返回列表 發新帖

Mini - 農田種植之路「大比併」(最新14/6)

作者: Mini 發表于 2008-5-5 00:24:52
6917 48
Mini 發表於 2008-6-5 00:14:10 |顯示全部樓層

回復 40# carolc 的帖子

如果兩塊田加埋我諗有15-18顆青瓜,
兩顆甜瓜,一顆苦瓜
我諗我今個星期會去噴苦練油,
多謝你提點呀^^
回復

可樂包 發表於 2008-6-5 12:02:51 |顯示全部樓層
比心機繼續努力!
見你剛開始有種小玉西瓜
之後情況如何??
回復

Mini 發表於 2008-6-5 19:17:01 |顯示全部樓層

回復 42# 可樂包 的帖子

小玉西瓜種極都種唔大,又冇葉長出來,
只有桱部長,總之就好肉酸,
之後就全部掉晒喇
回復

可樂包 發表於 2008-6-5 20:32:09 |顯示全部樓層
原帖由 Mini 於 2008-6-5 19:17 發表
小玉西瓜種極都種唔大,又冇葉長出來,
只有桱部長,總之就好肉酸,
之後就全部掉晒喇

打算參考下生長情況
我家ge 黃肉西瓜都係咁
出世一星期,但一直只往上生
葉都只有2片,仲要合埋唔打開@@
回復

Mini 發表於 2008-6-8 23:06:48 |顯示全部樓層

回復 44# 可樂包 的帖子

其實我都唔係好識點種西瓜, 好似都幾難種咁
回復

Mini 發表於 2008-6-8 23:10:37 |顯示全部樓層
今日去咗兩塊田度救災,灣仔田全軍覆沒,
只收了少許四季豆,其他都冇乜點理了,
諗住等收田時再睇下會唔會有蕃薯,
而旺角田反而越種越好,總供有7個青瓜BB了,
四季豆亦好大條,
青椒都有花了,我諗會放多少少時間係旺角田
回復

Mini 發表於 2008-6-14 21:46:48 |顯示全部樓層
今日又去咗園圃,見到好多園友既田都慘不忍睹,
大部份都枯黃,好多瓜都比果蠅針咗,
包括我自己既青瓜都針咗 ,好唔開心呀,
努力咗咁耐,我已經有用袋,
但因為大雨沖甩咗個袋,
就咁就冇咗兩隻瓜瓜食喇~~

14/6 收咗1條被果蠅針咗既青瓜,仲有少量四季豆,豆豆好大條

今日既收獲有青瓜同埋四季豆

仲有少少通菜同埋香蔥,已經煮咗雞翼炒四季豆加通菜,青瓜唔要喇,驚有蟲蟲,雖然切開咗入面冇蟲,
但花園仔話時晨未到啫,所以都係唔夠膽食

再 Post 屋企種既蕃茄,已經有花喇,但連場大雨後,花花已經落得8899

泰國圓白茄已經有花喇,就快有茄茄食

屋企種既辣椒,仲未有花,而園圃既辣椒已經有1隻辣椒仔喇

紫茄,仲未有花花,較白茄生長慢

屋企種既四季豆,好粗好大條呀

回復

fongkk 發表於 2008-6-14 23:47:33 |顯示全部樓層
四季豆有d像以前那個一粒豆種成通天的樹故事

由於唔係成日有時間看田,網上資料說可以找一個黃色膠樽,上面噴上噴膠(文具店或日用五金店應該有),誘殺瓜果蝇,防止有時來不及套袋就被針

回復

Mini 發表於 2008-6-16 10:27:47 |顯示全部樓層

回復 48# fongkk 的帖子

係喎~~唔該晒你呀, 可以係屋企試下~~
回復