乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210005 19822
花園仔 發表於 2009-12-16 23:40:39 |顯示全部樓層

回復 10116# Cat@.@
花老師,
點解我棵辣椒啲花了了廋廋,開完花就成枝掉下來,結唔到果,我已經一有花就落紅牛架啦......
謝謝花老師!!!!
=======================================

你好!
我體未開花前已經落咗D紅牛架罅!

嗱, 睇吓我棵<飛碟椒>吖!

回復

花園仔 發表於 2009-12-16 23:49:53 |顯示全部樓層

回復 10117# Cat@.@
花老師,
仲有我啲蕃茄開始轉紅都仲有啲怪紋,係咪正常架?
謝謝花老師!!!
=============================

可能你種嘅蕃茄係敢都未定啵, 等佢紅曬睇吓啦!

我嘅<泰國蕃茄>就冇呢種情況出現嘞!

回復

花園仔 發表於 2009-12-16 23:59:01 |顯示全部樓層
回復 10115# kwanyeehui
幾得意, 原來合掌瓜有個核的.下次留意買.
========================
鈞哥好!
哈哈! 你仲得意啵, 乜野瓜都有核架啦!
魚都有架 -- 你聽過<瓜核鯧>未吖!

回復

花園仔 發表於 2009-12-17 00:17:49 |顯示全部樓層
晚安!

<芥蘭>苗苗

<芥蘭>苗苗
回復

花園仔 發表於 2009-12-17 10:03:42 |顯示全部樓層

早晨!

種<沙律生菜>嘅朋友注意囉!

呢兩盤係體<防紫外線>及日照得50%嘅棚下種植嘅,
所以菜葉顏色與全開放日照嘅露地所種出黎嗰D係有分別架!

請留意菜菜體種植時間中嘅表現:

睇圖片時請記得體圖片上按一下喎!

回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-17 13:27:40 |顯示全部樓層
[quote]花老師,

點解我棵辣椒啲花了了廋廋,開完花就成枝掉下來,結唔到果,我已經一有花就落紅牛架啦......

請問甚麼是紅牛呢??係唔係一有花就要落??任何植物都是嗎??add3icon
回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-17 13:31:12 |顯示全部樓層
回復  BTG_CARMEN

種種下加大個架??咁係唔係照插入d泥裡面呢??
==========================

插邊度都得 ...
花園仔 發表於 2009-12-16 23:35

咁好啦...我要認真諗下點整至得...謝謝老師
回復

llaus 發表於 2009-12-17 13:47:28 |顯示全部樓層
[[quote]花老師,

==========================================================

是搭嘴 :

都要俾多d資料老師才能正確解答妳問題呀

例如: 是買苗回來/自發種籽呀!
         生長過程怎樣照顧佢呀! 有無施過肥呀!有呀.乜野肥呀,幾時呀
           越多資料,就越易解答到妳啦
回復

惡姨 發表於 2009-12-17 17:22:04 |顯示全部樓層
老師, 係咪沙律生菜太多陽光會唔紅嫁?? 會唔會有咁好食呢 ?? 我d火箭菜係全綠色嫁, 要唔要避開d呢?
回復

花園仔 發表於 2009-12-17 18:03:37 |顯示全部樓層

回復 10128# llaus
是搭嘴 :
都要俾多d資料老師才能正確解答妳問題呀
例如: 是買苗回來/自發種籽呀!
         生長過程怎樣照顧佢呀! 有無施過肥呀!有呀.乜野肥呀,幾時呀
           越多資料,就越易解答到妳啦
========================================

蛙蛙好!
唔緊要啦! 現時有幾個係咁認真架!
一般都係求求其其嘅啫, 嘻嘻!

我棵<新奇士檸檬>修剪後爆咗好多<梢>呀!
回復

花園仔 發表於 2009-12-17 18:14:50 |顯示全部樓層

回復 10129# 惡姨
老師, 係咪沙律生菜太多陽光會唔紅嫁?? 會唔會有咁好食呢 ??
我d火箭菜係全綠色嫁, 要唔要避開d呢?
======================================

惡E好!
相反, 陽光充沛D菜先至又靚又好架!
每種菜都有佢嘅特性, 我嘅<火箭菜>都有全綠色格!

嗱! 露地全天候種嘅<沙律生菜>
日照充足所以佢地嘅顏色先至<大紅大綠>架!

回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-17 18:17:06 |顯示全部樓層
嗱! 買普通種野D泥最好去D花場嘞!
買一車又得半車又得,
買得少咪叫佢入袋囉.(装沙石D袋呀!)  ...
花園仔 發表於 2008-10-31 18:44

花園仔老師...請問有冇一d賣泥i既花場地址或電話可以比我呀??
回復

花園仔 發表於 2009-12-17 19:26:14 |顯示全部樓層
回復 10132# BTG_CARMEN
花園仔老師...請問有冇一d賣泥i既花場地址或電話可以比我呀??
======================================

唔好意思嘞! 手頭冇曬呢D資料呀!

你可以網上查尋格, 大把啦, 試試....
回復

banyangdn 發表於 2009-12-17 21:26:05 |顯示全部樓層
睇晒啦, 睇晒啦, 終於睇晒花園仔老師d帖啦
其實我之前都有試過種嘢嘅, 但好多時無了解清楚就落種, 好多都係失敗收場, 今次會好d架啦, 但係都想問下花園仔老師d種嘢嘅經驗先
- 我 10/12 落左d菜種子, 好多種類都發到芽, 但係到依家 d “羅生”都仲係一d反應都無, 係咪要再等耐d觀察下先呢 ??? (d種子今個月先喺“三兄”度買嘅)
- 一棵翠玉瓜其實可以留幾多條瓜瓜呢, 因為之前曾經種過, 但係失敗收場, 想再接再厲
- 見你不停咁報告”長條南瓜”嘅結果果狀況, 我都好想試下種, 請問你種的那款種子, 於菜種行可以找到嗎 ??
PS 我本來以為自己唔會再種菜菜架啦, 因為之前種得唔係咁好, 但係睇完花園仔老師嘅帖, 發覺原來有好多嘢係自己做得唔好啫, 所以會邊種邊學, 咁咪會成功囉
回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-17 21:39:22 |顯示全部樓層
將棵嘢連泥體原盆攞出黎, 將最外圍D殘根削緊D及dun吓D鬆泥出黎,
然後用個大D嘅盆將棵嘢按適當位置放正,  ...
花園仔 發表於 2008-11-20 18:21

花園仔老師....真係唔好意思..好似好多問題咁..
我想問係咪即係逢整盆買番尼的植物都要咁做呢??因為最近我留左幾棵果苗...都係呢個禮拜攞o架...
回復

花園仔 發表於 2009-12-17 22:04:46 |顯示全部樓層
回復 10134# banyangdn
睇晒啦, 睇晒啦, 終於睇晒花園仔老師d帖啦
其實我之前都有試過種嘢嘅, 但好多時無了解清楚就落種, 好多都係失敗收場, 今次會好d架啦, 但係都想問下花園仔老師d種嘢嘅經驗先
- 我 10/12 落左d菜種子, 好多種類都發到芽, 但係到依家 d “羅生”都仲係一d反應都無, 係咪要再等耐d觀察下先呢 ??? (d種子今個月先喺“三兄”度買嘅)
- 一棵翠玉瓜其實可以留幾多條瓜瓜呢, 因為之前曾經種過, 但係失敗收場, 想再接再厲
- 見你不停咁報告”長條南瓜”嘅結果果狀況, 我都好想試下種, 請問你種的那款種子, 於菜種行可以找到嗎 ??
PS 我本來以為自己唔會再種菜菜架啦, 因為之前種得唔係咁好, 但係睇完花園仔老師嘅帖, 發覺原來有好多嘢係自己做得唔好啫, 所以會邊種邊學, 咁咪會成功囉
===========================================

你好!

睇完你個帖即刻出去影咗最近落種籽盤<羅生>,
呢批染咗粉紅色(殺蟲劑)嘅種籽的确唔係禁掂呀! 出芽率好低喎, 試吓買過D其他牌子啦!
好彩後期生長唔錯咋, 我而家種緊兩批架!

<翠玉瓜>留幾條瓜至合適應按種植環境及條件黎决定嘅!

我嘅<長條南瓜>種籽原係朋友送嘅, 現時有D自留種籽寄咗俾<小寶>.

衫兄嘅<羅馬生菜>種籽

衫兄嘅<羅馬生菜>種籽
回復

花園仔 發表於 2009-12-17 22:16:09 |顯示全部樓層
回復 10135# BTG_CARMEN
花園仔老師....真係唔好意思..好似好多問題咁..
我想問係咪即係逢整盆買番尼的植物都要咁做呢??因為最近我留左幾棵果苗...都係呢個禮拜攞o架...
========================================

唔一定! -- 要按實際情況而定架! -- 壇上好多朋友都冇感做啵, 你都可以請教吓佢地格!
回復

banyangdn 發表於 2009-12-17 22:16:34 |顯示全部樓層

睇完你個帖即刻出去影咗最近落種籽盤<羅生>,
呢批染咗粉紅色(殺蟲劑)嘅種籽的确唔係禁掂呀! 出芽率好低喎, 試吓買過D其他牌子啦!
好彩後期生長唔錯咋, 我而家種緊兩批架!

<翠玉瓜>留幾條瓜至合適應按種植環境及條件黎决定嘅!

我嘅<長條南瓜>種籽原係朋友送嘅, 現時有D自留種籽寄咗俾<小寶>
因為你之前講過d<羅生>好正, 所以就買黎試種, 咁唔知花園仔老師你仲有無其他嘅<羅生>介紹比我呢
回復

花園仔 發表於 2009-12-17 22:36:47 |顯示全部樓層

回復 10138# banyangdn
因為你之前講過d<羅生>好正, 所以就買黎試種, 咁唔知花園仔老師你仲有無其他嘅<羅生>介紹比我呢

我 10/12 落左d菜種子, 好多種類都發到芽, 但係到依家 d “羅生”都仲係一d反應都無, 係咪要再等耐d觀察下先呢 ???
(d種子今個月先喺“三兄”度買嘅)
幾日咋! 你太心急囉! 小寶都種到啵! http://hkplants.com/thread-13412-309-1.html
===========================================

嗱! 呢批種籽衰還衰咋, 但種出黎嘅後果唔錯架! -- 快大, 樣靚又好食!

買咗五蚊種籽, 種極都仲有好多啵! 我諗住落多D種籽就算出芽率低都唔緊要啦!

我嗰D<沙律生菜>種籽包入面都少少羅生架!

呢D就係體<衫兄>度買嘅<羅馬生菜>種籽種出黎架罅!
-- 種籽出芽率低但菜菜快大, 樣靚又好食架!

回復

banyangdn 發表於 2009-12-17 23:13:10 |顯示全部樓層

嗱! 呢批種籽衰還衰咋, 但種出黎嘅後果唔錯架! -- 快大, 樣靚又好食!

買咗五蚊種籽, 種極都仲有好多啵! 我諗住落多D種籽就算出芽率低都唔緊要啦!

我嗰D<沙律生菜>種籽包入面都少少羅生架!

呢D就係體<衫兄>度買嘅<羅馬生菜>種籽種出黎架罅!
-- 種籽出芽率低但菜菜快大, 樣靚又好食架!
==========================================
穩陣d, 都係落定多D種籽啦, 唔該晒
回復