請問 Sukura 有冇人知係咩樣?

作者: armonly 發表于 2013-4-15 23:45:01
2532 17
上排買了盆 貼住 叫 ' Sukura ' , 查極都搵唔到 , 請問知唔知係咩樣?  

Sukura (Small).jpg
Louky 發表於 2013-4-16 23:44:14 |顯示全部樓層
我未見過,不過好似係正嘢嚟的,你在哪裡買架?貴嗎?

繽記有買過~我上年買過~過唔倒夏天C鬼左~~唔記得左咩樣~我會買得既唔會醜様~  發表於 2013-4-16 23:47
繽記有買過~我上年買過~過唔倒夏天C鬼左~~唔記得左咩樣~我會買得既唔會醜様~  發表於 2013-4-16 23:47
回復

armonly 發表於 2013-4-16 23:55:43 |顯示全部樓層
Louky 發表於 2013-4-16 23:44
我未見過,不過好似係正嘢嚟的,你在哪裡買架?貴嗎?

係上排係賓賓買的(苖仔價) , 只貼了名, 又冇相 , 但見佢D葉色幾得意,  就買了, 跟佢個名查係 櫻花, 但唔知佢係咩樣呢, 又可能貼錯名, 想知有冇人種過...  
回復

阿火 發表於 2013-4-17 00:05:30 |顯示全部樓層

我都係Bun Bun見過,冇貼相,當時用手機查過懷疑佢個名似 "Sakura" 多啲!
有名你叫,開花時大概應該似 "Sakura"(櫻花)....
太多unknown同估計所以最後我都冇買....

期待你盆AV快高長大可以包膠(報告)俾大家知佢個樣貌,加油!
回復

armonly 發表於 2013-4-17 00:27:11 |顯示全部樓層
係喎, 我都係度用手機查來查去都搵唔到, 想問呢D班葉 , 係咪唔駛咁光? 我陸續搬緊屋企AV 返公司, 放在FILE 櫃頂 (冇咁外眼麻) , 距離光管 得兩呎, 會唔會太光?
回復

阿火 發表於 2013-4-17 13:12:40 |顯示全部樓層
我係新手,所以經驗尚淺答你唔到!
之前有啲文章提及過太光係會走斑!

你買嗰盆斑葉顏色好靚呀,搞到我又心思思想種!
回復

wct119 發表於 2013-4-17 15:36:38 |顯示全部樓層
只搵到 Aca's Sakura

葉形有點像,不過唔係斑葉.
回復

阿火 發表於 2013-4-17 16:52:33 來自手機 |顯示全部樓層
wct119 發表於 2013-4-17 15:36
只搵到 Aca's Sakura

葉形有點像,不過唔係斑葉.

唔係幾似樣啵!
回復

阿火 發表於 2013-4-17 20:59:09 |顯示全部樓層
今日終於都買入,可以有個伴齊齊種植,不過我會起屋企種植,紙牌上既英文的確串法有出入!

Sakura

Sakura

果然好快有行動~ XDD  發表於 2013-4-17 21:40
回復

armonly 發表於 2013-4-17 21:35:12 |顯示全部樓層
, 有人陪我一齊種了, 雖然唔知佢係咩樣, 但D葉仔真係幾靚...

齊齊努力!  發表於 2013-4-17 21:54
回復

阿火 發表於 2013-4-19 01:45:19 |顯示全部樓層

今晚做功課上網吸收種植斑葉資訊,做左少少既Summary,希望幫到手!(如果有錯漏請指出!)

1. 光
斑葉不怕光,相反還需要比較多光, 因為植物是靠葉上的葉綠素進行光合作用得以成長起來,而斑葉葉上的葉綠素較少,所以斑葉AV比其他AV生長速度較緩慢,班葉需要多一點光。這裡所說的多一點光是確保斑葉葉上僅有的葉綠素能夠進行光合作用。

2. 溫度
溫度太熱或太曬,斑葉便會退斑變成全綠。(還未找到原因所在?)
當秋涼季節溫度稍下降的時候,斑葉會重現但只是新長出來的葉子。

3. 肥料(N: P: K) 中的氮(N)
如果氮肥(N)過多斑葉便會退班,肥料中的氮(N)是製造葉綠素的主要成分。如果施行平均肥(N: P: K) 3個數值一樣的話斑葉亦會退斑,因為斑葉AV所需的氮肥(N)比其他AV較少,所以使用平均肥可能會促進製造更多葉綠素令斑減少,甚至消失。建議可以使用開花肥即是磷(P)數值較多氮(N)較少為佳。(還未找到原因所在?)
市面上有些售買的開花肥所含氮(N)數值是"0",假若完全沒有氮(N),斑葉可能會變成全部淡色或白色,斑葉變成全淡或全白在沒有足夠葉綠素的情況下便會生長得更多緩慢甚至危害植物本身的健康成長!

回復

armonly 發表於 2013-4-21 11:51:45 |顯示全部樓層
很有用的資料 , 謝謝你的分享 ,
真係要移一移位, 落肥要分開落了 ,
大家齊齊努力
回復

Egg 發表於 2014-3-13 08:08:30 來自手機 |顯示全部樓層
想問下兩位sukura嘅情形如何?我早排買咗棵!
回復

littlegreen 發表於 2014-3-13 12:33:52 |顯示全部樓層

我都想知開出黎似唔似~
回復

xodebby 發表於 2014-3-13 12:39:02 |顯示全部樓層
期待兩位花友的"櫻花"報告~~
回復

小野貓 發表於 2014-3-13 13:59:32 |顯示全部樓層

繽記寄賣既AV成日打錯名~~~
呢個我都懷疑係錯既~~
呢個直情錯得離譜,Sakura <=呢個先係櫻花既英文
但只要係花靚~錯名或無名都沒有問題
期待“Sakura” AV既開花照~
加油~
回復

雍正 發表於 2014-3-13 17:53:46 |顯示全部樓層
繽繽肯定寫錯名,去AVSA可以搵到真正嘅Sakura
http://www.avsa.org/Sphotos

更加同呢隻唔同~無斑~~~~@@"  發表於 2014-3-13 17:57
回復

雍正 發表於 2014-3-13 18:12:18 |顯示全部樓層
係喎!就連Aca's Sakura都係冇斑

所以繽記寄賣花成日亂點鴛鴦~  發表於 2014-3-13 18:19
回復