乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2202395 19822
花園仔 發表於 2008-6-18 11:41:46 |顯示全部樓層
成日烏天暗地, 朝早光過一陣咁多, 紫薇拿拿聲開咗幾朶花!

花槽上嘅紫薇花!

花槽上嘅紫薇花!

唔知幾時至有以前咁燦爛洛!

唔知幾時至有以前咁燦爛洛!
回復

小寶 發表於 2008-6-18 11:46:15 |顯示全部樓層
花園仔, 我想問一個傻Q問題, 就係 D青瓜, 蕃茄, 茄子等瓜係咪只造一次架 ? 出完果實之後就唔會再出花和果? 下年要重新苗種?
回復

花園仔 發表於 2008-6-18 11:47:55 |顯示全部樓層
呢排個天烏蟀蟀, 落咗D種子就算出咗芽都唔理想喇!

你睇嗰棵青瓜苗長挑挑! 哼!!(整唔倒表情出黎! 悶!!)
回復

花園仔 發表於 2008-6-18 11:56:25 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-18 11:46 發表
花園仔, 我想問一個傻Q問題, 就係 D青瓜, 蕃茄, 茄子等瓜係咪只造一次架 ? 出完果實之後就唔會再出花和果? 下年要重新苗種?

係! 等棵野唔再出花和果即係玩完啦!
下年要重新苗種? -- 嗱! 咁就要睇吓板主嗰張種植時間表嘞!
如果啱日子咪可以拿拿聲再落種子囉! 你睇我又想再種棵青瓜嘞.....
回復

小寶 發表於 2008-6-18 12:20:04 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-18 11:56 發表

係! 等棵野唔再出花和果即係玩完啦!
下年要重新苗種? -- 嗱! 咁就要睇吓板主嗰張種植時間表嘞!
如果啱日子咪可以拿拿聲再落種子囉! 你睇我又想再種棵青瓜嘞..... ...

唔該哂! 希望你D苗仔茁壯成長啦
回復

花園仔 發表於 2008-6-18 12:40:00 |顯示全部樓層
靚靚,
你個睡蓮缸報價番咗黎未呀!

我缸睡蓮搞掂囉! D魚仔好鬼開心呀!
種睡蓮嘅盆係四方架, 即天圓地方咁解啫!
回復

小寶 發表於 2008-6-18 15:03:00 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-13 13:06 發表
呢排成日落大雨, 個個都話唔掂, 點樣做個平平地嘅保護裝置呢! -- (我自己諗嘅! )

好簡單之馬!

首先訂出要維護嘅大小要求, 例如租田朋友嘅尺寸係1.5米乘1.5米.

即係:
做3件約1.5米乘(高 = 隨你要求)1.2米   ...

我想問下點解要做一件長d?
回復

花園仔 發表於 2008-6-18 15:07:23 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-18 15:03 發表

我想問下點解要做一件長d?

咁樣做成一邊高一邊低咁先會扇水架馬!
回復

maymay靚 發表於 2008-6-18 15:07:51 |顯示全部樓層
好靘呀, 出自你手一定正啦   (天圓地方)仲咁有意思 ,不愧是我偶像.
近排日日雨, 都無心情去花舖問, 花舖老闆又無call我喎.
個花園一塌糊塗..
回復

BanbieChan 發表於 2008-6-18 15:11:09 |顯示全部樓層
偶像好勁呀
回復

花園仔 發表於 2008-6-18 15:15:53 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-18 15:07 發表
好靘呀, 出自你手一定正啦   (天圓地方)仲咁有意思 ,不愧是我偶像.
近排日日雨, 都無心情去花舖問, 花舖老闆又無call我喎.
個花園一塌糊塗.. ...

唔緊要喇! 第日好番天再整番好佢囉!

黃色燈籠椒唔怕風雨啵, 好大囉! - 趁早上少少陽光拍嘅!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-18 15:18:42 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-18 15:07 發表
個花園一塌糊塗.. ...

我d植物都死o左好多,不過仲有種子,如果你有需要,我寄比你~
好快好天啦~
回復

maymay靚 發表於 2008-6-18 15:24:19 |顯示全部樓層
我 paul 燈籠椒 得一個結到果咋..
本來好多冧, 因雨多比蝸牛仔食晒.
回復

maymay靚 發表於 2008-6-18 15:28:42 |顯示全部樓層
christsui : 你分享給我 (秘魯紫辣椒) 我已用棉花發芽, 但兩個星期都無反應, 唔知係咪種子(發霉)種唔到???
回復

nuage 發表於 2008-6-18 15:28:50 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-18 15:24 發表
我 paul 燈籠椒 得一個結到果咋..
本來好多冧, 因雨多比蝸牛仔食晒.

我都係呀﹗ 雨多咗﹗蝸牛都跟住多咗﹗ d瓜瓜嘅花都比佢食咗好多 ,都唔知點算好﹗
回復

maymay靚 發表於 2008-6-18 15:30:02 |顯示全部樓層
同病相憐 !!!!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-18 15:33:16 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-18 15:28 發表
christsui : 你分享給我 (秘魯紫辣椒) 我已用棉花發芽, 但兩個星期都無反應, 唔知係咪種子(發霉)種唔到???

咁應該唔得啦~
我比小苗你,我有6棵苗(本來有20棵,比貓整爛晒,救番6棵), 暫時得兩塊葉,等強壯d既時候通知你~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-18 15:36:19 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-6-18 15:28 發表

我都係呀﹗ 雨多咗﹗蝸牛都跟住多咗﹗ d瓜瓜嘅花都比佢食咗好多 ,都唔知點算好﹗

nuage, 睇番舊帖,有講點樣對付蝸牛呀~
http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D1&page=1
回復

maymay靚 發表於 2008-6-18 15:37:29 |顯示全部樓層
多謝, 多謝!! 到時我可派 courier 攞.
回復

nuage 發表於 2008-6-18 15:40:15 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-6-18 15:36 發表

nuage, 睇番舊帖,有講點樣對付蝸牛呀~
http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D1&page=1

thanks! 不過要等發酵完先用得﹗我怕......唉!
回復