乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209742 19848
花園仔 發表於 2010-11-8 00:05:45 |顯示全部樓層
木瓜樹幾個月由苗苗到大樹變得幾粗冇人估....

2010-11-06-6.jpg 2010-11-03-8.jpg 2010-11-03-6.jpg 2010-11-03-5.jpg 2010-11-06-1.jpg
回復

孖吉 發表於 2010-11-8 00:10:30 |顯示全部樓層
回復 13723# 花園仔

=========================
一年時間,老師啲木瓜已經高到笠唔到防蟲袋 add6icon
回復

花園仔 發表於 2010-11-8 00:14:45 |顯示全部樓層

回復 13722# 齊月

回復 13703# 花園仔
我都種左牛油南瓜,但有紅蜘蛛用紅椒水趕紅蜘蛛中~~
==============================

紅椒水得咩? 你梗係睇咗隔離嘅<環保理念~~>嘞! 仲有好多嘻嘻架!

致於隔離亦有講到<矽藻素>嘅神奇功效, 係關於植物防蟲方面嘅,
佢地話防治對象包括紅蜘蛛、銀葉粉蝨、青蟲、夜盜蟲、薊馬、蛞蝓、介殼蟲、擬尺蠖、果實蠅、潛葉蠅等喎!

你地試過咪將實戰經驗分享俾大家囉!
========================================  

成果未知....我現在就一路噴一路咳......好嗆....
(連我都趕到走)我有養貓,所以我唔敢用藥

啱! 噉樣人地先知道我同你點互動架馬!
回復

kinkitotoro 發表於 2010-11-8 00:27:19 |顯示全部樓層
=====================================
幾個月就可以大得咁快,有什麼秘訣?
我的好像大得很慢
回復

花園仔 發表於 2010-11-8 00:37:21 |顯示全部樓層
回復 13724# marcuslee
一年時間,老師啲木瓜已經高到笠唔到防蟲袋  
========================

啲木瓜生到好高囉, 又密質質好難笠袋架!
其實笠唔笠袋唔係咁緊要(人地99.9%都冇笠啦!) -- 冇咁靚仔及可能有蟲蟲啫!

回復 13726# kinkitotoro
幾個月就可以大得咁快,有什麼秘訣?
我的好像大得很慢
==============================

冇乜秘缺嘅!
夠水夠肥啫! -- 除咗正常肥料外仲體樹冠範圍內埋咗啲體街市魚檔攞翻黎嘅魚內臟架!

回復

alilovebyj 發表於 2010-11-8 00:39:33 |顯示全部樓層

回復 13714# 花園仔
  老師…哈哈…唔好勞氣!

我識的花王朋友,都係咁講,佢有叫我去街攞D魚腸,但,我用發泡膠種,就要先做堆肥…
回復

花園仔 發表於 2010-11-8 00:44:33 |顯示全部樓層
摘咗幾棵<60日菜心>俾朋友試食! -- 好林甜喎!!

2010-11-07-44.jpg 2010-11-07-11.jpg 2010-11-07-18.jpg 2010-11-07-12.jpg 2010-11-07-15.jpg 2010-11-07-14.jpg 2010-11-07-13.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-11-8 00:57:20 |顯示全部樓層
回復 13727# alilovebyj
我識的花王朋友,都係咁講,佢有叫我去街攞D魚腸,但,我用發泡膠種,就要先做堆肥…
=================================================

Alison好!
冇貓搞至得架, 我就要冚鐵絲網至得嘞!

睇吓我啲奚秀蘭<蕃茄>現時情況啦:

2010-11-07-32.jpg 2010-11-07-33.jpg 2010-11-07-30.jpg 2010-11-07-31.jpg 2010-11-07-34.jpg
回復

孖吉 發表於 2010-11-8 01:03:24 |顯示全部樓層
回復 13729# 花園仔

Alison好!
冇貓搞至得架, 我就要冚鐵絲網至得嘞!

睇吓我啲奚秀蘭<蕃茄>現時情況啦:
========================
花老師,我扮後生,奚秀蘭 做 歡樂今宵 我未出世
回復

花園仔 發表於 2010-11-8 01:21:33 |顯示全部樓層
回復 13729# marcuslee
冇所謂啦! 網絡虛擬大細老嫩有乜關係啵!

晚安!

估下呢棵係乜嘢啦!

回復

小寶 發表於 2010-11-8 10:47:46 |顯示全部樓層
回復 13725# 花園仔

真係多產木瓜, 我又要攞D"宜長"來堆下先
回復

peggykyw 發表於 2010-11-8 11:31:33 |顯示全部樓層
回復 13730# 花園仔

估下呢棵係乜嘢啦!
-------------------------------------
花老師, 你好!
我估係 : 明益阿媽嘅草 ----> 益母草
回復

Nancy 發表於 2010-11-8 11:44:47 |顯示全部樓層
回復 13732# peggykyw
估下呢棵係乜嘢啦!
-------------------------------------
花老師, 你好!
------------------------------------
我係咁話....
回復

SSL200507 發表於 2010-11-8 12:05:36 |顯示全部樓層
回復 13730# 花園仔

士多啤梨  
回復

huen923 發表於 2010-11-8 13:18:10 |顯示全部樓層
我估喺士多啤梨
回復

kerorozIL 發表於 2010-11-8 15:56:34 |顯示全部樓層

小朋友真係誤會左老師意思呀.而家我明白哂喇,唔好意思呀
回復

花園仔 發表於 2010-11-8 23:55:18 |顯示全部樓層
回復 13732# peggykyw

花老師, 你好!

回復 13733# Nancy

我係咁話....益母草

回復 13734# SSL200507

士多啤梨

回復 13735# huen923

我估喺士多啤梨

===============================

大家好!

答案:
益母草

回復

花園仔 發表於 2010-11-9 00:03:39 |顯示全部樓層
回復 13731# 小寶
回復 13725# 花園仔
真係多產木瓜, 我又要攞D"宜長"來堆下先
=========================

小寶好!

呢個品種好正架, 果多, 靚仔, 味佳, 易種蟲害少....
回復

花園仔 發表於 2010-11-9 00:14:20 |顯示全部樓層
回復 13736# kerorozIL
小朋友真係誤會左老師意思呀.而家我明白哂喇,唔好意思呀
================================

小朋友,
明白就好! 你問人嘢人地認認真真回答, 你要細心閱讀至得架!
回復

花園仔 發表於 2010-11-9 00:18:14 |顯示全部樓層
<羅馬生菜>遇上好天氣

回復