蜈蚣是益虫還是害虫

作者: muitau 發表于 2008-5-28 13:32:38
14127 27
家中蘆薈發現有,好驚.
草民 發表於 2008-5-28 14:10:50 |顯示全部樓層
害蟲!被咬不得了!
「五毒」之一,「五毒」是指蛇、蜈蚣、蠍子、蜘蛛和蟾蜍五種毒物。
回復

arp 發表於 2008-5-28 15:03:40 |顯示全部樓層
之前住南丫島, 都有好多蜈蚣,
有朋友被咬過, 會紅腫好幾天,
可能香港品種冇甘毒啦.......
佢地係公乸一起的, 可能另外一半就係附近....
佢地愛躲係d陰暗, 潮濕既地方....
好似枯葉底, 石縫既地方, 仲有水渠果d蓋縫....
唔好積甘多枯葉呵....
回復

arp 發表於 2008-5-28 15:06:14 |顯示全部樓層
還有佢地會係水渠爬入屋架.....
最好係去水口加個鐵網,
or 稀色既漂白水淋下d去水口,
都有防止佢地入屋既幫助
回復

阿晴 發表於 2008-5-28 15:39:45 |顯示全部樓層
蜈蚣雖然會食害虫,但係佢害處多過益處,如果你種花時唔小心比佢咬到或走左入屋都好麻煩~
回復

阿晴 發表於 2008-5-28 15:50:58 |顯示全部樓層
如果比我見到蜈蚣…第一時間…踏扁佢…
回復

famoon 發表於 2008-5-30 13:34:27 |顯示全部樓層
我有一次淋完花, 貪得意睇吓個盆, 突然見到有條蜈蚣bb, 慢慢咁郁緊, 我諗住搵個鏟壓扁佢, 點知佢即刻9秒9逃走! 嚇死我.
回復

DAVIDYIP 發表於 2008-5-30 13:41:15 |顯示全部樓層
有一輪我的花糟唔見有甲由,後來發現原來住了3條蜈蚣,唔怪得咁乾淨。

回復

IVAN 發表於 2008-5-30 22:55:03 |顯示全部樓層
哇...我home 都有蘆薈... 好驚
回復

屠子步 發表於 2008-5-30 23:15:00 |顯示全部樓層
我今日將d木瓜苗轉去大d既時,發現本來種o係窗台的盆內有蜈蚣。仲整下一條整下又一條,起碼有3-4條。都唔明,本身種o係窗台點解會有蜈蚣。
回復

阿晴 發表於 2008-6-20 07:21:56 |顯示全部樓層
係咪你棵木瓜苗(買返黎?)d泥原本有卵or幼蟲ar?
或者d泥入面可能原本有。
回復

sel 發表於 2008-6-20 08:03:34 |顯示全部樓層
蜈蚣是益虫!! 會食害虫是益虫!!

You need to tell the difference between:-

1. centipede(蜈蚣, 百足) - eat other insects, just becareful when you handle (d陰暗, 潮濕既地方.... 好似枯葉底, 石縫既地方, 仲有水渠果d蓋縫....) they will not attack people and run away very fast.
and
2. millipede(千足虫) - eat plants, 害虫.
回復

Exodus 發表於 2008-6-20 11:40:22 |顯示全部樓層
睇你地講野睇到打冷震
回復

bluemoon 發表於 2008-6-20 12:26:52 |顯示全部樓層
有害的不是馬陸(千足蟲)嗎?

百足是肉食性的, 對植物沒害
回復

草民 發表於 2008-6-20 22:00:50 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-6-20 12:26 發表
有害的不是馬陸(千足蟲)嗎?

百足是肉食性的, 對植物沒害

百足是肉食性的,人是有肉手肉腳,所以對人黎講是害蟲。
回復

Alfphy 發表於 2008-6-21 11:07:35 |顯示全部樓層
雖然佢唔食植物,但係對打理植物的人類太大威脅性啦!尤其如果家中有老人或小朋友的話,所以我見到都會第一時間消滅佢。
回復

gilbert 發表於 2008-7-20 22:16:07 |顯示全部樓層
害虫
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-21 15:29:27 |顯示全部樓層
有開好難攪架, 減虫公司都沒辦法......
回復

阿晴 發表於 2008-7-22 00:46:24 |顯示全部樓層
死la~ 我最近發現我屋企d花都有~~有日淋水時無意 見到d泥面同葉枝都有好多~~千足百足兩兄弟都尼齊~~泥面仲有好多bb伏0係度~~而家講都起雞Nah皮~~ 唔知d溶水性放泥面果種丸藥有冇用?
回復

Alfphy 發表於 2008-7-22 00:53:07 |顯示全部樓層
千足百足一起?好恐怖!!生埋蛋不得了,要全面消毒至得!
回復

12下一頁