乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2215206 19822
llaus 發表於 2009-11-1 16:06:07 |顯示全部樓層
係唔係薏米呀??
回復

alilovebyj 發表於 2009-11-1 18:27:11 |顯示全部樓層
請問點解佢仲唔可以正正經經感結果呢?

.................................................................
一條蔓成四個瓜仔,全抽晒d營養喎……應該同呢個有關吧……一蔓留一瓜,老師之前有說過啊……仔多,咪乸瘦囉!

回復

花園仔 發表於 2009-11-1 20:55:30 |顯示全部樓層
9642# alilovebyj
.................................................................
一條蔓成四個瓜仔,全抽晒d營養喎……應該同呢個有關吧……一蔓留一瓜,老師之前有說過啊……仔多,咪乸瘦囉!
=============================

alison及大家晚上好!

嗰張圖顯示
當第一個乸花成功授粉後冇立刻將繼續出現嘅第二個乸花摘除, 及冇切斷該蔓尖.
因此, 當第二個乸花成功授粉後第一個瓜瓜仔會枯萎,
同樣, 當第三個乸花出現並成功授粉後第二個瓜瓜仔會枯萎,
接住, 當第四個乸花出現並成功授粉後第三個瓜瓜仔會枯萎,
敢樣咪得個<搞>字囉!
就算最後成功結到瓜瓜都唔會大得去邊啦!!

敢點樣先至係正确呢以下圖示純屬私人經驗, 只可供睇吓咋!
回復

zippokovin 發表於 2009-11-1 20:57:51 |顯示全部樓層
9642# alilovebyj
一條蔓成四個瓜仔,全抽晒d營養喎……應該同呢個有關吧……一蔓留一瓜,老師之前有說 ...
花園仔 發表於 2009-11-1 20:55

又學到野^^
多謝老師分享
回復

花園仔 發表於 2009-11-1 21:20:17 |顯示全部樓層
大家好, 開估:

好掛住你 -- 日日體度第一版, 成日都見面啦! 嘻嘻!
稻米 -- 如果稻米咁奀瘦真係餓C人都似!
好難估 -- 敢梗係冇食疍糕咁易啦, 生日快樂!
甘蔗 -- 甘蔗咁幼好呀, 冇禁多肥仔通街走!
麥 -- 麥穗有咁多串就好囉!
薏米 -- 好大粒架!

答案:

今朝修剪咗盤<香茅>, 嗰D咪<香茅>嘅花(種籽)囉!
回復

花園仔 發表於 2009-11-1 21:25:33 |顯示全部樓層
9644# zippokovin
你好!
唔使客氣!

睇吓盤<無花果樹>生長情況啦:
回復

花園仔 發表於 2009-11-1 21:34:13 |顯示全部樓層
盤<小麥草>乾爽+清爽點會惹蚊滋啵!
回復

alilovebyj 發表於 2009-11-1 21:39:17 |顯示全部樓層
當第一個乸花成功授粉後冇立刻將繼續出現嘅第二個乸花摘除, 及冇切斷該蔓尖.

----------------------------------------------------

原來要切斷蔓尖!!我淨係將新長出來的乸花摘除!…不過,若學老師切除蔓尖,咁就可以再出側蔓,咁又有機會再出瓜瓜…
回復

jack872184 發表於 2009-11-1 21:41:35 |顯示全部樓層
9645# 花園仔

花園仔老師~
The<香茅>can be eaten ma?add3icon
Because i think this <香茅>is for kill/[區]虫虫
Lemon grass is for [eating]
回復

新仔 發表於 2009-11-2 03:19:35 |顯示全部樓層
多謝呀, 原來係香茅
回復

新仔 發表於 2009-11-2 03:24:37 |顯示全部樓層
盤乾爽+清爽點會惹蚊滋啵!
花園仔 發表於 2009-11-1 21:34

講開蚊滋, 老師我屋企只種咗少量花花,

但就愈來愈多蚊滋, 除咗手捉外, 仲有咩法呀?
回復

cherrylwy 發表於 2009-11-2 09:03:49 |顯示全部樓層
花園仔你盤無花果好靚呀﹗我都好想種無花果, 用來+羅漢果+妃子+龍眼肉焗水飲, 不過我無好似花園仔你咁多地方種野, 你盤無花果不大吧?是否在花墟買的?
回復

laugenroll 發表於 2009-11-2 10:17:55 |顯示全部樓層
9643# 花園仔

多謝花園仔老師指教。

我種瓜果時,一見佢有果你就會即刻剪老葉,係上環某菜種鋪的人教的,請問你除咗修剪蔓枝,又有無剪老葉呢?
回復

花園仔 發表於 2009-11-2 17:59:03 |顯示全部樓層
9648# alilovebyj
原來要切斷蔓尖!!我淨係將新長出來的乸花摘除!…不過,若學老師切除蔓尖,咁就可以再出側蔓,咁又有機會再出瓜瓜…
===========================
Alison及大家好!

係亞, 所以我一棵都可以同時結到十個瓜瓜啦!

睇吓花先啦:
回復

花園仔 發表於 2009-11-2 18:04:32 |顯示全部樓層
9649# jack872184
你好!
我D<香茅>多用黎整嘢食, 香茅雞, 香茅豬扒....有時會整飲料, 甚至係浸浴香料, 幾正架!
回復

jack872184 發表於 2009-11-2 18:08:20 |顯示全部樓層
花園仔老師~
Is your香茅is lemon香茅?add3icon
回復

花園仔 發表於 2009-11-2 18:13:43 |顯示全部樓層
9651# 新仔
講開蚊滋, 老師我屋企只種咗少量花花,

但就愈來愈多蚊滋, 除咗手捉外, 仲有咩法呀?
=============================

你好!
我屋企都有少少蚊滋架, 冇所謂啦, 最緊要活動區冇啫!

室內嘅防蚊我比較注重架唔容許有漏網之魚架!
用高密度防蚊網及風乾式捕蚊器幫手囉!
回復

花園仔 發表於 2009-11-2 18:17:50 |顯示全部樓層
9652# cherrylwy
花園仔你盤無花果好靚呀﹗我都好想種無花果, 用來+羅漢果+妃子+龍眼肉焗水飲, 不過我無好似花園仔你咁多地方種野,
你盤無花果不大吧?是否在花墟買的?
==========================

你好!
我盤無花果係體彬彬買嘅, 詳情得閒咪請回放睇吓啦!
回復

花園仔 發表於 2009-11-2 18:20:55 |顯示全部樓層
9656# jack872184
花園仔老師~
Is your香茅is lemon香茅?
====================

我嘅<香茅>只係普通嘅<泰國香茅>品種咋!
回復

jack872184 發表於 2009-11-2 18:26:05 |顯示全部樓層
.o.o.
原來如此~
回復