請教有用盆或缸養睡蓮的朋友

關閉 [複製鏈接]
作者: muitau 發表于 2008-5-14 13:17:24
3540 15
我想用一個盆水養睡蓮,
請問你們是如何解決盆內長青苔的問題?

還有的是換水問題,需要多久換一次?
筆半缸出來再倒入半缸新的?
(我不打算在缸內養魚的)
sel 發表於 2008-5-15 10:46:28 |顯示全部樓層
原帖由 muitau 於 2008-5-14 13:17 發表
我想用一個盆水養睡蓮,
請問你們是如何解決盆內長青苔的問題?

還有的是換水問題,需要多久換一次?
筆半缸出來再倒入半缸新的?
(我不打算在缸內養魚的) ...

1. When the leaves established, no 青苔 can grow in the pot;
2. no need to change water, just add water;
3. need to put in fishes for mosquito control (get the cheap Guppy fish and they are harssle free, no need to feed, just put in 2-3 is ok depends on the size of your pot)
回復

Tony 發表於 2008-5-15 16:24:30 |顯示全部樓層
有青苔有咩問題?你都睇唔倒ge
回復

fnv234 發表於 2008-5-15 18:17:48 |顯示全部樓層
我會加少少醋(好少,唔好太多),之後D青苔會黃晒
回復

muitau 發表於 2008-5-15 23:40:47 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

Just wondering became smelly if won't change the water as I don't want to feed Guppy fish...anyway thanks for your advise.

回復

muitau 發表於 2008-5-15 23:43:33 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

舊年養過睡蓮,就係因為缸水生晒青苔,盆水又烏卒卒咁,好似好烏糟......所以睇下大家有無好計仔.
回復

muitau 發表於 2008-5-15 23:45:27 |顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

好多謝你, 我會試試.
回復

Tony 發表於 2008-5-16 00:00:38 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

哦,原來係咁(純粹八卦 )
回復

fnv234 發表於 2008-5-16 17:34:15 |顯示全部樓層
我另一盆水生植物都有少少藻,不過冇味喎,但係以前種其它水種植物又好臭,唔知點解 不過聽講狸藻可以淨化水質,你要唔要D?
回復

花園仔 發表於 2008-5-19 09:58:49 |顯示全部樓層
我近期都想種一缸睡蓮, 不過會養D細魚仔點醉吓.

我係放體室外嘅但唔担心水藻青苔, 因為會利迴用魚池水來巡環.

你用盆種請講吓詳細情况先有得交流架!

水好清格! 不過奀豬豬嘅睡蓮葉被魚搞爤曬啫!
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-19 10:49:36 |顯示全部樓層
如果晒或有陽光係會生青苔,咁唔養水中生物,唔用器材,有咩方法可以淨化水質同水中臭味?
睡蓮0係盆裏係咪用塘泥好d?
回復

花園仔 發表於 2008-5-19 11:34:33 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-19 10:49 發表
如果晒或有陽光係會生青苔,咁唔養水中生物,唔用器材,有咩方法可以淨化水質同水中臭味?
睡蓮0係盆裏係咪用塘泥好d?

肯定用塘泥好架啦!

加D布袋蓮囉! (不過加咗又不夠幽雅)

用藥物啦! (唔夠環保)

勤D洗擦及多換水囉! (換出黎D水可以用黎淋花格)
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-19 13:46:55 |顯示全部樓層
咁晒法,每日都會有青苔不停生架喎~~~
回復

龍劍飛 發表於 2008-5-19 16:06:14 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-5-19 09:58 發表
我近期都想種一缸睡蓮, 不過會養D細魚仔點醉吓.

我係放體室外嘅但唔担心水藻青苔, 因為會利迴用魚池水來巡環.

你用盆種請講吓詳細情况先有得交流架!

水好清格! 不過奀豬豬嘅睡蓮葉被魚搞爤曬啫! ...

咁大條魚仲話係魚仔?
回復

花園仔 發表於 2008-5-19 16:33:38 |顯示全部樓層
原帖由 龍劍飛 於 2008-5-19 16:06 發表

咁大條魚仲話係魚仔?

張圖D魚梗係大條啦!
我話整多缸種睡蓮會養D紅蓮燈禁細條嘅魚仔呀!
回復

padma 發表於 2008-10-21 22:30:54 |顯示全部樓層
回復