我們都是這樣潮童的

作者: gtrnismo 發表于 2008-5-7 15:58:07
7682 74
因為女友上年買了ipod, 加上winamp支持不到中文某些碼而轉用了itune

而itune有個幾新function系可以show碟既封面出尼, 每次play一首歌, 就立體地顯示旁邊幾首歌的封面

亦因如此, 開始在不斷找舊的歌封面, 反正我從99年開始就開始儲舊歌, 好像heiheimama提起的舊漫畫一樣

亦帶動了努力尋找一0切舊東西

我同媽媽的感情一向要好, 所以成日傾計: 亦所以, 我會穩一D度吾系我年代既野, 其實草民兄問我點解禁中意D舊過自己既野, 原因可能就系我媽媽。

例如connie francis 和judy garland那年代的歌我都覺得好聽, 如果買套5.1甚至7.1翻尼就算電腦喇叭, 久不久play一play D幾十年前既歌, 會有D翻左去婆婆懷抱既感覺

在尋找舊碟cover既時候, 遇到不少困難, 因為現在的internet風實在太大, 一有新碟就被人擺上網BT, 隔一兩個禮拜可能個post就推左落地底, 莫說90年代的cd封面了 (都不是cd...)

亦因為感樣, 覺得好感慨, 舊的事物, 光陰一去不返, 要努力去留的, 幾雙手加對腳都抓不住

睇翻D舊野, 有時真係bit一聲笑出尼, D人D look真係潮童到熱爆

先睇下...王菲既自由行look (我係王菲fans, 請勿盡踩thank you)

八王爺 發表於 2008-5-7 16:01:27 |顯示全部樓層
我冧起 leslie 初出道 个 look 都係 潮童!
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-7 16:22:23 |顯示全部樓層

對, 個個都潮童

原帖由 八王爺 於 2008-5-7 16:01 發表
我冧起 leslie 初出道 个 look 都係 潮童!

MK look 也比下去的萬聖鳳姐look

回復

gtrnismo 發表於 2008-5-7 16:25:33 |顯示全部樓層

又一潮男指標

dude到漏的克勤, 你認吾認得

李克勤 - purple dream
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-7 16:28:53 |顯示全部樓層

端過iphone, 貴過leica

我好有興趣佢手上面既係乜, 想機? 乜牌

知道請通知

李克勤 - album
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-7 16:33:11 |顯示全部樓層

潮童新定義

佢而家睇翻吾知會有咩感覺

孫耀威 - 愛的故事(下集)
回復

八王爺 發表於 2008-5-7 16:47:51 |顯示全部樓層
個 相机 咪 寫咗 係 Olympus 咯!
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-7 17:07:57 |顯示全部樓層

哈哈發雞盲

原帖由 八王爺 於 2008-5-7 16:47 發表
個 相机 咪 寫咗 係 Olympus 咯!

如果而家有部感既野就開心色

原來克勤以前系E健前輩

學友立頭 look, 1丁點質感都無

張學友 - 相愛

工人褲 look !!!!

張學友 - 真情流露
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-7 17:13:47 |顯示全部樓層

風火海

古吾到會系尖咀鐘樓底取景

蕉皮哥哥個look系當時最"IN"既 look
果時系講 "IN"既

風火海 - 風火海 同名專輯
回復

八王爺 發表於 2008-5-7 17:15:27 |顯示全部樓層
阿学友 第一只 碟先精彩,滿面暗瘡疤!
回復

草民 發表於 2008-5-7 17:31:36 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-5-7 17:15 發表
阿学友 第一只 碟先精彩,滿面暗瘡疤!

有呀,黑膠黎,1985年出品,送張海報好大張,額頭好多暗瘡。
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-7 17:55:21 |顯示全部樓層

哈哈, 你地好好記性

原帖由 草民 於 2008-5-7 17:31 發表

有呀,黑膠黎,1985年出品,送張海報好大張,額頭好多暗瘡。

兩個都記得暗瘡

我download張相以為王百鳴
呢張個蛋tart都好ling丫

張學友 - SMILE

你地講隻碟叫咩名?
回復

草民 發表於 2008-5-7 18:08:09 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-7 17:55 發表

兩個都記得暗瘡

我download張相以為王百鳴
呢張個蛋tart都好ling丫
?t=1210154011

張學友 - SMILE

你地講隻碟叫咩名? ...

就係呢張囉,有歌詞,海報。
出生日期:1961年7月10日
星座:巨蟹座
身高:1米78厘米
體重:138磅
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-7 18:08:19 |顯示全部樓層

貼幾張舊少少

都系pie and tart, 但我就好記得佢一首余情未了好好聽

一個不可多得的歌手, 李國祥
可惜唱尼唱去都系得一首

李國祥 - 95變奏

阿信的故事
我呢個年代既人應該一定聽過, 果時小學但無睇過
而家聽翻首歌, 覺得幾好聽
好記得個女仔系地下用雙手推布清潔地板的一幕 (tvb廣告)

翁倩玉 - 永遠相信
(誰會珍惜當你常擁有, 當x逝去總想挽留)
忘記歌詞....

我完全吾識佢, 可能佢唱歌我都未出世...
但我download舊歌成日出佢個名最後都download翻幾首
無咩特別感覺靜系覺得個嘴好紅

袁鳳瑛 - 袁鳳瑛2戲迷情人

先倫上youtube睇D熱learn組合fundunmental (都吾知點串haha)
之後見倒"袁麗嫦 - 鱷魚淚"

發現原來我都有幾首佢既MP3
不過又系吾識佢
聽媽咪講話系電視劇主題曲wor

袁麗嫦 - 鱷魚淚
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-7 18:10:45 |顯示全部樓層

原來黑膠尼架....

原帖由 草民 於 2008-5-7 18:08 發表

就係呢張囉,有歌詞,海報。
出生日期:1961年7月10日
星座:巨蟹座
身高:1米78厘米
體重:138磅

吾講吾知

個look 好頂癮
點解有身高體重, 選美嗎?
回復

mcyan 發表於 2008-5-7 18:31:14 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-7 18:08 發表
都系pie and tart, 但我就好記得佢一首余情未了好好聽

我完全吾識佢, 可能佢唱歌我都未出世...
但我download舊歌成日出佢個名最後都download翻幾首
無咩特別感覺靜系覺得個嘴好紅

袁鳳瑛 - 袁鳳瑛2戲迷情人

唔識?無理由,佢唱天若有情喎好hit架喎。
http://www.youtube.com/watch?v=g2WsEbUMoZk
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-7 18:36:15 |顯示全部樓層

天若有情吾系唔善良咩?

原帖由 mcyan 於 2008-5-7 18:31 發表

唔識?無理由,佢唱天若有情喎好hit架喎。
http://www.youtube.com/watch?v=g2WsEbUMoZk

我靜系記得吳善蓮咋

你講講下我好似有佢首歌, 不過可能因為我吾中意睇戲所以吾知

天若有情好好睇

beyond 好似有唱插曲
回復

cuiyao 發表於 2008-5-7 19:17:47 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-7 15:58 發表
因為女友上年買了ipod, 加上winamp支持不到中文某些碼而轉用了itune

而itune有個幾新function系可以show碟既封面出尼, 每次play一首歌, 就立體地顯示旁邊幾首歌的封面

亦因如此, 開始在不斷找舊的歌封面, 反正我從 ...

judy garland! 令我聯想到「法蘭仙納杜拉」(frank sinatra)呢。淺野忠信老婆chara 在燕尾蝶裡翻唱 my way,你聽過沒有?

王靖雯第一張唱片我沒有,但常常聽那個時代的歌,偶然唱k 玩「八/九十年代之夜」(與瘋癲朋友狂點八十年代歌曲),就會勁唱「尾班車」與「靜夜的單黃管」之類的舊歌,然後唱 miss u night and day,一直到「從明日開始」那個時候為止。

掩飾身份很久了,讀書時我也喜歡faye。最記得她在一個電台訪問講過,舊碟的歌她還聽得下去,但那些造型呢,她說連自己也「冇眼睇」。

你怎能不認識袁鳳瑛? 原諒話別也不講半句~此刻生命在凝聚 ....

你喜歡倫伯還是哥哥? 朋友說,其實要知道一個人是樂天派抑或憂鬱派,只要問問他/她喜歡倫伯多一點,抑或哥哥多一點就知道。某些FAN屎也很有character的,例如不少喜歡男人的男人都喜歡憶蓮,很多「烈女」朋友都喜歡關淑怡。

也很想念梅姐呢,小時候我最愛拿著條毛巾fing來fing去學梅姐唱歌。

不知怎的九十年代時我都幾討厭劉德華,後來他老了我又老了,倒幾喜歡劉華這個男人! 我曾在某人家裡看見劉華的書法真跡,好像是寫心經之類的佛學文章,於是就覺得︰咦,這男人都幾有本事喎。總覺得劉華是全心全意奉獻給演藝事業的,他甚至連私人時間都用來演活劉華這角色,我們沒有在報章上看見劉華夜蒲,反而見到狗仔隊跟他去碌ling! 連絕無僅有的被偷拍,都是拍到健康一面的,實在不能不佩服這個人。
回復

IVAN 發表於 2008-5-7 20:25:01 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-5-7 19:17 發表

judy garland! 令我聯想到「法蘭仙納杜拉」(frank sinatra)呢。淺野忠信老婆chara 在燕尾蝶裡翻唱 my way,你聽過沒有?

王靖雯第一張唱片我沒有,但常常聽那個時代的歌,偶然唱k 玩「八/九十年代之夜」(與瘋癲朋友狂點 ...

劉華真係一個好難得既藝人
為人勤力, 做事認真又愛護歌迷
對咩事物都有興趣(去學變面)
做乜野都係為左自己既事業, 夠哂敬業樂業
對人又謙虛, 從來未見過佢擺款
又有才華, 現時佢d歌 多數親自填詞, 好多道理係入面(e.g.一晚長大, 沒有翅膀的天使)

我都好中意佢, 抵佢羅咁多獎 !
回復

littlejojo 發表於 2008-5-7 20:58:17 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-5-7 19:17 發表

王靖雯第一張唱片我沒有,但常常聽那個時代的歌,偶然唱k 玩「八/九十年代之夜」(與瘋癲朋友狂點 ...

我都係呀....有時同d朋友唱k....
新歌反而唔多識唱...就走去點晒d舊歌黎唱...都好開心架...
加上睇返d mtv...真係一絕架...特別係成日見到未曬黑既古天樂...
果陣時睇佢覺得佢幾型...宜家睇返白濛濛既佢...真係笑餐死...
講開mtv...又突然諗起'紅'極一時既..'飛圖'...佢間野生招牌...
梁雁翎...唔記得首歌咩名囉...只係記得以前電視播到由唔識唱都識唱...都幾好野....

仲有我讀書果陣都唔like劉華架..(fans唔好鬧我 )因為覺得佢成日笑得好假...
但反而宜家人大左...可能佢既心態亦唔同左...覺得佢自然左好多...同埋man左好多呀...
宜家逢佢既戲我都去睇架...有時諗,佢咁勤力...真係抵佢咁多fans同咁多獎拎...
兼好少可好少可會有記者寫衰佢...
回復

1234下一頁