迷岩 Sinn. Super Orange 小苗 交換AV葉片(結束交換)

作者: chris 發表于 2008-5-5 16:53:14
5854 69
chris 發表於 2008-5-9 18:47:58 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-5-9 17:34 發表
郵局通常有冷氣,啲植物種子不容易焗到,街边郵筒日曬夜曬,隔一晚都死,何況兩三日.......
同埋信封面可以註:  不要摺曲..小心輊放..易碎等字眼  讓郵差叔叔小心着緊喲 ...

不要摺曲..小心輊放..易碎等字眼.........係郵包先可以, 一般信件唔包佢一定睇到, 大量處理的唔好咁留意
回復

chris 發表於 2008-5-9 18:50:45 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-5-9 16:58 發表
小白

我的經驗    如在郵局(下午4:30分前寄)明天一定会收到,千万不要在街边郵筒寄,我試過五天
對方才收到.

正常來說, 在郵筒收信先放入去的話, 應該是會在下一個工作天就收到 (昨天剛看過,因沒時間去郵局寄信,焗住要放入信筒)

不過你過了收信時間,又咁恰跟住假期週末, 真係四五日先收到,
回復

江江 發表於 2008-5-9 19:55:37 |顯示全部樓層
嘻嘻,
大家研究吓......有机会大家寄嘢時做吓記錄,睇吓郵局和郵筒的比較快慢      另外寄掛号信是会多一天工作日,头尾共三日
我比較怀疑郵筒的服務唔多準時. 又驚人玩破坏.....係咪紀人擾天呢?
另外我收過封面有 「不要摺曲」 的公文袋,郵差叔叔真的不敢硬塞入郵箱口,call送上門或擺在保安員處等我去取.

回復

chris 發表於 2008-5-9 21:52:34 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-5-9 19:55 發表
嘻嘻,
大家研究吓......有机会大家寄嘢時做吓記錄,睇吓郵局和郵筒的比較快慢      另外寄掛号信是会多一天工作日,头尾共三日
我比較怀疑郵筒的服務唔多準時. 又驚人玩破坏.....係咪紀人擾天呢?
另外我收過封面 ...

個別郵筒有可能會遲一天, 而且個個郵筒收信時間都唔同, 過咗收信時間就當第二日, 係郵局就唔同, 係佢收工前寄就無問題, 安全好多,

唔知係唔係有時d郵差偷懶, 真係要隔好耐先收到信,

果個郵差咁好人, 呢d都係好睇個郵差, 今朝我去郵局攞信, 都唔係乜野掛號信, 只係有幾位花友同時寄盒仔俾我, 都唔係好大份, 佢都要我去郵局攞, 可惡, 聽日又要去過郵局攞信, 行兩次
回復

candyafr 發表於 2008-5-9 22:20:56 |顯示全部樓層
Chris,

今天已收到葉和小苗,下星期2寄給你, thanks
回復

江江 發表於 2008-5-9 22:55:42 |顯示全部樓層
Chris,

我上个月收到一盒記念品,約3吋X10吋,郵差樓下call我,然後送上門.
我不知道你的收信信箱情況安全度有幾高,郵差可能已派過一次給你,但你不在,為了郵件安全到達你手,他們好蝕低當掛号信交給你,沒有再收其它費用嗎,雖然麻煩,但安全嘛.
如果未貼夠郵資的信件,郵局都當掛号信叫你补錢才可取,但比掛号平得多.(死橋..大家唔好用)
回復

chris 發表於 2008-5-9 23:12:41 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-5-9 22:55 發表
Chris,

我上个月收到一盒記念品,約3吋X10吋,郵差樓下call我,然後送上門.
我不知道你的收信信箱情況安全度有幾高,郵差可能已派過一次給你,但你不在,為了郵件安全到達你手,他們好蝕低當掛号信交給你,沒有再收其它費用嗎 ...

每一座樓都有固定的郵差負責, 你的是一個好郵差, 我的就是懶郵差,

我是住唐樓,無升降機果種, 佢唔會行幾層樓梯攞信俾你 , 就算係掛號信, 收過n次掛號, 得兩三次係攞上樓拍門1的, 吹脹
回復

江江 發表於 2008-5-9 23:29:09 |顯示全部樓層
Chris,
唐樓的信箱是否全掛在地下,如郵件盒仔放不入,郵差為安全,所以用上述「掛号信」叫你去取,算係咁啦? 另掛号信,通常來兩次,第三次就放卡片叫你隔日去取.
外国速遞就前一天call哋你,叫你留人接件...不過我哋層樓的住户就叫保安幫他們暫收,其实這樣做手續不太好,所以保安不会在任何文件上簽字的.
另外你要記低你楝樓的派信時間,(替工会遲的)
我記得舊年新股熱潮,我差不多時閒就去等派信,好第一時閒攞去賣...
我家姊的地方就慘啲...郵差要下午4時才派到..賺到變蝕...

回復

小白 發表於 2008-5-9 23:37:49 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-5-9 21:52 發表

個別郵筒有可能會遲一天, 而且個個郵筒收信時間都唔同, 過咗收信時間就當第二日, 係郵局就唔同, 係佢收工前寄就無問題, 安全好多,

唔知係唔係有時d郵差偷懶, 真係要隔好耐先收到信,

果個郵差咁好人, 呢d都係好睇 ...

Chris

鬼叫你係大戶咩, 成有花交換, 係要行多幾次啦.  (全賴有你, 我們先有樂趣 )
回復

江江 發表於 2008-5-9 23:42:25 |顯示全部樓層
小白白,
Chris 咁為得你地,你重閏他,....笑死我啦..
回復

chris 發表於 2008-5-10 00:38:31 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-5-9 22:20 發表
Chris,

今天已收到葉和小苗,下星期2寄給你, thanks

你的信我因無時間,所以放咗入郵筒, 估唔到真係第二日就收到,

迷岩小苗安好嗎 ?, 最擔心就是佢, 怕佢變乾屍
回復

chris 發表於 2008-5-10 19:56:34 |顯示全部樓層
alfred71, 你的信已收到1, 下星期二寄出
回復

chris 發表於 2008-5-13 13:15:10 |顯示全部樓層
alfred71, 小白, 小苗已經寄出
回復

小白 發表於 2008-5-13 13:50:15 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-5-13 13:15 發表
alfred71, 小白, 小苗已經寄出

好心呀!
回復

chris 發表於 2008-5-13 14:07:43 |顯示全部樓層
應該明天就收到, 睇下幾時派信, 你企係信箱度等下郵差叔叔
回復

江江 發表於 2008-5-13 19:01:33 |顯示全部樓層
chris.
你做乜教人學我..做站長..
人地心急先咁做....
回復

candyafr 發表於 2008-5-13 19:07:07 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-5-10 00:38 發表

你的信我因無時間,所以放咗入郵筒, 估唔到真係第二日就收到,

迷岩小苗安好嗎 ?, 最擔心就是佢, 怕佢變乾屍

Ok 啊,已涼緊冷氣.....................
回復

chris 發表於 2008-5-13 19:22:42 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-5-13 19:07 發表

Ok 啊,已涼緊冷氣.....................

咁就安樂晒, 不過有冷氣要入保溫盒保濕, 唔好太乾
回復

candyafr 發表於 2008-5-13 19:28:15 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-5-13 19:22 發表

咁就安樂晒, 不過有冷氣要入保溫盒保濕, 唔好太乾

知道,知道,希望快高長大
回復

alfred71 發表於 2008-5-14 18:05:17 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

今天已收到thx!
回復