乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2215184 19822
LLGG 發表於 2009-10-27 10:30:26 |顯示全部樓層
我係種野新手有問題想請教吓花園仔老師~

我自己用開黃色包裝叫floragard (好似係咁串) 既泥, 有時種野失敗咗, 但d泥又想重用, 應該要溝返d咩先可以用呢?? 因為驚就咁用d泥已經無晒營養...
回復

惡姨 發表於 2009-10-27 12:25:17 |顯示全部樓層
由4月至10月頭, 一路忙到嘔, 呢幾日先有時間上吓網, 花老師返你個帖之後, 就有返信心去玩新一期惡田喇, 多謝你嘅鼓勵, 令我更鼓舞....一陣去影D相, 開返個新帖先
回復

mono 發表於 2009-10-27 13:05:42 |顯示全部樓層
Mill問點先叫做成熟收得,
我就睇吓個蘿蔔有30mm圓徑左右而且紅卜卜咪掹得囉!
示範吓啫:
花園仔 發表於 2009-10-26 18:17

我原來收早咗。可以再大啲。好彩仲留低啲星期六再收。
回復

花園仔 發表於 2009-10-27 21:37:35 |顯示全部樓層
9560# 小寶
小寶的長條南瓜給人不幸斬斷了,沒南瓜吃
==========================

小寶好!
唔使灰心啵, 再種過啦!
我兄日會寄D種籽俾你喎!

公公公公公....
回復

花園仔 發表於 2009-10-27 22:04:17 |顯示全部樓層
9561# LLGG

我自己用開黃色包裝叫floragard (好似係咁串) 既泥, 有時種野失敗咗, 但d泥又想重用,
應該要溝返d咩先可以用呢?? 因為驚就咁用d泥已經無晒營養...
===========================================

你好!
唔緊要啦, 種野失敗咗嘅泥仲可以用番架, 溝乜野要睇你繼續種邊種植物啦,
每種植物對泥土嘅要求都唔同, 反而營養方面可以用各種肥料黎補充翻架!

floragard呢隻德國花泥我多用體種花方面, 蔬菜類多用於育苗及泥土改善幫補用,
好似近棑嘅<小麥草>培植, 我就用佢作遮蔽物嘞!(5mm厚冚種籽面)

效果幾好吖:
回復

花園仔 發表於 2009-10-27 22:17:55 |顯示全部樓層
9562# 惡姨
由4月至10月頭, 一路忙到嘔, 呢幾日先有時間上吓網, 花老師返你個帖之後, 就有返信心去玩新一期惡田喇, 多謝你嘅鼓勵, 令我更鼓舞....一陣去影D相, 開返個新帖先
=======================

惡E好!
而家天氣對好多植物栽種都係正面嘅, 反而對蟲害要提高警覺性喎!
種多D啦, 舊年你都種得好好格, 大家努力呀!

<翠玉瓜>今朝終於出乸花嘞

<翠玉瓜>今朝終於出乸花嘞

<翠玉瓜>今朝終於出乸花嘞, 希望接住....

<翠玉瓜>今朝終於出乸花嘞, 希望接住....

盤種嘅<翠玉瓜>.

盤種嘅<翠玉瓜>.

牆邊種嘅<翠玉瓜>.

牆邊種嘅<翠玉瓜>.
回復

惡姨 發表於 2009-10-27 22:22:57 |顯示全部樓層
多謝老師, 依家仲成20幾度, 咁熱嘅天氣就種住生菜類先啦, 冇咁多蟲咬嘛, 再涼D就種十字花科囉, 到時應該會有d靚菜食吓掛
回復

花園仔 發表於 2009-10-27 22:23:24 |顯示全部樓層
9563# mono
================================

Mill好!
冇所謂啦, 大細差唔到幾多啫!
<櫻桃蘿蔔>而家種仲正呀, 佢喜歡涼快D架!

回望舊年:
回復

學種植 發表於 2009-10-27 22:27:06 |顯示全部樓層
9563# mono
================================

Mill好!
冇所謂啦, 大細差唔到幾多啫!
而家種仲正呀, 佢喜歡涼快D架!

回望舊年: ...
花園仔 發表於 2009-10-27 22:23

好靚呀...
d櫻桃蘿蔔紅卜卜咁
回復

花園仔 發表於 2009-10-27 22:33:22 |顯示全部樓層
9567# 惡姨
多謝老師, 依家仲成20幾度, 咁熱嘅天氣就種住生菜類先啦, 冇咁多蟲咬嘛, 再涼D就種十字花科囉, 到時應該會有d靚菜食吓掛
===============================

你講得啱! 而家溫差都好大架, 而且係溫上添, 日間成27,28度對大部份十字花科都唔係咁好架!
而家落種籽反而仲更有利添!

<泰國蕃茄>而家正值開花結果時期, 日間溫度低3,4度就更好嘞!
回復

惡姨 發表於 2009-10-27 22:39:27 |顯示全部樓層
經過上年玩左一期惡田, 今次就知道幾時種乜種物嫁喇,合時種植先可以食到最正嘅作物嘛
回復

花園仔 發表於 2009-10-27 22:54:58 |顯示全部樓層
9571# i]惡姨
經過上年玩左一期惡田, 今次就知道幾時種乜種物嫁喇,合時種植先可以食到最正嘅作物嘛
==============================

梗係! 食嘢都係<不時不食>仲要適時識食架!

天氣乾燥斬條<竹蔗>加埋<茅根><紅蘿蔔><馬蹄>及<粟米>煲水, 正!
回復

Cat@.@ 發表於 2009-10-27 23:06:54 |顯示全部樓層
<泰國蕃茄>而家正值開花結果時期, 日間溫度低3,4度就更好嘞!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
花老師,
唔好意思,上次問過花老師點解我啲蕃茄又高又廋又少葉,依家先放相上嚟...........雖然有花開,但結唔到果,花花成朵掉下來 .......花老師,請問蕃茄洗唔洗人工授粉架?

謝謝花老師!!!
回復

alice 發表於 2009-10-27 23:10:02 |顯示全部樓層
花老師~你好~
我想請問你~翠玉瓜要唔要人工受粉同唔要公花得唔得呢?
回復

花園仔 發表於 2009-10-27 23:23:24 |顯示全部樓層
9573# Cat@.@
花老師,
唔好意思,上次問過花老師點解我啲蕃茄又高又廋又少葉,依家先放相上嚟...........雖然有花開,但結唔到果,花花成朵掉下來 .......
花老師,請問蕃茄洗唔洗人工授粉架?

謝謝花老師!!!
=======================

你好!
你棵蕃茄有花開但結唔到果, 主要原因係你棵蕃茄比較奀瘦而且日間天氣仲徘徊體27-28度,
濕度又唔夠, 好難授粉成功架! (蕃茄唔洗人工授粉嘅)
養壯D棵野先, 遲D天氣凉D就OK架嗱!

天氣凉翻D, 飛碟辣椒又爸爸聲起飛囉!
回復

花園仔 發表於 2009-10-27 23:43:29 |顯示全部樓層

9574# alice
花老師~你好~
我想請問你~翠玉瓜要唔要人工受粉同唔要公花得唔得呢?
==========================

你好!
翠玉瓜係要有公花乸花先可以進行授粉動作嘅!
有蜜蜂同佢授粉咪唔需要人工受粉囉!

茄子係自花授粉嘅, 所以就唔需要人工授粉嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-10-27 23:57:01 |顯示全部樓層
天文臺話呢幾日陽光普照, 傻花我行我素....

今日....

今日....
回復

花園仔 發表於 2009-10-28 00:08:54 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

當<荷>休眠時<睡蓮>正從葉芽中萌發呢....

缸內荷盤載睡蓮....

缸內荷盤載睡蓮....
回復

Cat@.@ 發表於 2009-10-28 00:28:32 |顯示全部樓層
你好!
你棵蕃茄有花開但結唔到果, 主要原因係你棵蕃茄比較奀瘦而且日間天氣仲徘徊體27-28度,
濕度又唔夠, 好難授粉成功架! (蕃茄唔洗人工授粉嘅)
養壯D棵野先, 遲D天氣凉D就OK架嗱!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
謝謝花老師,
我會多啲幫蕃茄追肥架啦!
回復

LLGG 發表於 2009-10-28 09:47:53 |顯示全部樓層
9561# LLGG

我自己用開黃色包裝叫floragard (好似係咁串) 既泥, 有時種野失敗咗, 但d泥又想重用,
應該要溝返d咩先可以用呢?? 因為驚就咁用d泥已經無晒營養...
========== ...
花園仔 發表於 2009-10-27 22:04

園藝方面仲有好多野要學習, 多謝花園仔老師既解答~
回復