Mini - 農田種植之路「大比併」(最新14/6)

作者: Mini 發表于 2008-5-5 00:24:52
6909 48
相信大部份人的興趣,都係從小到大培養出來的,又或者突然因某一D事情而引發出既情意結,我想講一講我既童年故事,希望時下年青人能珍惜眼前的一切。

小時屋企窮,父母都要顧住揾食,唔得閒理我地,所以好少有玩具玩,好少可以去街,最開心既日子,就係每年既農曆新年,因為可以返鄉下探親。

我同表姊既感情最好,但因為父母都很嚴,不准我地落田玩,所以我跟表姊有時會採摘路邊既蕃薯葉,然後去魚塘捉蝦仔,跟住就會炒黎食,表姊負責炒,我就負責燒柴,整個過程雖然沒什麼大不了,但對於我黎講,真的非常開心,因此很喜歡田園生活。

人大了,仍然很喜歡田園生活,但因為家庭環境限制,屋企人不喜歡我在屋企種野,所以未能一嚐種植樂趣,結婚後,老公都不喜歡種植,但不會反對,所以已經好好了。

自從知道有園圃種植計劃,便立即申請,慶幸給我抽中兩塊田,雖然不是同一地點,要兩邊走會較辛苦,但可一嚐種植心願,這些小事難不到我的。

在未收田之前,已經興奮咗好耐,成日係香港園藝館睇番D舊Post資料,所以係呢度真係學到好多野,亦都好多謝花友送贈種子。差不多收田前,係屋企培苗,整定堆肥,買定晒所需用品、種子、肥料等,劃晒圖計劃應該點樣係有限既空間種植,因為想種既野實在太多了。

終於等到收田喇,哇!!超級辛苦呀,又晒啦,又多蚊,又要翻田,又要除草,又要落肥,又要移苗,又要搭棚,又要淋水,在沒有人幫忙之下,一個人搞晒兩塊田,收田果兩日真係到想死,如果唔係意志堅定,真係好易會放棄。

好喇,講咗咁耐,我諗大家都好眼訓,不如就去片先啦

這是第一塊田,位於灣仔區,5/4首日開田,分開咗9格,有甜瓜、小玉西瓜、櫻桃蘿蔔、圓車厘茄、桃太郎蕃茄、四季豆、青瓜、茄子、白茄子及蕃薯。

一連幾個星期都冇乜太陽,D植物好似唔識大咁,3/5影咗幾幅似樣少少既相,而且落埋肥料,希望谷谷佢。

都種咗好多顆,希望有一顆能夠成功啦,但只剩下3個月時間了,應該唔夠時間結果,因為實在生長得太慢。

小玉西瓜就好奇怪,咁細就有花,唔知係咪正常架呢?

26/4都影咗圓車厘茄相,但都唔係好大。

3/5大咗好多,已經有6-8塊葉,因此已摘頂芽,等佢地可以生腋芽發展。

26/4既四季豆,開始扒竹。

3/5已經扒到上頂喇,豆類真係生得好快,但仲未見到有花。

3/5青瓜已經出咗真葉,我非常睇好青瓜,仲要多謝花友「tobysiu」送贈種子

3/5的茄子,其實最早出世係茄子,因為一早係屋企培定苗,但就生得最慢。

同樣地,茄子都種咗幾顆,希望收成豐富。

26/4最後出場就係蕃薯喇,蕃薯真係好粗生,都唔洗點樣理佢。

3/5已經生得好密喇,生到出晒界,差唔多侵佔咗白茄子一半領土。

Mini 發表於 2008-5-5 00:54:39 |顯示全部樓層

Mini - 農田種植之路「大比併」(18/5)

另一幅田就係位於旺角,6/4開田,未開田時係咁樣架,好多石仔,D泥又唔靚。

開田後亦都分咗9格,已經搭埋個豆棚,有四季豆、蜜糖豆、長虹豆、生菜、甜椒、辣椒、青瓜,其實開田時係計劃咗生菜同青瓜係得一格的,原本係種咗櫻桃蘿蔔及白菜,但因為太多蝴蝶蟲,食晒我D葉,所以先比多一格生菜及青瓜。

26/4長虹豆生長得好快。

26/4的蜜糖豆,多謝花友分享,古唔到最快突圍既係蜜糖豆,已經開花了。

3/5呢朵係第二朵花,第一朵花大家都諗到係點啦

3/5無錯喇,已經結果喇,哈哈!本來有幾顆蜜糖豆的,但因為首日移苗時見冇乜氣息,忍心掉咗,只剩下這一顆堅強地生長,蜜糖豆,加油呀!

3/5蜜糖豆話想黎一張大頭照,哇~~簡直靚爆鏡呀。

26/4既櫻桃蘿蔔,好慘呀,已經開始發現蟲蹤。

26/4既生菜,差唔多要疏苗了,我先發覺原來我係唔鍾意種菜,因為我好怕蟲兼唔鍾意疏苗,所以我決定唔會再種菜了,改種其他果類植物。

26/4芫茜及蔥,兩幅田既全部邊位,我都種咗芫茜及蔥。

26/4辣椒,有2顆辣椒都不敵蟲害,比蟲蟲食晒D葉,好慘呀

1/5  全田相,我見其他網友塊田D植物大得好快,但我D就好似唔識大咁,唔知點解,可能我冇落追肥,所以3/5兩塊田都已經落咗追肥,希望會快高長大啦。

3/5最後,要比大家睇下凶手,佢地實在太過份喇,食晒D葉。

問過園友,原來係蝴蝶蟲,旁邊個蝴蝶蛋,園友話D蝴蝶飛到每顆植物上生蛋,激死!

好過份呀,食飽飽就呢埋訓覺

回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-5 01:59:47 |顯示全部樓層
好犀利喎!!!
一個人照顧兩塊田
回復

arp 發表於 2008-5-5 09:40:21 |顯示全部樓層
...........
回復

蛀米虫 發表於 2008-5-5 12:00:22 |顯示全部樓層
原來你是康文處大戶~
回復

mimilka 發表於 2008-5-5 12:20:58 |顯示全部樓層
我種一塊田已經好累了,要翻泥,播種,落苗。你好叻呀!可以照顧到兩塊田。
回復

fianfumy 發表於 2008-5-5 12:29:27 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

你好利害呀 ! 兩塊田 ! 咁假期咪要灣仔 , 旺角兩邊走 ?
回復

Mini 發表於 2008-5-5 17:19:59 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

真係超攰架,尤其是我呢D好少戶外運動既人,就更加想死 ,不過自己鍾意,冇計啦
回復

Mini 發表於 2008-5-5 17:23:04 |顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

係呀,要兩邊走,諗起第一日,真係晒到阿媽都唔認得,仲要鬼死咁多蚊咬喎,咬到我變豬頭,咁我咪著住件風褸囉,一黎可以防蚊,二黎可以唔洗晒黑,但就搞到我D汗流到落底底,內外都濕晒呀
回復

Mini 發表於 2008-5-5 17:27:29 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

o殊~~~唔好咁大聲呀,唔係等陣加我租田費~~
回復

vkzone2002 發表於 2008-5-6 00:00:54 |顯示全部樓層
我認得出你片田呀, 我上星期日還帶仔仔去看你的"豆花"呢! 好似有紫色又有粉紅色對嗎?
回復

小白 發表於 2008-5-6 00:14:29 |顯示全部樓層
好想種呀, 請問灣仔的田是點租的, 可否給我資料, 謝謝
回復

Mini 發表於 2008-5-6 00:40:00 |顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

你是指旺角田嗎??我上星期六去過,因為太多蟲了,所以我用咗建築用既棚架網蓋住幅田,只露出個豆棚,不過得蜜糖豆有白色花,其他就唔知有冇花了,而灣仔田就好似仲未有花,不過相隔一日,唔知其他豆有冇花呢?
回復

Mini 發表於 2008-5-6 00:41:47 |顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

你可以睇下以下網址,有好多有用既資料的
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=8331&extra=page%3D1
回復

carolc 發表於 2008-5-6 13:34:23 |顯示全部樓層
咁快有收成, 好好加油呀
回復

花園仔 發表於 2008-5-6 15:21:32 |顯示全部樓層
好勁呀! 禁多花款.

我在花園仔也整咗個花池, 不過現在只種咗矮瓜, 青紅黄椒及尖葉莧菜咋!
回復

Mini 發表於 2008-5-6 22:59:19 |顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

多謝 我會加油架喇
回復

Mini 發表於 2008-5-6 23:02:20 |顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

唔好笑我啦
同你的花園仔比,你的又大又靚既芒果,簡直無得比啦
我都覺得種有果實既植物好玩D兼有滿足感大D
回復

Mini 發表於 2008-5-12 01:13:42 |顯示全部樓層
唔經唔覺又一個星期了,仲有3個月園圃又到下一期,真係好唔捨得呀,
眼見自己種既植物都冇乜大進展,有的更因為害蟲問題而要放棄,
真的有點兒心灰,不過,我唔可以放棄的,因為仲有其他寶寶要我照顧。

好,又要去片喇!

回復

Mini 發表於 2008-5-12 01:29:59 |顯示全部樓層
再黎去片~~~

甜瓜開始長蘇蘇,如果有多些太陽的日子,就會生得好快

甜瓜開始長蘇蘇,如果有多些太陽的日子,就會生得好快

蕃茄生到好似森林咁,我諗要疏苗了

蕃茄生到好似森林咁,我諗要疏苗了

四季豆生得最靚,唔知幾時先有豆呢

四季豆生得最靚,唔知幾時先有豆呢

青瓜仍然都仲係好BB,我見其他園友已經有花結果喇

青瓜仍然都仲係好BB,我見其他園友已經有花結果喇

估唔到蕃薯葉都受到害蟲的襲擊,要消滅晒D蟲蟲先得

估唔到蕃薯葉都受到害蟲的襲擊,要消滅晒D蟲蟲先得

茄子大咗好多,但仍然未如理想

茄子大咗好多,但仍然未如理想

原來白茄子同紫茄子的苗係差唔多樣架

原來白茄子同紫茄子的苗係差唔多樣架

個棚唔夠闊,四季豆生晒出黎添

個棚唔夠闊,四季豆生晒出黎添

大肚婆出場喇,就生得喇

大肚婆出場喇,就生得喇

蜜糖豆個肚大到好誇張,最後忍唔住摘咗返屋企,不過無食到,因為想留種

蜜糖豆個肚大到好誇張,最後忍唔住摘咗返屋企,不過無食到,因為想留種

另一顆甜瓜,本來係灣仔田,因為太迫,所以移植咗去旺角田

另一顆甜瓜,本來係灣仔田,因為太迫,所以移植咗去旺角田

辣椒默默地生長,生菜已經放棄了,因為有好多紅蜘蛛

辣椒默默地生長,生菜已經放棄了,因為有好多紅蜘蛛

旺角田的青瓜都仲係好BB,唔知幾時先會大個仔呢

旺角田的青瓜都仲係好BB,唔知幾時先會大個仔呢
回復

123下一頁