部樓層
ChowChow 發表於 2012-9-11 14:36
爛生果又得吾得呢?
同埋,十斤水。。。。。。大約有幾升呢?

發霉到五顏六色的就唔可以用,會令成樽廚餘液變壞,壓爛或情況唔嚴重的都可以。

10公斤水大約為10公升

吾該晒tomtomtom~~  發表於 2012-9-11 18:49
回復

sausau 發表於 2012-9-11 20:48:26 |顯示全部樓層
還有一樣要注意的事:每天洩一洩氣後要即蓋好個蓋,仲要留意有無蚊滋係周圍飛飛ha。我試過唔覺意比d蚊滋[涉]左入去,佢地係裡面產卵...總之那次真頭痕...大家小心呀!

知道  發表於 2012-9-11 23:12
回復

armonly 發表於 2012-9-13 21:51:51 |顯示全部樓層

我用量唔多, 都係整一小樽試吓先, 呢度只係兩個橙皮, 加左1/4片片糖,  聽日加多兩三個, 係咪OK?
20120913_212741 (Small).JPG

好似太多橙皮,要加10倍水,重要預空位透氣。  發表於 2012-9-14 08:09
回復

yukyo 發表於 2012-9-14 08:05:07 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-9-9 07:30
你朋友說的方法大致上是對的,果皮及糖及水的比例為  3:1:10,即3斤果皮+1斤糖+10斤水。糖不要用白糖,用黑 ...

唔該請問點解唔好用白糖?製成旣酵素會唔會惹蟻架?
回復

123下一頁