乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209890 19822
花園仔 發表於 2010-12-16 18:21:36 |顯示全部樓層

回復 見習農夫4 的帖子

有冇辦法可以幫吓d菜菜子保暖呢!
=======================

大家好!

天氣嚴寒, 體露天逗留多一陣都....
噉設身處地你有冇諗過你嘅至愛體呢幾日所受嘅煎熬呢!
你為佢地做過啲乜呢? 少少都好吖!
我唔信一個人無能到做啲咁多嘢都唔得瓦!
只要你付出十分鐘佢就免除或減輕幾日嘅淒楚嘞!
對物對人都一樣啫, 一切承諾都比不上即時行動呀!

我體寒流到時將自己有條件及能力安置好嗰啲嬌生慣養份子先,
將佢地搬去恆溫或溫暖啲地方, 搬唔郁嗰啲咪用薄膠膜圍吓佢囉....

呢啲膠紙多用於搬屋包裝保護, 超市都常用架嘅, 五金舖有得賣(18吋寬)賣廿幾蚊一卷, 買一卷都有棑用啦!  

回復

花園仔 發表於 2010-12-16 21:07:08 |顯示全部樓層

<乜乜乜椒>係怕冷嘅, 一早就移位啦!

回復

花園仔 發表於 2010-12-16 21:13:48 |顯示全部樓層
佢地唔怕寒流嘅! 不過都怕雪雨架,
因此我體佢地上面加蓋咗膠板!

回復

花園仔 發表於 2010-12-16 21:16:47 |顯示全部樓層
<結球生菜>包緊心所以唔俾雪雨淋到佢嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-12-16 21:25:47 |顯示全部樓層

有壇友啲<番薯葉>開花, 主要原因係唔夠肥啫!
我啲<鷹爪番薯葉>不斷更生都未開過花,
天氣咁惡劣啲葉手掌咁大仲油令令架!

回復

下午茶 發表於 2010-12-16 21:27:15 |顯示全部樓層
急問老師,
我棵<乜乜乜椒>在露天山上種植,使唔使同佢著衫呢?
回復

花園仔 發表於 2010-12-16 21:43:55 |顯示全部樓層

回復 下午茶 的帖子

急問老師,
我棵<乜乜乜椒>在露天山上種植,使唔使同佢著衫呢?
====================================

我就認為體能力範圍幫吓佢都好架!
雖然<乜乜乜椒>粗生易種啫, 但佢原生地高溫架馬,
尤其是結果期體30度上下添, 所以我緊張少少囉!

開花結果嘅<乜乜乜椒>係幸福嘅,
亦可以話體我手上佢比較幸運囉!

記得睇圖時請順手體張圖上點擊一下,
再體右上角按一下<實際大小>放大啲清楚好多架!

回復

花園仔 發表於 2010-12-16 22:47:09 |顯示全部樓層
晚安!

靚靚嘅<四季海棠>勇敢面對寒風雪雨, 逆來順受....
我禮讚佢並相互鼓勵!

回復

mono 發表於 2010-12-16 22:56:12 |顯示全部樓層
今早巳發現有棵蕃茄CC下。反而啲菜菜好好喎。好彩只係凍多兩日。
回復

花園仔 發表於 2010-12-17 23:18:44 |顯示全部樓層

回復 mono 的帖子

今早巳發現有棵蕃茄CC下。反而啲菜菜好好喎。好彩只係凍多兩日。
=============================================

Mill及大家好!

好彩只係第一晚有冷雨啫, 啲菜菜都頂得住嘅!
但蕃茄都怕寒風猛吹架, 我都有啲蕃茄好似唔樂觀呀!

啲茄茄陸續成熟囉, 千祈要頂住呀!

回復

Karine 發表於 2010-12-17 23:29:29 |顯示全部樓層
好靚呀!一定好好味道。
回復

花園仔 發表於 2010-12-18 00:13:19 |顯示全部樓層

回復 Karine 的帖子

好靚呀!一定好好味道。
==================

梗係好味道啦!

<櫻桃蘿蔔>及<白色蘿蔔仔>都好好味道架!
<櫻桃蘿蔔>啲葉煮林啲都好好食嘅, 唔好嘥呀!
<白色蘿蔔仔>啲葉就用咗黎做雪裡紅嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-12-18 00:18:32 |顯示全部樓層

晚安!

回復

Karine 發表於 2010-12-18 00:26:24 |顯示全部樓層
花老師,我可以學佢地叫呀呵。
我都有種蘿蔔,葉子、蘿蔔都有食。
你個花園好大,由我發現你個隱世花園仔,入左去,一直行,行到今天都只係行到去370頁~一半咋,我唸仲要行成半個月先行得哂。
你個花園,種野又靚,資料又有用。超正!
我怕你講過,但我又未睇到,花老師,請問咩係:「雪裡紅」
回復

孖吉 發表於 2010-12-18 02:52:22 |顯示全部樓層

花老師,我可以學佢地叫呀呵。
我都有種蘿蔔,葉子、蘿蔔都有食。
你個花園好大,由我發現你個隱世花園仔,入左去,一直行,行到今天都只係行到去370頁~一半咋,我唸仲要行成半個月先行得哂。
你個花園,種野又靚,資料又有用。超正!
我怕你講過,但我又未睇到,花老師,請問咩係:「雪裡紅」
=============================================
你好,老師有講過 雪裡紅 咖,你睇咗先吖(在#13121樓),再等老師補充
http://hkplants.com/forum.php?mo ... extra=&page=657
回復

Karine 發表於 2010-12-18 11:19:04 |顯示全部樓層

多謝幫忙!原來係雪菜。我聽過話蘿蔔葉(早水)可以曬乾,好有用,不過眞係唔知點整喎。老師可以賜教嗎?
回復

kinkitotoro 發表於 2010-12-18 12:05:29 |顯示全部樓層
回復 花園仔 的帖子

今日收咗洛神花種籽囉!
問人分享種籽或分享俾人都要睇吓種籽嘅質素至得架馬!
=====================================
點樣睇為之好o既種子呢
回復

花園仔 發表於 2010-12-18 13:28:35 |顯示全部樓層

大家好!

一粥一飯, 當思來處不易. 半絲半縷, 恆念物力維艱.....

際此, 我地壇友心中感念就更深刻嘞!
所以食得就千祈唔好嘥呀!

<雪裡紅>咪即係<雪裡蕻><醃雪菜>,
都係同樣嘢啫, 叫<雪菜>咪冇噉複雜啦!

點樣整, 易啦!
正宗啲咪用專門製<雪菜>嗰啲<芥菜>整啦!
用<蘿蔔葉>都得格, 睇吓用嗰隻<蘿蔔葉>啱唔啱你嘅口味啫!

幾種方法我都試過,  人地教嘅, 網上睇嘅都有.

呢次試吓:
首先稱吓<蘿蔔葉>幾重, 用十份一重量嘅粗鹽備用.
洗淨<蘿蔔葉>瀝去水份, 曬吓或風乾吓然後放入密實袋度,
撒一層鹽, 一層菜, 一層鹽, 一層菜....均勻撒好,
眼住用手隔住密實袋搓吓搓吓, 一直搓到<蘿蔔葉>軟化變深色,
然後排擠出袋內空氣, 收翻緊袋口, 放入雪櫃一晚(十二個鐘左右),
跟住攞出黎洗去鹽份, 扭去水份咪OK啦!
(切幾碎隨你啦, 我鍾意5mm咁細囉!)

當然, 用乜嘢材料, 落幾多鹽,  醃幾耐, 仲有空間俾你自己去設訂格,
因為人人口味唔同架馬, 希望你整得好味食得開心啦!

回復

花園仔 發表於 2010-12-18 13:40:48 |顯示全部樓層
回復 kinkitotoro 的帖子

今日收咗洛神花種籽囉!
問人分享種籽或分享俾人都要睇吓種籽嘅質素至得架馬!
=====================================
點樣睇為之好o既種子呢
================

即係叫人唔好求其有種籽就分享俾人,
要睇吓自已嘅植物質素高至好俾人呀!

例如:
我所栽種嘅<洛神花>
簡單易種, 抗蟲害能力強, 開花結果期長產量高, 種籽完熟度夠又大粒....
果品用黎整乜嘢都咁好味!

有此條件咪開心分享俾人囉! 明未!
回復

amicek 發表於 2010-12-19 01:14:04 |顯示全部樓層
你的雪菜食譜好似幾正咁,等我得閒試下先
回復