乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209722 19848
kerorozIL 發表於 2010-11-6 16:08:12 |顯示全部樓層
回復 13584# 花園仔
冬天快到嘞, 除咗平時有俾開嘅花生麩水外, 呢次加咗啲乾肥.
=========================================
亂咁卷好好味呀,多謝老師!
我又想問,乾肥通常係落多少架?盆種又可唔可以落乾肥呢?
回復

花園仔 發表於 2010-11-6 23:45:40 |顯示全部樓層
回復 13699# 下午茶
意大利生菜.似乎表現最佳,
亂咁卷也不錯,
====================

大家好!

下午茶, <意大利生菜>係好正架,
我係由外底摘葉黎食嘅!

其實最有前途係<羅馬生菜>呀!  

由外底摘咗葉嘅<意大利生菜>現況:

回復

花園仔 發表於 2010-11-6 23:58:23 |顯示全部樓層
回復 13700# 齊月
我都種左牛油南瓜,但有紅蜘蛛用紅椒水趕紅蜘蛛中~~
==============================

紅椒水得咩? 你梗係睇咗隔離嘅<環保理念~~>嘞! 仲有好多嘻嘻架!

致於隔離亦有講到<矽藻素>嘅神奇功效, 係關於植物防蟲方面嘅,
佢地話防治對象包括紅蜘蛛、銀葉粉蝨、青蟲、夜盜蟲、薊馬、蛞蝓、介殼蟲、擬尺蠖、果實蠅、潛葉蠅等喎!

你地試過咪將實戰經驗分享俾大家囉!   
回復

花園仔 發表於 2010-11-7 00:11:52 |顯示全部樓層
回復 13701# kerorozIL
亂咁卷好好味呀,多謝老師!
我又想問,乾肥通常係落多少架?盆種又可唔可以落乾肥呢?
===============================

小朋友,
啲乾肥就係<雞屎肥><花生麩><肉骨粉><紅牛鉀>等肥料囉!
點解唔可以落盤唧, 講過好多次啦!
落肥嘅份量可以從包装紙上嘅說明, 詢問經銷商, 與壇友分享同類肥料施放經驗....
最重要係自己按實際情況薄肥施放循序漸進黎吸取經驗!
回復

花園仔 發表於 2010-11-7 00:21:46 |顯示全部樓層
幾個月以來不停大規模開花結果嘅<英國中型尖椒>係我喜愛嘅品種!
我用佢黎浸<酸甜醋辣椒>架, 而家佢已長到網室頂嘞!

2010-11-04-21.jpg 2010-11-04-23.jpg 2010-11-04-25.jpg 2010-11-05-12.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-11-7 00:28:28 |顯示全部樓層
盤種嘅<平韭二號韭菜>及露地種嘅<衫兄散裝種籽大葉韭菜>現時情況:

2010-11-01-2.jpg 2010-11-03-29.jpg 2010-11-03-28.jpg 2010-11-03-27.jpg 2010-11-03-30.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-11-7 00:33:27 |顯示全部樓層
<秋葵>不斷開花結果, 連橫丫都係囉!

2010-11-05-18.jpg 2010-11-05-20.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-11-7 00:39:34 |顯示全部樓層
大雨中嘅<洛神花>仍然開花結果....

龍缸中及花槽中都一樣

2010-11-05-24.jpg 2010-11-05-21.jpg 2010-11-05-22.jpg 2010-11-05-23.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-11-7 01:07:36 |顯示全部樓層

木瓜由種籽培苗到碩果累累都唔使一年啦, 你估下而家幾粗吖?

2010-04-13-20.jpg 2010-11-06-2.jpg

順便估吓就黎食得嘅木瓜有幾長嘞?

2010-11-06-4.jpg 2010-11-06-3.jpg
回復

kerorozIL 發表於 2010-11-7 10:43:23 |顯示全部樓層
回復 13704# 花園仔
啲乾肥就係<雞屎肥><花生麩><肉骨粉><紅牛鉀>等肥料囉!
落肥嘅份量可以從包装紙上嘅說明, 詢問經銷商, 與壇友分享同類肥料施放經驗....
===============================================
哦,即係乾肥既份量係同平時一樣,不過今次落足NPK咁解?
回復

laugenroll 發表於 2010-11-7 16:17:03 |顯示全部樓層
回復 13707# 花園仔

花園仔老師, 據你的經驗, 請問秋葵可以開花結果至幾時? 佢係咪多年生的? 我那株主莖俾我剪咗, 因為太長同受紅蜘蛛入侵, 但橫丫依然生長良好, 仲開花結果, 但近幾個星期果實明顯細過之前, 係天仔問題定點呢?

仲有, 我的Y牌沙律生菜發芽了, 但全部都「軟瀨瀨」 , 我見你一個菜盤種好多, 請問係咪唔駛理植株距離呢?
回復

ilovedisneyland 發表於 2010-11-7 16:29:13 |顯示全部樓層
老師,
請問馬鬱蘭忽然生菇,昨天 SDC15953.jpg
今天 SDC15970.jpg

d菇会唔会影響植物?  需要做什麽特別事嗎?
謝謝
回復

花園仔 發表於 2010-11-7 22:22:59 |顯示全部樓層

回復 13710# 齊月
回復  齊月
==============================

成果未知....我現在就一路噴一路咳......好嗆....
(連我都趕到走)我有養貓,所以我唔敢用藥

好吖! 睇吓<紅椒水>得唔得囉....
回復

花園仔 發表於 2010-11-7 22:37:57 |顯示全部樓層
回復 13711# kerorozIL
回復 13704# 花園仔
最重要係自己按實際情況薄肥施放循序漸進黎吸取經驗!原文有呢句啵!===============================================
=================================

小朋友, 點解你乜嘢叫做<斷章取義>都唔識!!

好似你唔清楚我回答你嘅意思啵! 其實我噉樣回復你仲好:

我又想問,乾肥通常係落多少架?

盆種又可唔可以落乾肥呢?

我都冇話落幾多邊種乾肥, 幾多份量啵!
最重要係自己按實際情況薄肥施放循序漸進黎吸取經驗!
回復

花園仔 發表於 2010-11-7 23:05:04 |顯示全部樓層
回復 13712# laugenroll
回復 13707# 花園仔

花園仔老師, 據你的經驗, 請問秋葵可以開花結果至幾時? 佢係咪多年生的?
我那株主莖俾我剪咗, 因為太長同受紅蜘蛛入侵, 但橫丫依然生長良好, 仲開花結果,
但近幾個星期果實明顯細過之前, 係天仔問題定點呢?

仲有, 我的Y牌沙律生菜發芽了, 但全部都「軟瀨瀨」 , 我見你一個菜盤種好多, 請問係咪唔駛理植株距離呢?
====================================

laugenroll,
我的經驗係<秋葵>可以開花結果到佢枝黃葉落時架!  佢唔係多年生嘅!
通常佢一路開花結果到尾段時間(進入衰老期)就生長緩慢落黎, 甚至停止增高添,
就算仍然有果莢都好奀細嘅, 棵嘢轉弱佢啲枝葉會漸漸枯黃....

<沙律生菜>苗苗軟瀨瀨係種得太密, 唔夠養份及缺少陽光嘅表現啫!
我個菜盤灑播種籽係太密囉, 因為目的係掹疏黎食架! (點講都係太密囉!)

定植嘅菜盤會有肯定尺寸嘅株距架, 你睇翻舊貼就清楚嘞!

傍晚體種灑播<沙律生菜>種籽嘅菜盤度掹咗啲<羅馬生菜>俾朋友試食

回復

花園仔 發表於 2010-11-7 23:12:43 |顯示全部樓層
回復 13713# ilovedisneyland
老師,
請問馬鬱蘭忽然生菇, d菇会唔会影響植物?  需要做什麽特別事嗎?
謝謝
=======================
ilovedisneyland,

唔係<馬鬱蘭忽然生菇>, 係種<馬鬱蘭嘅盤泥忽然生菇>咋!
嗰啲<菇>品種不明, 有冇毒又唔知, 留佢做乜吖, 清走佢啦!!   
回復

齊月 發表於 2010-11-7 23:22:31 |顯示全部樓層
>.<咁我初來步到唔知丫麻
回復

花園仔 發表於 2010-11-7 23:23:46 |顯示全部樓層
11月2日晚上落種籽嘅<白色蘿蔔仔>出芽芽囉!

11月4日落種籽嘅<櫻桃蘿蔔>亦出芽芽嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-11-7 23:33:39 |顯示全部樓層
第三梯次灑播嘅<沙律生菜>種籽冇咁密囉! (其實仲係好密呀!)

回復

齊月 發表於 2010-11-8 00:01:38 |顯示全部樓層

回復 13703# 花園仔
回復 13700# 齊月

紅椒水得咩? 你梗係睇咗隔離嘅<環保理念~~>嘞! 仲有好多嘻嘻架!

致於隔離亦有講到<矽藻素>嘅神奇功效, 係關於植物防蟲方面嘅,
佢地話防治對象包括紅蜘蛛、銀葉粉蝨、青蟲、夜盜蟲、薊馬、蛞蝓、介殼蟲、擬尺蠖、果實蠅、潛葉蠅等喎!

你地試過咪將實戰經驗分享俾大家囉!  

成果未知....我現在就一路噴一路咳......好嗆....
(連我都趕到走)我有養貓,所以我唔敢用藥
(咁回對不對?^^)
回復