carolc 既~農田種植大比併 ( 終為 47 號田劃上句號 #73)

作者: carolc 發表于 2008-4-28 21:21:32
8927 73
carolc 發表於 2008-6-29 17:15:09 |顯示全部樓層
好耐冇寫園圃仔, 今日落雨, 但都落咗去睇睇, 點知向日葵已盛放了~~~~

最細既竟然可以咁好!!!

呢朵開得好靚

依家等最高呢株七一開未

打完風, 東歪西倒, 唉之前天氣差, 仲打埋八號, 今次都唔方有收成啦, 今次都係收了少少紅莧菜食, (真係少少咋)

回復

athernas 發表於 2008-6-29 20:55:09 |顯示全部樓層
我今日都去過荃灣公園苗圃來,不過只可以係出邊睇下.你塊田係最入嘅,係唔係?我見唔到,不過好似有人打理緊.

回復

蛀米虫 發表於 2008-6-29 21:32:52 |顯示全部樓層
我果區d 向日葵比風雨打得好恐怖......
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-30 00:59:29 |顯示全部樓層

我的田, 我的天

我的系感先

希望你的吾好似我感就好

祝你好運
回復

草民 發表於 2008-6-30 15:39:19 |顯示全部樓層
太陽花開了,太陽出來了
回復

mimilka 發表於 2008-7-2 15:58:51 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-6-29 17:15 發表
好耐冇寫園圃仔, 今日落雨, 但都落咗去睇睇, 點知向日葵已盛放了~~~~

最細既竟然可以咁好!!!
http://photos-h. ...

尋日落去睇過,你的向日葵全開了,好靚啊!!
回復

carolc 發表於 2008-7-14 22:43:39 |顯示全部樓層
今次介紹奇花 --- 向日葵異變

最小的向日葵原來係一棵奇花, 原先開的已謝了, 原來隔離都有花蕾, 仲開了朵可愛小花, 好神啊!!!

上星期還十分漂亮的, 謝了.......................

以為死得, 點知仲開了花, 我冇野好講

仲有好多向日葵靚相, 上我個 blog 睇啦!!!!!
回復

gtrnismo 發表於 2008-7-14 22:51:15 |顯示全部樓層

異變?

原帖由 carolc 於 2008-7-14 22:43 發表
今次介紹奇花 --- 向日葵異變

最小的向日葵原來係一棵奇花, 原先開的已謝了, 原來隔離都有花蕾, 仲開了朵可愛小花, 好神啊!!!

http://f20.yahoofs.com/hkblog/1U ... BpGDoXZPsA-_7/blog/ ...

溝左種子?

禁得意既
回復

草民 發表於 2008-7-14 23:39:05 |顯示全部樓層
食緊用甜羅勒煮既烏冬麵,嗚,好味
回復

carolc 發表於 2008-7-15 13:42:01 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-7-14 22:51 發表

溝左種子?

禁得意既

上天既奇蹟~~~~
回復

carolc 發表於 2008-7-15 13:42:40 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-7-14 23:39 發表
食緊用甜羅勒煮既烏冬麵,嗚,好味

一定好濃味啦!!!
回復

carolc 發表於 2008-8-13 11:25:05 |顯示全部樓層
多謝 Eddie 版主比個獎呀, 自問都好耐冇 update la, 好懶, 因為後期雨水太多既關係, 冇乜收成, 但上星期日見倒有一個算成功既老黃瓜大緊, 同埋向日葵收了一堆種子, 但我都唔知入面真係有冇料........ 希望在收田前再 UPLOAD 小田田既近況上來吧!!!!
回復

carolc 發表於 2008-8-25 16:18:33 |顯示全部樓層

為小田田劃上完美句號

為期四個月既社區園圃, 快完了, 星期六已經收了兩個小小老黃瓜

而昨天襯有時間便去清理所有物資, 一齊回歸零

帶回私家用品, 一些可帶回家種既作物, 劃上今次既句號!!!

自己知自己事, 後期因為有了小狗, 而且連場大大大大雨, 搞到冇收成, 好 upset !!! 冇乜心機打理.......

不過點都會玩埋下一次, 因為天氣涼了應該好打理點

ps : 荃灣下期社區園圃將於廿九日可以網上登記
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-25 19:14:06 |顯示全部樓層
我完左果陳直頭有d唔係好"寫得" 呀!!!
下期再勞力過~
回復