乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210012 19822
BTG_CARMEN 發表於 2009-12-16 10:43:07 |顯示全部樓層
好大.....林??add12icon
死火...我預個架都好矮咋...而家已經爬晒上去...花老師..請指教如何是好好嗎??有得補救嗎??
回復

小牛 發表於 2009-12-16 11:06:05 |顯示全部樓層
花老師,
我都好想種合掌瓜,唔知可唔可以分2粒核比我呢, THANK YOU !!!
之前種左一棵, 唔小心比我肥C左呢
==============================
你好!
嗰粒核係要種到個瓜好老至有架, 我而家嗰D仲係嫩嫩嘅, 唔知幾時先至得呢!
你想種好易啫, 去街市菜檔睇到合掌瓜個督有嘢凸出黎咪買番黎,
整咗粒核出黎種, 瓜肉煲湯囉! 嘻嘻!
===============================
我上個禮拜唔覺意買左 o個老合掌瓜,
都埋左入泥,不過成個禮拜都好似未有動靜,我仲要上下倒轉左……add9icon
回復

亞實 發表於 2009-12-16 11:35:35 |顯示全部樓層
回復  sifenamok
花老師,
我都好想種合掌瓜,
唔知可唔可以分2粒核比我呢, THANK YOU !!!
之前種左一棵, 唔 ...
花園仔 發表於 2009-12-15 22:29

-----------------------------------------------

明白了, 多謝老師
不過依家好少見有得賣呢, 我再找找, THANKS
回復

llaus 發表於 2009-12-16 11:50:16 |顯示全部樓層
都埋左入泥,不過成個禮拜都好似未有動靜,我仲要上下倒轉左……
==================    ======
搶答:

隻蛙就會先浸水一/兩日
佢會張開少少及有可能有少少根長出來
然後才放入泥,張開口那個向天,
只入泥大半
每日淋水(噴水)
都要兩/三星期才出來
附圖就是入泥後三星期個靚仔樣啦
回復

花園仔 發表於 2009-12-16 13:37:40 |顯示全部樓層
回復 10100# 寶頤
但係我之前試過響泥到發荷蘭豆種子...結果...野左一大堆蚊虫
我再試下用棉花再發...o岩o岩發現..
芽就發唔到啦..mo就發左仲又野左d蚊虫仔
又要忍痛倒哂佢地去屋前果個大草地

到底做錯左邊個步驟會搞成咁呢

====================================

你好!
新鮮優質嘅荷蘭豆種籽會體一星期內出芽架!
回復

花園仔 發表於 2009-12-16 13:41:34 |顯示全部樓層
回復 10102# 小牛
都埋左入泥,不過成個禮拜都好似未有動靜,我仲要上下倒轉左……
=============================

你好!
簡單啦! 挖翻出黎重新種過咪OK囉!

回復

花園仔 發表於 2009-12-16 13:47:03 |顯示全部樓層
回復 10103# sifenamok
明白了, 多謝老師
不過依家好少見有得賣呢, 我再找找, THANKS
==========================

最好去D<百惠>睇吓嘞!
又老又肉酸冇人揀架!
回復

花園仔 發表於 2009-12-16 13:53:34 |顯示全部樓層
回復 10104# llaus
搶答:
隻蛙就會先浸水一/兩日
然後才放入泥,張開口那個向天,
只入泥大半
每日淋水(噴水)
都要兩/三星期才出來
=========================

我諗我冇你咁叻嘞! 我懶吖馬!
回復

花園仔 發表於 2009-12-16 13:56:09 |顯示全部樓層
回復 10101# BTG_CARMEN
好大.....林??
死火...我預個架都好矮咋...而家已經爬晒上去...花老師..請指教如何是好好嗎??有得補救嗎??
====================================

再撘大D個架咪OK囉!
回復

寶頤 發表於 2009-12-16 13:56:33 |顯示全部樓層
回復  寶頤
但係我之前試過響泥到發荷蘭豆種子...結果...野左一大堆蚊虫
我再試下用棉花再發...o岩o岩發現 ...
花園仔 發表於 2009-12-16 13:37

咁邊到可以買到D好D既種子丫請問
回復

花園仔 發表於 2009-12-16 14:08:09 |顯示全部樓層
回復 10110# 寶頤
=====================

我一般會幫襯嗰D舖頭大間D, 銷量大D, 多人幫襯D....
(例如衫兄, 彬彬....)

新鮮採自紐西蘭嘅種籽

回復

小牛 發表於 2009-12-16 14:57:27 |顯示全部樓層
=========================
搶答:
隻蛙就會先浸水一/兩日
然後才放入泥,張開口那個向天, 只入泥大半 每日淋水(噴水), 都要兩/三星期才出來
蛙哥,
多謝教路,我無挖粒核出黎,就咁切咁d 側邊d 肉,就根 (開口)向上埋左佢啦……
原來要兩、三個星期先出,咁我就靜心等待啦~下次試下浸浸水先!
其實我買左返黎,先發現o個瓜底已經出左根……好彩我都係用黎煲湯o者!

==========================================
你好!
簡單啦! 挖翻出黎重新種過咪OK囉!
=================================
老師好!
等我發掘下先!原來面頭撒肥好 d ,等我返去補補佢!

==================================
最好去D<百惠>睇吓嘞!
又老又肉酸冇人揀架!
========================
老師……你點知我係<百人圭>度買架?!add4icon
回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-16 17:27:30 |顯示全部樓層
種種下加大個架??咁係唔係照插入d泥裡面呢??
回復

寶頤 發表於 2009-12-16 18:16:35 |顯示全部樓層
回復  寶頤

我一般會幫襯嗰D舖頭大間D, 銷量大D, ...
花園仔 發表於 2009-12-16 14:08

-口-響邊架~" 花墟有無好野買到架???
回復

kwanyeehui 發表於 2009-12-16 19:58:05 |顯示全部樓層
回復  sifenamok
花老師,
我都好想種合掌瓜,
唔知可唔可以分2粒核比我呢, THANK YOU !!!
之前種左一棵, 唔 ...
花園仔 發表於 2009-12-15 22:29

幾得意, 原來合掌瓜有個核的.下次留意買.
回復

Cat@.@ 發表於 2009-12-16 21:21:42 |顯示全部樓層
花老師,

點解我棵辣椒啲花了了廋廋,開完花就成枝掉下來,結唔到果,我已經一有花就落紅牛架啦......

謝謝花老師!!!!
回復

Cat@.@ 發表於 2009-12-16 22:07:36 |顯示全部樓層
花老師,

仲有我啲蕃茄開始轉紅都仲有啲怪紋,係咪正常架?

謝謝花老師!!!
回復

花園仔 發表於 2009-12-16 23:23:13 |顯示全部樓層

回復 10110# 寶頤

-口-響邊架~" 花墟有無好野買到架???

都講咗啦! 地址你問吓小寶地囉!

<紅潺菜>有種籽收嘞!

回復

花園仔 發表於 2009-12-16 23:30:27 |顯示全部樓層
回復 10112# 小牛
老師……你點知我係<百人圭>度買架?!
========================

體街市嗰D好四正, 揀過用尼龍網袋笠住架, 好少老到生鬚嘅!

盤<小麥草>老囉, 狗狗都唔偷啦!

回復

花園仔 發表於 2009-12-16 23:35:00 |顯示全部樓層
回復 10113# BTG_CARMEN

種種下加大個架??咁係唔係照插入d泥裡面呢??
==========================

插邊度都得啦 -- 最緊要穩陣!
回復