我們都是這樣潮童的

作者: gtrnismo 發表于 2008-5-7 15:58:07
7705 74
八王爺 發表於 2008-5-7 21:21:03 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-5-7 12:17 發表

judy garland! 令我聯想到「法蘭仙納杜拉」(frank sinatra)呢。淺野忠信老婆chara 在燕尾蝶裡翻唱 my way,你聽過沒有?

王靖雯第一張唱片我沒有,但常常聽那個時代的歌,偶然唱k 玩「八/九十年代之夜」(與瘋癲朋友狂點 ...

阿 菲 第一張 係「無奈那天」 , 經典之作係「藉口」。 我覺得佢唱 藉口 係 最好的時候!哩首嘢 冇人敢翻唱
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-7 23:54:54 |顯示全部樓層

要回應的實在太多

原帖由 cuiyao 於 2008-5-7 19:17 發表

judy garland! 令我聯想到「法蘭仙納杜拉」(frank sinatra)呢。淺野忠信老婆chara 在燕尾蝶裡翻唱 my way,你聽過沒有?

王靖雯第一張唱片我沒有,但常常聽那個時代的歌,偶然唱k 玩「八/九十年代之夜」(與瘋癲朋友狂點 ...

首先, 我兩歲到而家都鐘意張國榮, 我兩歲就識唱佢既monica (古仔首monica我都鐘意)

我download翻張國榮唱DON MCLEAN 的 american pie (吾系套戲) 我覺得佢真系好有他能, 簡直系他能突! 他是比賽的, 但好似表演嘉賓一樣....holy cow

frank sinatra 耿知, 不太喜歡fly me to the moon或my way, 我喜歡NYNY
其實雖然NYker印象不太好, 但NY這地方實在好有...感覺, 我感覺到香港味
同埋我較喜歡tempo快點的梅菜歌

BOB DYLAN 的 BLOWING IN THE WIND是以前一個老師很喜歡的, 她講了她的愛情故事給我們聽
是關於這首歌的, 一個美國小鎮的愛情故事, 我都download翻

CONNIE FRANCIS 的 WHERE THE BOYS ARE 非常好聽, 雖然我和老豆的關係差到爆, 但呢首歌是他被賣到北非時代的愛聽歌
我都覺得好得

我不是王菲的超級fans, 但我愛她的人格,她從來不忌諱自己系北京人
性格爽朗, 直, 訪問佢中意做乜佢會話同劉+0打下牌, 買下3, 佢mv呀寫真成日都踩下單車打下乒乓ball
用既班底好多都keep翻佢老鄉果咋人

靜夜的蛋王罐我好鐘意聽夠classic, 是王菲我才買正版
我落K一定同friend唱5-6隻佢既歌, 當然好多人都會先唱新歌如劈通頂最後都一定會唱下帝女花/外語等怪野

其實我好鐘意唱歌同飲酒所以熱愛落K

劉華我非常不喜歡他唱歌但我覺得佢做戲好ok
同埋我欣賞佢人上進心同努力! 無人一生出尼咩都識, 可以想像倒佢犧牲幾多自己時間落去學野, 練習等
是個10級厲害人, 底佢有百萬fans

王菲我最中意"推翻", 寒武記, 背影, 守時, 只願為你守著約

92台灣版"迷"是很多香港人漏網之買
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-7 23:55:54 |顯示全部樓層

無奈那天我超中意

原帖由 八王爺 於 2008-5-7 21:21 發表

阿 菲 第一張 係「無奈那天」 , 經典之作係「藉口」。 我覺得佢唱 藉口 係 最好的時候!哩首嘢 冇人敢翻唱

我一定唱既k歌

歌詞好正, MV....更正
回復

semi-alba 發表於 2008-5-8 00:11:02 |顯示全部樓層
原帖由 littlejojo 於 2008-5-7 20:58 發表

加上睇返d mtv...真係一絕架...特別係成日見到未曬黑既古天樂...
果陣時睇佢覺得佢幾型...宜家睇返白濛濛既佢...真係笑餐死...

係,'今期流行'd拜神舞......
回復

semi-alba 發表於 2008-5-8 00:32:50 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-7 23:54 發表

王菲我最中意"推翻", 寒武記, 背影, 守時, 只願為你守著約

王菲中意嘅歌太多,但最中意<寓言>,重有e期聽'開到荼蘼'
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-8 01:37:54 |顯示全部樓層

寓言 5步曲你最中意.....

原帖由 semi-alba 於 2008-5-8 00:32 發表

王菲中意嘅歌太多,但最中意,重有e期聽'開到荼蘼'

好似之前都講過呢個topic

系吾系你尼架
回復

cuiyao 發表於 2008-5-8 03:37:51 |顯示全部樓層
原帖由 littlejojo 於 2008-5-7 20:58 發表

我都係呀....有時同d朋友唱k....
新歌反而唔多識唱...就走去點晒d舊歌黎唱...都好開心架...
加上睇返d mtv...真係一絕架...特別係成日見到未曬黑既古天樂...
果陣時睇佢覺得佢幾型...宜家睇返白濛濛既佢...真係笑 ...

梁雁翎!!! 像霧像雨又像花 !!!哇哈哈!!想當年真的好開心!! (自己也真的好老人家FEEL..竟然在想當年 -_-'')
副歌一句是︰你對我像霧.像雨.又像花~~~以前的歌詞很詩意呢!!!

白雪雪的古仔也見過。有一次一班朋友發癲唱鄧麗君,MV女主角竟是張玉珊!!!!那一刻大家都好激動!!!

還有「天碟VOL.4」...「真心開卡拉OK」系列....你去 K 有沒有唱過「火熱動感LA LA LA」? 我與我的朋友都是癲癲喪喪的,會BOOK 大房,把檯推到一邊,一邊唱一邊集體跳舞..我們甚至學過朴志胤跳舞,亂唱韓文亂跳,也學過宇多田,扮識日文唱FIRST LOVE!!

不過現在真的老了,K 也很少唱,新歌試唱頭七、八版的歌都不懂(我識唱的「新歌」是薛凱琪的「糖不甩」-_-''),因此到後期,每次去都是八、九十年代之夜!!!!有一次還玩憶蓮之夜,全晚只有憶蓮的歌,侍應每次進來都一臉不可思議的離去,好好笑!好開心!!
回復

cuiyao 發表於 2008-5-8 03:44:58 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-5-7 21:21 發表

哇哇哇!!! 無奈我那天一個轉身,不哭泣不乞討~~~
常自我哄騙.也替你辛苦找藉口~~ 如全沒有介意.卻暗孤單飲心裡苦酒~~~

押韻得來又不兀突呢!!

翻唱王菲就像自尋短見。聽聽鄭秀文唱「多得他」,聽到我想打爆唱機...
回復

cuiyao 發表於 2008-5-8 04:03:41 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 gtrnismo 於 2008-5-7 23:54 發表

聽人說過,哥哥唱AMERICAN PIE之後,只拿了亞軍,他心有不甘,伏在朋友的肩膀上哭了一整晚..真的聞者傷心呢!我也是哥哥派而不是倫伯派的,到現在我還會拿「為你鍾情」和「風繼續吹」出來播,懶憂鬱的樣子...

BOB DYLAN 與 CONNIE FRANCIS 都非常老餅!!那個年代的歌都有一種特別的韻味,很適合「扮moody」或者「扮有型」時聽!! 我最喜歡五、六十年代的爵士樂,那些人的聲音,與玩樂器的技巧,現在的人哪可以模仿? 像billie holiday,年少時甚至當過雛妓,人生低潮時的那種唱腔與神緒,真的很令人很心碎...

題外話,你喜歡AMY WINEHOUSE與 DUFFY嗎? 她們的唱腔都很「老餅」啊,有那些年頭的人的影子...

王菲嗎,年少時只單純的喜歡她的「潮」與歌曲。長大後於是也沒了甚麼感覺。早陣子有報紙寫有公司以億元天價請她再出山,你怎麼看?? 我想她復出,但又很怕王菲神話會自此幻滅呢。

王菲的歌我最喜歡...從明日開始. 矜持. 雨天沒有你(雨天時必不斷repeat的播!!!).多得他與冷戰(雖然是改編). 反而後期的如開到荼靡.都很型.自己卻沒有甚麼感覺了...
回復

cuiyao 發表於 2008-5-8 04:04:43 |顯示全部樓層
原帖由 semi-alba 於 2008-5-8 00:11 發表

係,'今期流行'd拜神舞......

今期流行? 我記得古仔那時叫MR. COOL...這個外號都幾令我毛管楝...
回復

cuiyao 發表於 2008-5-8 04:06:40 |顯示全部樓層
原帖由 wetfish 於 2008-5-7 20:25 發表

劉華真係一個好難得既藝人
為人勤力, 做事認真又愛護歌迷
對咩事物都有興趣(去學變面)
做乜野都係為左自己既事業, 夠哂敬業樂業
對人又謙虛, 從來未見過佢擺款
又有才華, 現時佢d歌 多數親自填詞, 好多道理係入面(e ...

以你的年紀來說,喜歡劉華乃一個不尋常的舉動..我弟還比你年長,他喜歡的可是周杰倫呢..嘻嘻..難怪GTR以為你已畢業了..
回復

Exodus 發表於 2008-5-8 05:35:08 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-8 01:37 發表

系吾系你尼架

that's me
寒武紀..不如彼岸花
守時..不如暗湧....
回復

八王爺 發表於 2008-5-8 13:09:45 |顯示全部樓層
楼主講开 張国榮,我同個女舊年睇 七彩老夫子的 VCD, 聽到佢唱片尾曲 .... 潮爆 ........ 快 d 搵黎聽聽。
回復

carolc 發表於 2008-5-8 15:02:51 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-5-8 03:37 發表

梁雁翎!!! 像霧像雨又像花 !!!哇哈哈!!想當年真的好開心!! (自己也真的好老人家FEEL..竟然在想當年 -_-'')
副歌一句是︰你對我像霧.像雨.又像花~~~以前的歌詞很詩意呢!!!

白雪雪的古仔也見過。有一次一班朋友發癲 ...

早幾年同班同事去唱 k , 得兩個女仔, 勁唱舊歌, 勁開心, 不如我地又搞一場, 一定好正
唱下楊采妮, 鄭肥文果 d 真係經典
回復

Exodus 發表於 2008-5-8 15:14:47 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-5-8 15:02 發表

早幾年同班同事去唱 k , 得兩個女仔, 勁唱舊歌, 勁開心, 不如我地又搞一場, 一定好正

對上果次唱K
無喇喇螢光粉紅=>獨家試唱=>煞科=>神奇女俠=>薩拉熱窩的羅密歐與茱麗葉=>星秀傳說
high爆
嚇親個waiter
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-8 15:24:17 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-5-8 15:02 發表

我想加唱小鳯姐同埋德閒姐喎~
諗起當年張國榮個 stand up MTV 個個著'現代褲'跳健康舞, 笑'爆咀'架~
回復

八王爺 發表於 2008-5-8 15:29:39 |顯示全部樓層
你地 班 男仔 奌解唱女人歌
回復

semi-alba 發表於 2008-5-8 15:54:48 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-8 01:37 發表

系吾系你尼架

吾系
阿修羅
回復

semi-alba 發表於 2008-5-8 16:00:59 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-5-8 04:04 發表

今期流行? 我記得古仔那時叫MR. COOL...這個外號都幾令我毛管楝...

http://hk.youtube.com/watch?v=DjFg6CcYZzY
係1:50, 因為果時有個同學跟住做.............
所以到e+都記得
回復

cuiyao 發表於 2008-5-8 16:18:55 |顯示全部樓層

楊采妮..寒風中. 孤單中. 必需要自強.
SAMMI...臉上泛著微熱. 髮上結著紅蝴蝶. 正是那段往事. 我思憶中的七月. 樹都長得高嘛. 記得那一天嘛. 你可記得那天惜~~~別.

我個內心已經唱緊.
回復