乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2215196 19822
alice 發表於 2009-10-28 10:50:11 |顯示全部樓層
你好!
翠玉瓜係要有公花乸花先可以進行授粉動作嘅!
有蜜蜂同佢授粉咪唔需要人工受粉囉!

茄子係自花授粉嘅, 所以就唔需要人工授粉嘞!
==========================

唔該花老師~
老師的飛碟辣椒好靚~~請問可以係邊度買到呢?
回復

小寶 發表於 2009-10-28 13:08:33 |顯示全部樓層
9564# 花園仔
唔使灰心啵, 再種過啦!
我兄日會寄D種籽俾你喎!
=========================
先行謝過老師! 老師梗係想我分派俾其他園友同埋發定苗俾積媽定喇
回復

貝貝 發表於 2009-10-28 19:53:34 |顯示全部樓層
你好!
唔緊要啦, 種野失敗咗嘅泥仲可以用番架, 溝乜野要睇你繼續種邊種植物啦,
每種植物對泥土嘅要求都唔同, 反而營養方面可以用各種肥料黎補充翻架!

floragard呢隻德國花泥我多用體種花方面, 蔬菜類多用於育苗及泥土改善幫補用,
好似近棑嘅<小麥草>培植, 我就用佢作遮蔽物嘞!(5mm厚冚種籽面)

效果幾好吖:花園仔 發表於 2009-10-27 22:04

老師,我盆小麥草勁多蚊滋,點算呀 >.<
回復

alilovebyj 發表於 2009-10-28 20:34:13 |顯示全部樓層
傻花靚啊!add6icon
回復

花園仔 發表於 2009-10-28 21:51:40 |顯示全部樓層
9582# 小寶

小寶及大家晚上好!
種籽寄出咗囉, 點樣處理, 你自己决定好嘞! 唔該曬!

留種籽用嘅<洛神花>紅卜卜架

評分

查看全部評分

回復

花園仔 發表於 2009-10-28 21:56:58 |顯示全部樓層
9581# alice
唔該花老師~
老師的飛碟辣椒好靚~~請問可以係邊度買到呢?
===========================

你好!
我D<飛碟辣椒>種籽係朋友送嘅, 唔清楚邊度有得賣喎!
今日寄咗D種籽俾<小寶>囉!
回復

花園仔 發表於 2009-10-28 22:08:00 |顯示全部樓層
9580# LLGG
園藝方面仲有好多野要學習, 多謝花園仔老師既解答~
=================================
你好!
呢個唔係教育帖, 我唔係樣樣都識架, 但分享吓種植經驗幾時都得啦!

花槽棵<夜香花>俾我提早修剪咗囉!
回復

花園仔 發表於 2009-10-28 22:19:41 |顯示全部樓層
9583# 貝貝
老師,我盆小麥草勁多蚊滋,點算呀 >.<
========================

你好!
花泥及培養土種野特別多蚊滋架!
<小麥草>如果種得太密又係好惹蚊滋嘅!

<小麥草>唔同<水稻>, 佢比較耐旱,
種植淋水泥土底層濕潤, 盡量令泥土表面乾爽, 亦會少D蚊滋!

播種籽做足基肥, 日後施肥可以少D亦都會少D蚊滋架!
回復

花園仔 發表於 2009-10-28 22:27:44 |顯示全部樓層
9584# alilovebyj
傻花靚啊!
==========

Alison好!
韮蘭(風雨蘭)開花多數會落雨架,
點知佢會咁嘅, 呵呵!

不如睇吓<鳳眼果>花花仲好啦!
回復

花園仔 發表於 2009-10-28 22:42:19 |顯示全部樓層
黎食木瓜啦!
雖然唔係乜野名種, 但樹上熟真係好甜架! 嘻嘻!
回復

laugenroll 發表於 2009-10-28 22:43:11 |顯示全部樓層
9588# 花園仔

花園仔老師, 關於蚊滋的問題我真係受盡困擾。我無論在家的窗台、天台、露台種野, 無論層樓幾高,  不論係觀賞花草樹木或農作物, 一用有機肥做基肥或追肥, 包括已熟腐的粒狀肥, 都好惹蚊滋, 一有蚊滋就梗有紅蜘蛛, 大規模殺滅一次後不久又來過, 唉, 真係唔知點搞, 我種得唔密, 已經無積水, 無淋水過量, 把地方打理得好清潔, 但總係搞唔掂d蚊滋。

仲有, 上兩星期我噴咗一次濃少少的綠油油, 諗住試下睇下得唔得, 點知情況反而好似嚴重咗, 最後要用bio kill 噴先得。

我都試過用黃色昆蟲膠板, 但始終治標不治本, 老師, 有無辦法呀?
回復

花園仔 發表於 2009-10-28 22:45:57 |顯示全部樓層
琴日人工授粉嘅<翠玉瓜>得咗囉!
回復

laugenroll 發表於 2009-10-28 22:48:45 |顯示全部樓層
9583# 貝貝

你好!
如果種得太密又係好惹蚊滋嘅!

唔同, 佢比較耐旱,
種植淋水泥土底層濕潤, 盡量令泥土表面乾爽 ...
花園仔 發表於 2009-10-28 22:19

呀, 掛住講自己情況竟然唔記得咗問, 花園仔老師你話「花泥及培養土種野特別多蚊滋」,咁係咪溝d河沙呀黃花泥呀會好d? 
回復

花園仔 發表於 2009-10-28 22:53:24 |顯示全部樓層

9591# laugenroll
花園仔老師, 關於蚊滋的問題我真係受盡困擾。我無論在家的窗台、天台、露台種野, 無論層樓幾高,  不論係觀賞花草樹木或農作物, 一用有機肥做基肥或追肥, 包括已熟腐的粒狀肥, 都好惹蚊滋, 一有蚊滋就梗有紅蜘蛛, 大規模殺滅一次後不久又來過, 唉, 真係唔知點搞, 我種得唔密, 已經無積水, 無淋水過量, 把地方打理得好清潔, 但總係搞唔掂d蚊滋。

仲有, 上兩星期我噴咗一次濃少少的綠油油, 諗住試下睇下得唔得, 點知情況反而好似嚴重咗, 最後要用bio kill 噴先得。

我都試過用黃色昆蟲膠板, 但始終治標不治本, 老師, 有無辦法呀?
==========================================
呀, 掛住講自己情況竟然唔記得咗問, 花園仔老師你話「花泥及培養土種野特別多蚊滋」,咁係咪溝d河沙呀黃花泥呀會好d?
==========================================
你好!
感牙! 我諗用<防蟲網室+黃色昆蟲膠板>可能先會解决到你嘅問題洛!

普通泥土相對少D蚊滋架!(自己經驗)
我盤<小麥草>兄日都會加D薄薄地<普通泥>冚住面層嘅<德國花泥>架!
回復

花園仔 發表於 2009-10-28 23:04:38 |顯示全部樓層
好快大嘅<小洋蔥頭>
回復

花園仔 發表於 2009-10-28 23:09:20 |顯示全部樓層
呢隻靚<蔥>真係好正架 -- 又香又好食!
食過嘅老友記都讚不絕口, 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2009-10-28 23:15:27 |顯示全部樓層
蔥蔥後邊嘅菜菜
回復

peggykyw 發表於 2009-10-29 10:51:11 |顯示全部樓層
9588#  花園仔
花槽棵<夜香花>俾我提早修剪咗囉!

------------------------------------------
老師您好!
請問夜香花修剪後, 夜香花個莖頭點樣保養?
回復

貝貝 發表於 2009-10-29 16:46:33 |顯示全部樓層
你好!
<小麥草>如果種得太密又係好惹蚊滋嘅!

<小麥草>唔同<水稻>, 佢比較耐旱,
種植淋水泥土底層濕潤, 盡量令泥土表面乾爽, 亦會少D蚊滋!

播種籽做足基肥, 日後施肥可以少D亦都會少D蚊滋架!花園仔 發表於 2009-10-28 22:19

老師中晒point 呀,我係用花泥加勁多小麥草種子呀,真係超多蚊滋 t.t

咁我盡量淋小d水,等表面乾爽d,希望減小d蚊滋啦!

謝謝你^.^
回復

花園仔 發表於 2009-10-29 18:31:15 |顯示全部樓層
9598# peggykyw
老師您好!
請問夜香花修剪後, 夜香花個莖頭點樣保養?
===========================

Peggy及大家傍晚好!

你地唔好咁快修剪住, 聖誕節前後都可以架!

<夜香花>修剪後保持泥土濕潤就得(佢都冇乜葉洛唔使淋禁多水架!),
到佢重新出枝葉時就落氮(多)磷(少)肥谷吓棵嘢啦!
到棵嘢大咗, 見佢爆花冧時就要揾紅牛(鉀肥)幫幫佢嘞!
回復