Mini - 農田種植之路「大比併」(最新14/6)

作者: Mini 發表于 2008-5-5 00:24:52
6916 48
貓貓 發表於 2008-5-12 22:50:42 |顯示全部樓層
見到佢地快高長大真係辛苦 d 都值得嫁!
回復

maymay靚 發表於 2008-5-12 22:58:51 |顯示全部樓層
  好厲害, 有咁多種類....
回復

Mini 發表於 2008-5-12 23:21:03 |顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

係呀,每次去個樣又唔同咗,真係希望可以快D收到我既第一次農作物呀
回復

花園仔 發表於 2008-5-13 00:25:12 |顯示全部樓層
我D茄子好似有花咯, 你D點呀!
回復

Mini 發表於 2008-5-13 17:29:06 |顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

我D仲未有呀,生得好慢,點解你D生得咁快架
回復

花園仔 發表於 2008-5-13 18:43:12 |顯示全部樓層
比心機呀! 奀咗D啦, 谷肥的好快就有茄子食架嘞!
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-14 00:18:48 |顯示全部樓層

D狗仔腳印好得意呀

你整相都好有心機wor

D字好懷舊wor
回復

Mini 發表於 2008-5-18 20:30:01 |顯示全部樓層
話咁快又過咗一個星期嚕,園圃種植時間差不多過了一半,
睇返兩塊田,用同一種方法開田,肥料一樣,每星期照顧一天,
灣仔田D泥係明顯比旺角田土地肥沃,植物大部份都生長良好,
有的更已有花蕾,準備開花了,到現在只是櫻桃蘿蔔種唔到,
相比之下,旺角田就太失望了,
泥土不但貧瘠,種乜死乜,害蟲問題也很嚴重,
已死植物有櫻桃蘿蔔、生菜、A菜、小唐菜、辣椒、蜜糖豆及四季豆等等,
植物也生長緩慢,就算每星期已加肥料追肥,但都好似原全停止生長咁,
乜都唔吸收,甚至好似就黎死咁,唔知大家有冇乜野辦法呢?

又係時候去片喇~~~

首先睇咗灣仔田先...

17/5 四季豆已有很多花,相信就快有豆豆食嚕

呢度又有花花,好開心呀,不過都有好多潛葉蟲

嗱!呢度又有喇

花花雖然得白色,但清清地,都幾靚架

17/5 桃太郎番茄都長出花蕾了,不過植株之間生長過密,所以已放棄了兩株較弱小的,等其他有位生長

大家見唔見到呀?啱啱開始長花蕾,我諗下星期一定會有好多花

17/5 甜瓜已長出很多子曼,但因為地方有限,所以將佢向高空發展,不過我估計種唔到瓜瓜出黎

甜瓜生到 " Lin" 晒,可能真係要比地佢爬

17/5 一千零一顆節瓜,仲諗住佢會死埋,點知有驚喜,希望佢快高長大啦

落咗D魚肥,谷谷佢,等佢肥D,咁就會生得快D架喇

17/5 茄子有兩顆係比較強壯,所以有較好既照顧,就係有竹仔 "燦" 腰喇

好喇,睇完灣仔田,就要睇下旺角田,旺角田已經不堪入目,只剩下零星植物

17/5 辣椒原本種咗6顆,現在只剩下2顆較似樣的,但葉黃,瘦弱,好似垂危咁

17/5 四季豆D葉大部份都好似咁,唔知出咗咩問題,請問有冇人會知呀?我估可能唔夠氮肥

17/5 從兩塊田採收既全部芫茜,差唔多都有1斤,不過好多都細細條

近睇都幾靚架 ,而且仲好香添呀

都有1斤收獲架,全部煮咗芫茜湯飲,正呀

回復

fatinhk782827 發表於 2008-5-19 12:16:50 |顯示全部樓層
四季豆,你是不是忽然落左d肥比佢呀...做成燒葉現象...?
我種d豆角就是加左d( 麩粉十骨粉十泥 混合一星期之後備用),我用花盆種ga
落左之後一日,就出現好似你ga四季豆燒葉情況在豆角下部出現,
當晚就做左d應急設施,,用大量水喉水沖走d過多養份...
好彩,家陣無什麼事,,,好快有豆角食 tim  ...

d豆角重大得好快,,,一星期內由一吋長,變左十二三吋長,,,,
睇佢吾出大得咁快...
回復

Mini 發表於 2008-5-19 13:15:25 |顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

我都唔知點解,我每星期都會用開希咗既幾種肥料混合而成既肥水比全部植物,其他植物都冇事,只有四季豆係咁樣,可能唔食肥。
回復

Mini 發表於 2008-5-25 13:34:30 |顯示全部樓層
今個星期六非常悶熱,在短短4個鐘裡,加上自己又肚痛,
打理園圃真係死去活來,最後都成功忍到返屋企先解決,
但已經攰到好緊要,食咗藥晚上7點幾已經訓咗。

好喇,辛苦咗半天,都有少少收獲,去片~~~

24/5 首先出場係蕃薯葉,終於可以收割少部份黎食喇,蕃薯真係好易種,而且又保障,有蕃薯葉食之餘,又可以食蕃薯。

收割咗之後變得好通爽,又可以繼續生長喇

24/5 甜瓜生得好快,但因為冇整棚比佢爬,所以D”蘇”生晒出黎,我諗真係要的起心肝,整返個棚比佢先得

24/5 青瓜終於有花喇,有公花亦有母花,以下係母花,原來好容易分架咋,又要的起心肝整個青瓜棚先得,如果唔係D青瓜唔識長高。

24/5 呢張係青瓜公花,已經剪咗嚕,等顆青瓜長得再強壯D先出花。

24/5 原來番茄係需要好多地方生長的,本來種咗6顆,但因為唔夠位生,好多都生到斜晒,所以留返3顆,等佢地慢慢生長

24/5 我仲以為呢顆係節瓜,問咗園圃D人,原來係苦瓜,苦瓜生得好快,又要整個苦瓜棚....淨係買竹D錢已經要洗舊幾水......

24/5 茄子仲未有花,但已經好大顆了,唔知仲有幾耐先會有茄子食呢

24/5 四季豆有豆仔喇 ,下星期可能可以收豆,嘻!

24/5 呢度又有豆,周圍都有豆,兩塊田都種咗四季豆,我諗一定大豐收!哈!

大家見唔見有好多豆呢?

又係時候睇下旺角田喇,今次去D植物好咗好多,但片田要加石灰喇,唔可以再等,所以今次加埋石灰,再落多次魚肥谷谷佢。

24/5 從灣仔田移植過來的甜瓜,因為有位,所以就由得佢係地下爬爬喇。

24/5 唔知點解,旺角田的青瓜係比灣仔田遲落種子的,雖然未有花,但就生長得好過灣仔田。

24/5 旺角田既豆棚都有豆豆喇,唔洗幾耐,就有豆豆食。

上星期又落咗豆豆種子,起碼有10粒,個半月後就有10顆四季豆+長虹豆,即係2個月後就有大堆豆食喇 ,到時可能要派街坊。

24/5 之前種咗少量莧菜,諗住冇希望,點知今個星期又有得收喎,呵呵!今晚蒜蓉炒蕃薯葉加莧菜。

回復

chuping 發表於 2008-5-28 15:38:07 |顯示全部樓層
真係唔錯, 不過你灣仔旺角兩邊走真係好辛苦呀! 厲害厲害!
回復

singsingtree 發表於 2008-5-29 19:13:46 |顯示全部樓層
原帖由 Mini 於 2008-5-18 20:30 發表
話咁快又過咗一個星期嚕,園圃種植時間差不多過了一半,
睇返兩塊田,用同一種方法開田,肥料一樣,每星期照顧一天,
灣仔田D泥係明顯比旺角田土地肥沃,植物大部份都生長良好,
有的更已有花蕾,準備開花了,到現在只是櫻桃蘿蔔種唔到,
...

好成功!!我覺得阿MINI農友。記得照顧好自己先。
如果有得派街坊,可唔可以派D比我。
我之前在文昌街園圃。種過。
回復

fatinhk782827 發表於 2008-5-29 20:08:06 |顯示全部樓層
24/5 我仲以為呢顆係節瓜,問咗園圃D人,原來係苦瓜,苦瓜生得好快,又要整個苦瓜棚....淨係買竹D錢已經要洗舊幾水......

豆角竹,,  1 把 100 支  220 大元
散買  3 ~ 4 蚊 1 支......
(  元朗價 ) 大旗嶺......

豆角竹,最初 我都散買....
d豆角,節瓜,青瓜,苦瓜,要搭掤比佢地,,
插下又吾夠,,插下又吾夠
後尾就買一把....計落仲平左 d tim  ....
不過要有車 囉.....

回復

Mini 發表於 2008-5-29 23:27:00 |顯示全部樓層
原帖由 chuping 於 2008-5-28 15:38 發表
真係唔錯, 不過你灣仔旺角兩邊走真係好辛苦呀! 厲害厲害!

真係幾辛苦, 加上公司愈來愈忙,自己都冇乜時間做其他野,但又唔想唔理塊田,
都唔知餘下3個月點算....

原帖由 singsingtree 於 2008-5-29 19:13 發表

好成功!!我覺得阿MINI農友。記得照顧好自己先。
如果有得派街坊,可唔可以派D比我。
我之前在文昌街園圃。種過。

多謝大家關心,原來自己一個人既力量真係有限,應該按自己能力許可而做,
我希望自己支持得住,收田時都仲有少少收成,唔洗搞咗咁耐都係得個吉

原帖由 fatinhk782827 於 2008-5-29 20:08 發表

豆角竹,,  1 把 100 支  220 大元
散買  3 ~ 4 蚊 1 支......
(  元朗價 ) 大旗嶺......

豆角竹,最初  ...

D配件又真係幾貴,樣樣都要錢,最衰我冇車,如果唔係真係一次過買返1,200支
唔洗次次去買又拎唔到太多,好鬼辛苦呀
回復

Mini 發表於 2008-5-31 22:12:23 |顯示全部樓層
劇情逢徊路轉呀,原本灣仔田既植物係種得好好的,但經過一個星期連場豪雨之後,
全部植物慘不忍睹,相反地,旺角田竟然後來居上,植物不但沒有被豪雨破壞,
還生長得欣欣向榮,原來未到最後一刻,也不知那塊田會勝出。

31/5 首先睇下其他園友既成果先啦,茄子幾靚,又大又圓,我果D冇晒希望喇

31/5 灣仔田收咗少少四季豆,有D得中指咁細條咋,陰公...驚落雨冇得收,所以都收埋先

31/5 灣仔田既甜瓜冇得救喇,全部有病,忍痛全部掉晒喇

31/5 苦瓜係最冇受豪雨影響既唯一一種植物,希望佢快高長大啦

31/5 青瓜好弱,又長唔大,好似就黎瓜柴咁....

31/5 茄子全部都受蟲害,中間芯位爛晒,我諗都冇乜希望,已經放棄喇,由得佢自生自滅

31/5 上次收咗部份蕃薯葉食,由於太老喇,唔好食,所以對蕃薯葉冇乜興趣,依家等蕃薯收成

31/5 桃太郎番茄東歪西倒,亦都放棄喇,留咗一顆有花,睇下會唔會結到果

31/5 旺角田既四季豆,大條過灣仔田好多,亦都收咗部份豆豆今晚食,不過都唔夠半碟,最後決定整冬瓜湯豆飯,將D豆放埋落去,好味

31/5 唯一兩顆甜瓜,之前由灣仔田移植過來的,好采都生長得很好

31/5 青瓜已經長得很高了,見到有瓜BB ,如果好采的話,下星期希望有瓜瓜食啦

31/5 青椒有花蕾喇,不過成個星期都冇乜點大,唔知係咪因為落雨呢

31/5 今晚做送,有少量莧菜&四季豆,全部做晒冬瓜湯粒飯配料,食咗嚕,好好味

真係好少量架咋,放隻蛋上去就知道有幾少喇
回復

Mini 發表於 2008-6-1 21:35:47 |顯示全部樓層
我覺得如果環境及能力許可, 始終都係........
係屋企既花園或天台種野比較好, 可以日日睇住,
有起事上黎第一時間救災, 康文處既園圃雖然可以一嚐種植之味,
但一星期先去打理一次, 有事時已經太遲喇, 為咗唔好浪費植物、金錢及時間,
我決定下期唔會再租園圃喇,
係屋企個露台種就算, 雖然冇園圃種得咁多野,
但起碼可以全心全意照顧花花
回復

fatinhk782827 發表於 2008-6-2 10:07:20 |顯示全部樓層
想問一問您 知吾知道 茄子中間d葉 一個窿..  

是什麼害蟲 或 什麼  細菌  做成  呀 ????  

因為 我種果 d 茄子  有一兩盆 都有  以上情況...  

本人都找不到 什麼 原因  導致以上 遺害出現....  
回復

Mini 發表於 2008-6-2 21:23:05 |顯示全部樓層

回復 38# fatinhk782827 的帖子

Sorry 呀, 我都唔知係咩原因, 因我都係第1次種,
希望有其他資深花友可以解答你問題啦,
唔好意思, 幫唔到你添~~
回復

carolc 發表於 2008-6-2 22:02:29 |顯示全部樓層
其實你有幾多瓜瓜呢?? 好似幾多下喎
我果塊有兩株玩具南瓜, 一株意大利青瓜, 四株老黃瓜, 其實都好多啦, 如果依家未係好大就要睇下好唔好減少下啦
仲有下完雨有冇下有機農藥呀, 好好多架
回復