乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2193695 19822
nuage 發表於 2008-6-12 00:04:11 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-11 23:37 發表
nuage , 小寶 : 你地都黎行下 - 花園仔

係呀﹗ 得閒我都會嚟行下﹗睇吓花園仔嘅靚靚植物﹗
回復

小寶 發表於 2008-6-12 00:05:32 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-12 00:01 發表
試吓種都好, 不過未必成功, 我種野好(屎)呀...
潺菜 , 好味... 加豆腐做湯, 或 蒜茸炒都好味  

潺菜..我好似從未食過
回復

nuage 發表於 2008-6-12 00:09:06 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-11 23:50 發表
nuage 好!

呢隻芒果好嘢黎架! 夠日子摘落黎(仲係青BB架不過果訂就深啡色嘞!)放幾日, 皮仲係青但果身軟咗嘞, 剝開皮, 嘩! 黃橙橙又甜又滑又多肉, 個核薄一薄.... ...

引到我流哂口水﹗好想食呀﹗ 係乜嘢品種嘅杧果?花園仔唔靚嘅你唔種﹗你種嘅都係
回復

小孩子 發表於 2008-6-12 00:09:40 |顯示全部樓層
我呀媽會加埋豆腐同豬肉用黎滾湯
好好味
回復

花園仔 發表於 2008-6-12 00:14:06 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-12 00:01 發表
試吓種都好, 不過未必成功, 我種野好(屎)呀...
潺菜 , 好味... 加豆腐做湯, 或 蒜茸炒都好味  

樣樣種D樂趣無窮嫁!

種棵夜香花夠好啦, 加埋D冬瓜粒, 冬姑粒, 鮮草姑, 黄耳, 雪耳, 想甜就落D瘦肉粒, 要明目咪落豬肝囉....
總之好好飲又好食啦!
回復

花園仔 發表於 2008-6-12 00:18:32 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-6-12 00:02 發表

嘩!很好吃的樣子。請問你的芒果是由小苗種起嗎?

體元朗買嘅, 邊有咁好耐性等幾年至有得食丫, 買番黎已經好大棵罅.
回復

nuage 發表於 2008-6-12 00:26:30 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-12 00:14 發表

樣樣種D樂趣無窮嫁!

種棵夜香花夠好啦, 加埋D冬瓜粒, 冬姑粒, 鮮草姑, 黄耳, 雪耳, 想甜就落D瘦肉粒, 要明目咪落豬肝囉....
總之好好飲又好食啦! ...

夜香花湯我鍾意飲﹗ 你paul夜香花係種子種定係買苗種o架﹗係邊度買o架﹗我都想買d返屋企種﹗
回復

lammanfung 發表於 2008-6-12 00:29:21 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-12 00:18 發表

體元朗買嘅, 邊有咁好耐性等幾年至有得食丫, 買番黎已經好大棵罅.

亦都要你悉心耕耘,才有這麼肥美的芒果吃啊!
回復

chuping 發表於 2008-6-12 00:37:19 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-6-12 00:26 發表

夜香花湯我鍾意飲﹗ 你paul夜香花係種子種定係買苗種o架﹗係邊度買o架﹗我都想買d返屋企種﹗

我都想買...
回復

muitau 發表於 2008-6-12 10:26:30 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-11 23:29 發表
節瓜.. 難種嗎?? 有分享種子喎, 要留意 d 咩.
另 朋友由 東北 帶回 大尖椒 (7"長) 及 黃豆, 香港可種嗎?

節瓜同青瓜唔難種,我用3月時暖水浸左一晚落種,青瓜好粗生,節瓜發得比較慢啲.

我都係第一次種,摸摸下咁......幼苗時注意唔好比蚜虫侵害,留意多啲葉底同落下殺虫水咁,兩隻瓜都鍾意勁晒,我早晚都澆水一次,而家成日落雨就唔使囉. 我將佢地同萬壽菊種埋一齊防線虫侵害,佢地好鬼惹瓜蠅,我掛左防蠅紙囉.

我識既係得咁多,好多時都上黎問各高手包括花園仔咁囉.

你襯呢排成日落水快啲落種啦,出左苗咪可以晒多啲,健康啲囉.
回復

muitau 發表於 2008-6-12 10:29:39 |顯示全部樓層
前天收咗D黃豆, 用黎炆棑骨好正呀!

黃豆原來係青色架,好似毛豆呀,比起黃色既係咪淋啲架?
黃豆炆排骨又係點整架? 用毫油炆?
回復

muitau 發表於 2008-6-12 10:30:46 |顯示全部樓層
亦都要你悉心耕耘,才有這麼肥美的芒果吃啊!

同意同意
回復

花園仔 發表於 2008-6-12 12:57:26 |顯示全部樓層
lammanfung,  nuage及大家好!

我棵芒果的确係好嘢黎架, 話說有日(八年前)路經元朗體近住滔滔間酒樓個公園仔附近擺滿果木, 見到有棵芒果種體個大缸度好粗壯架, 問吓價錢, 事頭婆(疑似)話呢棵芒果係星加坡種嘅百花芒喎, 一口價八百蚊唔送貨添! 好多得閒人事都加埋把口讚之不絕於耳, 咁咪即刻call架貨車整佢番屋企囉, 初初人咁高啫, 好易打理, 後來越黎越高大, 所以每年摘果後都要修剪一翻, 並且體樹冠圍內埋混合肥, 雖然辛苦但樂趣無窮呢!

今朝摘咗一揪芒果

摘果之前影張相先!

摘果之前影張相先!

8吋長左右喇!

8吋長左右喇!
回復

花園仔 發表於 2008-6-12 13:18:05 |顯示全部樓層
原帖由 muitau 於 2008-6-12 10:29 發表

黃豆原來係青色架,好似毛豆呀,比起黃色既係咪淋啲架?
黃豆炆排骨又係點整架? 用毫油炆?

muitau, 黄豆熟透時D豆殼及豆豆都變咗黃色所以大家都叫佢做黃豆啦!

買D靚排骨醃好佢, 起鑊爆香排骨倒埋D新觧黃豆兜勻佢, 落D水冚盖炆之, OK洛咪打献上碟囉!
中意加毫油都得格, 仲惹味添!
回復

花園仔 發表於 2008-6-12 13:32:46 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-6-12 00:26 發表

nuage,  chuning 最初係買苗種嘅! 體賣花嘅舖買架, 買番黎種老之後要再種或送俾人梗係截枝插泥啦, 好快就有花花睇及食嘞!
回復

花園仔 發表於 2008-6-12 13:34:58 |顯示全部樓層
原帖由 小孩子 於 2008-6-12 00:09 發表
我呀媽會加埋豆腐同豬肉用黎滾湯
好好味

你媽媽好錫你噃!
回復

soy 發表於 2008-6-12 17:38:27 |顯示全部樓層
我要分兩日先参觀完你個花園仔,好羨慕呢~
原來幸福就係咁簡單
回復

BanbieChan 發表於 2008-6-12 23:17:04 |顯示全部樓層
我每日都嚟睇花園仔嘅花園仔嫁 ,唔嚟唔舒服
回復

花園仔 發表於 2008-6-12 23:38:55 |顯示全部樓層
soy, BanbieChan大家好! 得閒咪入黎坐吓囉! 非常歡迎架!

講起夜香花種植嘅問題, 梗係插枝快趣啦, 四月初我體花槽插咗條老枝而家有花洛!

四月中出咗好多葉仔洛!

四月中出咗好多葉仔洛!

今日有花嘞!

今日有花嘞!

如果用種子發苗會耐好多架!

如果用種子發苗會耐好多架!
回復

nuage 發表於 2008-6-12 23:53:23 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-12 13:32 發表

nuage,  chuning 最初係買苗種嘅! 體賣花嘅舖買架, 買番黎種老之後要再種或送俾人梗係截枝插泥啦, 好快就有花花睇及食嘞!

唔該哂﹗多謝你時常將你種植嘅心得分享比我哋知﹗
請問係咪係元朗嘅花店度買﹗等我去睇吓買一盆返屋企種﹗thanks!
回復