乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210293 19848
花園仔 發表於 2011-9-6 21:31:15 |顯示全部樓層

<白色長豆角>體早上開花, 下午自花授粉成功, 第二日早上就結豆豆囉!

當日早上

當日午後

第二日午後

回復點評

purplelove, 種植爬架豆或無架豆所佔地方都差唔多嘅啫, 打理都係差唔多工夫, 產量爬架豆會多啲!

wa!! 好高呀好多豆豆呀!!! 我屋企豆腐潤咁細都係種返無架豆算啦...~~~  發表於 2011-9-6 21:51
回復

花園仔 發表於 2011-9-6 22:58:51 |顯示全部樓層

<燈籠椒>

萬綠叢中一點紅!  發表於 2011-9-6 23:51
回復

花園仔 發表於 2011-9-6 23:42:40 |顯示全部樓層

回復點評  16194#

priscissie:  老師好, 原來要等到10/11月, 我好期待呀.......但之前我成日裝佢有無花林, 見過丁屎咁細粒既, 過幾日就黃左, 甩埋, 係天氣太熱定我棵野唔夠健康??
===========================

priscissie好!

唔使緊張吖! 咁嘅情況好多客觀條件都足以令佢甩花跌果嘅! -- 該品種對種植環境嘅適應性, 種植條件嘅少少缺失等等都會令植株出現呢啲情況嘅!
我認為應尋找吓種植過程出現照顧不足嘅地方去加以修正先, 例如睇吓植株夠唔夠壯碩, 因為植株壯碩多橫丫開花結果數量至多嘅, 所以趁未到天氣最適宜開花結果期時(結果期預10月-11月)去加強植株管理, 俾多啲水及肥料(氮肥+磷肥+鉀肥)谷吓佢, 如果植株枝葉稀疏咪氮肥, 磷肥及鉀肥都平均啲, 如果植株夠壯碩就著重谷花果嘞, 就可以少啲氮肥多啲磷肥及鉀肥囉....總之洛神花粗嘢黎啫, 好易搞嘅, 點都種到滿樹花果嘅! 嘻嘻!

今日撿查過咁大棵都未有花冧呀, 老實講都有少少心急架, 啲朋友仔等食吖馬!

多謝老師解答, 我諗可能我之前唔太敢落肥啩, 怕佢肥傷, 早幾日已加大左份量, 睇下有無好轉先  發表於 2011-9-7 01:32
回復

花園仔 發表於 2011-9-7 00:02:05 |顯示全部樓層
晚安!

回復

小草草 發表於 2011-9-7 13:18:58 |顯示全部樓層

花老師,麻煩你, 我想問下依家邊度有洛神花種子賣呢? 旺角花墟有冇呢?

回復點評:
我系打算下年再種,因為我唔系响香港,所以要我屋企人幫我買左再寄過來卑我, 美國系唔準私自帶種子入境既,所以好麻煩啊.

你好! 旺角花墟係有種籽包賣嘅, 不過亦可以睇吓分享版架!  發表於 2011-9-7 22:57
係好遲。十月開始收花托。下年再來啦!  發表於 2011-9-7 22:52
依家先種遲咗d喎  發表於 2011-9-7 14:51
回復

new1 發表於 2011-9-7 22:30:04 |顯示全部樓層
請問花老師:
1. 我那些洛神花已有花萼(紅色)和(入面綠色圓形實的東西)-是否果?
2. 去到什麼階段才能摘下來沖茶, 做蜜餞, 果醬等?
3. 如要留種子, 等到入面綠色圓形實的東西轉色? 還是綠色實的已經可以摘下來留種?
4. 為何那麼快便有花&果, 我見到很多粉紅色的"花"掉下來; 但見到紅色花萼?和綠色實的東西在紅色花萼入面???

因為第一次種洛神花, 不清楚幾時摘, 綠色實的"果"可以食嗎? 還是只能食紅色花萼?
回復

花園仔 發表於 2011-9-7 23:03:49 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-9-7 22:30
請問花老師:
1. 我那些洛神花已有花萼(紅色)和(入面綠色圓形實的東西)-是否果?
2. 去到什麼階段才能摘下來沖茶, 做蜜餞, 果醬等?
3. 如要留種子, 等到入面綠色圓形實的東西轉色? 還是綠色實的已經可以摘下來留種?
4. 為何那麼快便有花&果, 我見到很多粉紅色的"花"掉下來; 但見到紅色花萼?和綠色實的東西在紅色花萼入面???

因為第一次種洛神花, 不清楚幾時摘, 綠色實的"果"可以食嗎? 還是只能食紅色花萼?

===============================

new1及大家好!

敞帖內有好多你要嘅資料格, 慢慢睇啦!

冇耐之前都出過嘅:

http://hkplants.com/thread-11235-801-1.html

16019# -- 16021#

舊資料

謝謝你用心教導, 我會邊種邊問邊試驗邊學習!  發表於 2011-9-7 23:38
老師你真系好人,看你既帖,真系受益良多,希望我下年都種到洛神花.  發表於 2011-9-7 23:25
回復

花園仔 發表於 2011-9-7 23:23:34 |顯示全部樓層
8吋盤仔種嘅<洛神花>, 如認為唔夠大! 易啦 -- 換盤又得, 座盤法擴大泥土體積都可以架!

回復

花園仔 發表於 2011-9-8 00:20:35 |顯示全部樓層

回復點評  16204#

new1:  你就好, 我的秋葵之前死了(搬遷時, 它頂不住); 死前, 我為它留種; 現在有小苗們, 能否過冬?
=============================

<秋葵>由苗苗到收成約两個幾月啫點解唔得呢?

(每張圖片都有拍攝日期)

12月仲有收成嘅(資料圖片)

回復

llaus 發表於 2011-9-9 10:55:16 |顯示全部樓層
花老師有個有關生菜問題想問一下:

隻蛙種出來d生菜有部份有"苦"味,
是否有乜特別原因呢?

蛙蛙好! 生菜有苦澀味最大嘅原因係<制過水>, 其次係水份唔足夠(多水又吽爛根之所以大多數人都採取寧乾勿濕方式淋水)及唔夠肥!  發表於 2011-9-9 12:26
回復

花園仔 發表於 2011-9-9 12:32:52 |顯示全部樓層
大家好!

朋友仔話<印度鬼椒>好難發芽喎!

點會呢! 一般正常嘅新鮮種秄用普通泥體而家天氣大概7-10日就出芽啦!

嗱! 出緊芽啦:

回復

花園仔 發表於 2011-9-9 12:48:03 |顯示全部樓層
用座盤法移種咗两棵<印度鬼椒>, 準備拆盤嘞!

苗苗係自然繁殖嘅

點解用座盤法? 因為太大棵移苗,
根部受困於直徑好細嘅盤仔內生長得唔係咁理想,
希望以此方式令鬚根深入泥土後再拆除盤殼, 使根部迅速向樹冠方向發展!

回復

花園仔 發表於 2011-9-9 12:51:24 |顯示全部樓層

今朝為牆邊嘅<印度鬼椒>大修剪!

回復點評

mitsui, 剪曬啲老枝弱枝等佢重新標過啲新枝葉啫!

請問點解要修剪咁多? 有什麼作用呢?  發表於 2011-9-9 21:35
回復

花園仔 發表於 2011-9-9 12:57:47 |顯示全部樓層
疑似<印度鬼椒>苗苗健康成長中!

回復

llaus 發表於 2011-9-9 14:15:45 |顯示全部樓層

====================

蛙蛙好! 生菜有苦澀味最大嘅原因係<制過水>, 其次係水份唔足夠(多水又吽爛根之所以大多數人都採取寧乾勿濕方式淋水)及唔夠肥!

=================================================================================

如未收的話,有無補救方法呢????

蛙蛙, 當收得先發覺就難搞嘞, 因為我地種得唔多, 收得就差唔多都同大小架啦! 做翻啱佢及下次給取教訓囉! 我唔識點補救呀! 唔好意思啵!  發表於 2011-9-9 21:08
回復

ceci720 發表於 2011-9-9 20:26:25 |顯示全部樓層
老師:

你的帖已看到P.311, 但第一次留言, 請多多指教.

想請問有關用"紅牛鉀"的問題.

你說 "1份花生麩+半份骨粉+半份含鉀嘅肥料係一般菜蔬設定", 我要在社區園圃
開田, 假設用3斤花生麩+1.5斤骨粉, 那麼 "紅牛鉀"用1.5斤嗎? 但我照包裝上計算,
大約下110g 才是 (1平方米落50g, 2.25平方米應約110g), 請問是否我理解或計算
錯誤呢?

回復

tweetybird 發表於 2011-9-9 20:45:30 |顯示全部樓層
我電腦一向LOAD得好慢,到今日先至睇曬老師所有帖,由頭到尾成個過程就好似上佐堂農藝課程一樣,
同時激發我學種蔬菜水果的濃厚興趣。Bravo.

恭喜你囉! 唔使追咯! 仲有好多朋友仔追緊架, 我真係佩服你地咁好耐性同心機嘞! 其實都冇乜嘢好睇嘅啫, 講起都有啲唔好意思呀! 嘻嘻!  發表於 2011-9-9 21:59
回復

花園仔 發表於 2011-9-9 21:45:38 |顯示全部樓層
ceci720 發表於 2011-9-9 20:26
老師:
你的帖已看到P.311, 但第一次留言, 請多多指教.

想請問有關用"紅牛鉀"的問題.

你說 "1份花生麩+半份骨粉+半份含鉀嘅肥料係一般菜蔬設定", 我要在社區園圃
開田, 假設用3斤花生麩+1.5斤骨粉, 那麼 "紅牛鉀"用1.5斤嗎? 但我照包裝上計算,
大約下110g 才是 (1平方米落50g, 2.25平方米應約110g), 請問是否我理解或計算
錯誤呢?

==============================

ceci720及大家好!

首先請你睇吓我點答復其他壇友關於施肥問題先啦: 16038#

http://hkplants.com/forum.php?mo ... page=802#pid1119979

哦, 你梗係睇到我體 2934# 及 2979# 所分享嘅基肥泥問題嘞!

帖子所講係我約用一般泥土體積計算去設訂肥料份量嘅啫,
你唔可以按照我咁做格, 因為你係以面積計算架馬!

<紅牛鉀>施肥份量按說明書講蔬菜係30g-70g/平方米, 作50g/平方米計算.
點解你唔可以用逆向方法計算呢, 以紅牛鉀作基礎去設定骨粉及花生麩用量呢!

同時, 基肥泥所用嘅肥料設定又會受到所栽種嘅植物種類所需要唔同嘅肥料種類及用量而變改架馬!
既然你地有現場導師, 你請教佢地仲實際啦!

而且我講過N次啦, 我唔係老師, 呢個帖子亦唔係教育帖, 只係用於對我朋友(或壇友)分享自己種植經驗同樂趣嘅啫!
所以你地要小心睇帖, 用心分析睇吓邊啲先至適合自己, 因每人嘅種植環境及條件都不盡相同嘅!
回復

花園仔 發表於 2011-9-9 22:05:52 |顯示全部樓層
收咗個<南瓜>囉! -- 都幾好食吖!

好大個呀  發表於 2011-9-9 22:22
回復

花園仔 發表於 2011-9-9 22:14:56 |顯示全部樓層
我都唔明啲壇友搞乜, 成日都話啲椒椒結唔成或結得少, 有啲又話好耐都唔紅....
你要俾肥佢至得架! 人都要補身啦!

用個盤仔種嘅<黑色指天椒>都成日都有椒收架!

回復