乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210032 19822
花園仔 發表於 2009-12-13 22:26:30 |顯示全部樓層

睇吓呢幾盤<百里香>啦!

冬季百里香

冬季百里香

普通百里香

普通百里香

野生百里香

野生百里香
回復

花園仔 發表於 2009-12-13 22:31:59 |顯示全部樓層
嘩! 呢盤<薄荷>有棑種呀!

回復

alilovebyj 發表於 2009-12-13 22:41:22 |顯示全部樓層
老師盆百里香好旺盛。我想問下,如果d腳開始木質化,係咪就黎唔得,咁係咪就要剪落黎插枝??

我都有一盆,應該是曇花給我的,我唔想佢死,因為就算唔攞黎食,到天台工作時,用手掃下,嗅一嗅,個人都醒神d!
回復

花園仔 發表於 2009-12-13 22:57:22 |顯示全部樓層

回復 10063# alilovebyj
老師盆百里香好旺盛。我想問下,如果d腳開始木質化,係咪就黎唔得,咁係咪就要剪落黎插枝??

我都有一盆,應該是曇花給我的,我唔想佢死,因為就算唔攞黎食,到天台工作時,用手掃下,嗅一嗅,個人都醒神d!
==============================================

Alison好!

嗱, 陶盤嗰棵<普通百里香>年幾大囉, 木質化咗架罅!
睇見佢CC吓咪轉咗落陶盤啦, 而家仲好得啵!
不過百里香好脆弱架, 插多一两盤穩陣D架!

回望過去....

回復

Bessie 發表於 2009-12-13 23:00:34 |顯示全部樓層
回復 10058# 花園仔

多謝你呀老師.
我會俾d耐性等d紅辣椒轉紅架喇!
我d係新買嘅培養土, 無落過肥, 播種後第三日就發芽了, 呢兩個禮拜就將d逼逼嘅苗"蚊"走, 請問點樣"移苗定植"?咁而家要加d咩肥?add3icon

偶像老師, 你好勁呀! 真係羨慕死人! add6icon 我追你個post追到50頁咋, 仲有排追...
你一定係好瘦, 有咁多人追你!add4icon
回復

花園仔 發表於 2009-12-13 23:24:08 |顯示全部樓層

回復 10065# Bessie
我d係新買嘅培養土, 無落過肥, 播種後第三日就發芽了, 呢兩個禮拜就將d逼逼嘅苗"蚊"走, 請問點樣""移苗定植"?"?咁而家要加d咩肥?
==========================================

哦, 你已計劃將D逼逼嘅苗"蚊"走嘞, 就唔需要再進行"移苗定植"嘅程序啦!
"移苗定植" -- 即係首先用苗盤散播種籽, 發芽後等苗苗大得禁上下再移種體其地方囉!

你種嘅係葉菜, 梗係氮肥為主啦!

建議睇吓同自己種植環境相若嘅網友帖子!

移種咗嘅<椰菜花>

回復

花園仔 發表於 2009-12-13 23:27:53 |顯示全部樓層

<櫻桃蘿蔔>開始發育洛, 用D泥冚吓長了了嘅脚先....

回復

花園仔 發表於 2009-12-13 23:36:22 |顯示全部樓層

見先前種嘅两種<馬鈴薯>而家生長得幾好吖,
琴日又體個龍缸度種咗棵紫皮嘅!

回復

花園仔 發表於 2009-12-13 23:41:15 |顯示全部樓層
自言自語咗成晚嘞, 又係講<晚安>嘅時間洛!

掹食緊嘅芫荽

回復

JicJicmom 發表於 2009-12-13 23:49:15 |顯示全部樓層
回復 10069# 花園仔

老師好~~~ 積媽幹完活返來你就走囉~~ 今日好充實呢~~
積媽好中意芫茜蔥 ~~ 老師仲記得早前送我的細香蔥嘛 ? 積媽早前幫佢轉盤+剪髮, 家下又挺身又精神~
由老師送的4粒小球 , 家下變左10粒小球 ; 積媽不才, 應該可以種得更靚的 ~
積媽都剛下左老師的自採芫茜, 希望生得成+長食長有呢~^^
回復

alilovebyj 發表於 2009-12-14 00:01:06 |顯示全部樓層
..................................................................
係咪剪幾條未木質化的枝條,插入泥就可以的了?
現在天氣冷,適合插枝嗎?
回復

花園仔 發表於 2009-12-14 12:32:04 |顯示全部樓層
回復 10070# JicJicmom
老師好~~~ 積媽幹完活返來你就走囉~~ 今日好充實呢~~
積媽好中意芫茜蔥 ~~ 老師仲記得早前送我的細香蔥嘛 ? 積媽早前幫佢轉盤+剪髮, 家下又挺身又精神~
由老師送的4粒小球 , 家下變左10粒小球 ; 積媽不才, 應該可以種得更靚的 ~
積媽都剛下左老師的自採芫茜, 希望生得成+長食長有呢~^^
====================================

積媽好!
哈, 多得你提起細香蔥, 我都要為佢剪吓髮囉!
嗰D自採芫荽種籽幾OK架, 我相信一定生得成嘅!

<茼蒿>遲D天氣凉仲大得快呀!

回復

花園仔 發表於 2009-12-14 12:41:44 |顯示全部樓層

回復 10071# alilovebyj
..................................................................
係咪剪幾條未木質化的枝條,插入泥就可以的了?
現在天氣冷,適合插枝嗎?
==============================

Alison好!

用新出嫩枝插就OK啦!
冷先至好!(20度C左右)
水多都唔怕架....
總之點插都生喎!

求其剪D嫩枝插就OK啦!

求其剪D嫩枝插就OK啦!

嗱, 先幾日插架, 生咗啦!

嗱, 先幾日插架, 生咗啦!
回復

llaus 發表於 2009-12-14 14:14:08 |顯示全部樓層
求救!
隻蛙D粟米一夜就脫髮
會唔會有蟲呢?
有老鼠??
回復

Bessie 發表於 2009-12-14 21:34:15 |顯示全部樓層
回復 10066# 花園仔

唔該哂! 花園仔老師,
等我試下落d魚肥先.
回復

花園仔 發表於 2009-12-15 11:23:26 |顯示全部樓層
回復 10074# llaus
求救!
隻蛙D粟米一夜就脫髮
會唔會有蟲呢?
有老鼠??
==========================

蛙蛙好!

我未試過有此情況出現啵!
推測係鼠鼠傑作嘞!

都係蜥蜥生性D, 冇乜搞破壞!

回復

花園仔 發表於 2009-12-15 11:27:44 |顯示全部樓層
回復 10075# Bessie
唔該哂! 花園仔老師,
等我試下落d魚肥先.
==================

唔使客氣! 雞屎肥都好正架!

你睇<大芥菜>D葉柄成2-3吋粗架!

回復

花園仔 發表於 2009-12-15 11:37:44 |顯示全部樓層
呢棑種乜都禁靚, 完全冇理佢都開得燦爛喎!

回復

花園仔 發表於 2009-12-15 11:39:43 |顯示全部樓層
百冇都掂!
冇泥冇肥冇人理....

回復

花園仔 發表於 2009-12-15 11:42:25 |顯示全部樓層
午安!

回復